provrör märkt med coronavirus framför en svensk flaggaDen svenska arbetsmarknaden påverkas av coronaviruset på flera sätt. Därför behöver arbetsgivare en beredningsplan för hur de ska förebygga och hantera eventuell smitta och nedsatt produktion. Foto: Morrowind/Shutterstock.com

Arbetsmarknad

Flera fall av coronavirus har under veckan konstaterats i Sverige. På arbetsmarknaden behöver man därför fundera på hur man ska hantera situationen och eventuella utbrott. Fackets och politikernas åtgärder kan påverka både ditt arbete i dagsläget och din lön på längre sikt.

Arbetsgivaren bestämmer om du ska stanna hemma från jobbet

Om du har varit utomlands och därmed anses vara i riskzonen, kan din arbetsgivare beordra dig att inte komma till jobbet. Du ska däremot inte sjukanmäla dig, utan stå till förfogande för att jobba och också få lön och andra förmåner som vanligt. Om det är möjligt kan du till exempel jobba hemifrån, och när arbetsgivaren bedömer att du får komma tillbaka ska du finnas tillgänglig, skriver Kollega.

Du kan däremot inte själv kräva att få jobba hemifrån, utan det kan räknas som arbetsvägran. Om du är orolig över att vistas på jobbet på grund av kollegor som varit utomlands kan du prata med din arbetsgivare eller ditt arbetsmiljöombud, om hur ni kan förebygga smitta och ohälsa på arbetsplatsen.

Arbetsgivaren får inte förhindra dig att åka på en privat resa utomlands. Själv kan du inte heller vägra åka på en tjänsteresa, så länge inte Utrikesdepartementet har avrådit från resor till just det aktuella området. Om du ska åka på tjänsteresa rekommenderar Unionen att du skriver ett avtal om dina rättigheter om du skulle bli satt i karantän i Sverige eller i det andra landet.

Avtalsrörelsen påverkas, men facket sänker inte lönekraven

Coronaviruset förväntas ha påverkan på den svenska ekonomin. Företag kan tvingas dra ner på produktionen då leveranser inte kommer, och efterfrågan på svenska varor kan komma att minska, skriver Arbetet.

Men enligt industrifacket IF Metall kommer ett sådant läge inte att påverka lönekraven som facket har inför avtalet 2020. Avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä menar att andra länder drabbas lika hårt, och att sänka avtalskraven hjälper inte situationen om företag stänger på grund av brist på material.

Däremot påpekar Veli-Pekka Säikkälä att avtalsrörelsen kan påverkas indirekt, eftersom efterfrågan på arbetskraft sjunker och facket därmed inte är lika starka.

Korttidsarbete en lösning som kan utvidgas framöver

En bättre lösning på problemet är i stället att anställda går ner i arbetstid, och får ersättning av staten för lönebortfall för att företagens lönekostnader ska minska. Det systemet för krishantering infördes efter finanskrisen för ett tiotal år sedan, och är något som både facket och arbetsgivare ser positivt på.

Regeringen har lämnat ett förslag om att utvidga stödet vid sådant korttidsarbete, för att samhällskriser inte ska leda till uppsägningar och varsel. Det är dock tidigast i augusti som en färdig lagstiftning i frågan kan införas, skriver Dagens arbete.