Greta Thunberg och Fridays for future skolstrejkar varje fredag för klimatets skull. Nu är det fackens tur
PolitikKlimatrörelsen Fridays for future uppmanar Sveriges fackförbund att strejka för klimatet den 27 september. Facken visar dock litet intresse för en sådan strejk. I stället vill man bjuda in Fridays for future till att samtala om klimatfrågorna, skriver Arbetet.
Förra veckan publicerade Aftonbladet ett öppet brev som uppmanar alla Sveriges fackförbund att utlysa en strejk för klimatet den 27 september. Uppmaningen kommer från den 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg och den globala ungdomsrörelsen Fridays for future, som skolstrejkar varje fredag för att uppmärksamma klimatfrågor.
Fridays for future menar att skolstrejkerna inte har varit tillräckligt för att Sverige ska minska sina utsläpp och följa Parisavtalet. Därför behöver nu även vuxna göra sin del, skriver de i sitt brev.
Strejkvapnet är inte till för politisk påtryckning, enligt LO
Berit Müllerström, andre vice ordförande för LO, menar att deras organisation i regel inte använder strejk som politisk taktik och tror inte att det skulle ge någon lösning på klimatfrågan. I stället vill man föra dialog med Fridays for future om hur facket kan bidra till den klimatomställning som behövs. Även Saco och TCO tar samma ställningstagande.
– Strejkvapnet används inte för allmänna politiska påtryckningar utan enbart i konflikter som rör arbetsmarknadens parter, kommenterar Saco i ett mejl till TT.
Fackförbunden tar centralorganisationernas ställning
LO-förbunden Seko och IF Metall ställer sig bakom organisationens ställning. Byggnads säger däremot till tidningen Arbetet att de kommer att ta upp frågan inom förbundet i slutet av sommaren.
Från fackförbundet Naturvetarna hänvisar man till fredsplikten på den svenska arbetsmarknaden. Kommunikationschefen Johan Ahlgren skriver att den plikten inte tillåter förbundet att uppmana till klimatstrejk, eller att delta själva. Däremot påpekar han att förbundet är djupt engagerat i hållbarhets- och miljöfrågor.
Lagar försvårar möjligheten till politisk arbetsstrejk
Rent juridiskt är det möjligt att en politisk strejk, som klimatstrejken skulle räknas som, skulle vara tillåten. Men detta förutsätter att strejken är mycket kortvarig, och hel dags strejk skulle troligen vara för mycket. Det menar Birgitta Nyström, som är professor i arbetsrätt vid Lunds universitet.
Vidare berättar hon att lagen om offentlig anställning inte tillåter strejk med syfte att påverka inhemska politiker, vilket alltså gör det svårt för anställda inom stat, kommun och landsting att följa uppmaningen.