Ett fackförbund är en organisation som organiserar arbetstagare. Det finns även fackförbund för egenföretagare. Fackförbundets uppgift är främst att hjälpa och stötta sina medlemmar när det gäller anställningsvillkor, arbetsmiljö, löner, jämställdhet och mycket mer. Många svenskar har övergripande koll på vad ett fackförbund gör men det är få som förstår hur mycket arbete de faktiskt gör.
Ett exempel på hur fackförbund hjälper dess medlemmar är genom pensionsrådgivning. Alla fackförbund erbjuder inte personlig pensionsrådgivning men de flesta erbjuder sig att svara på frågor och försöka hjälpa i den mån det går. I Sverige är det många som kastar det orangea kuvertet med pensionsinformation i papperskorgen, vilket facken avråder från att göra. Med dessa samlade tips från några av Sveriges främsta fackförbund kan det bli lite enklare att veta vad du ska göra med din pensionsinformation som finns i det orangea kuvertet.
5 tips för ett sunt pensionssparande
1. Ta hjälp från en pensionsrådgivare.
Det absolut enklaste sättet att ta itu med din pension är genom att ta hjälp från en pensionsrådgivare. Många fackförbund erbjuder gratis rådgivning hos en oberoende rådgivningstjänst som helt och håller utgår från dig och din livssituation. Vill du bli medlem i ett fackförbund som erbjuder detta är det enklast om du börjar med att jämföra olika fackförbund och därefter väljer en med pensionsrådgivning som förmån.
2. Håll koll på avgifterna för premiepension
Din premiepension placeras oftast i fonder vilka har en slags förvaltningsavgift. Den dyraste sådana är i dagsläget på 0,89 % vilket innebär att 30 % av dina premiepensionspengar försvinner i avgifter om du sparat i 40 år. Har du en så pass hög avgift bör du överväga att placera om pengarna.
3. Fundera över trygga eller osäkra placeringar
Har du nära till pensionsåldern bör du placera din pension i tryggare placeringar och har du längre kvar kan du placera pengarna i en osäkrare med eventuellt högre avkastning.
4. Börja spara i tid
Att pensionsspara kanske inte är det roligaste som finns men det är oerhört nödvändigt. Det du sparat ihop är ju faktiskt det du ska leva på när du väl går i pension, och du vill förmodligen kunna ha en duglig livsstil. Skjut inte upp pensionssparandet till senare i livet. De flesta fackförbund rekommenderar att du börjar pensionsspara redan vid 25 års ålder.
5. Se över utgifter och pensionsinkomster
Att minska onödiga utgifter är ett sätt att kunna spara mer till pension. Om du är medlem i ett fackförbund kan du exempelvis avsluta tidigare tecknade försäkringar ifall fackförbundet erbjuder förmånligare pris på samma försäkring. Du bör även öppna det orangea kuvertet för att se till att din arbetsgivare betalar in rätt pension år dig. Om inte, vänd dig direkt till ditt fackförbund som kan hjälpa dig hur du ska hantera detta gentemot arbetsgivaren.