Fackförbund
För första gången sedan flygbolaget Ryanair grundades för 32 år sedan har man erkänt en fackförening som sin motpart. Bolaget har nu börjat förhandlingar om löner och semestervillkor med Balpa, en brittisk pilotförening.
Ryanair låter fackförbund verka inom bolaget efter hot om strejk
Strax innan jul beslutade Ryanair att fackförbund skulle få verka inom företaget. Anledningen sägs ha varit för att undvika strejk lagom till jul. Nu har man även påbörjat förhandlingar med den engelska pilotföreningen Balpa. Det är första gången Ryanair erkänt en fackförening som sin motpart. Balpas generalsekreterare Brian Sutton ser detta som en historisk händelse med tanke på företagets tidigare fientliga inställning mot fackförbund.
Förhandlingar med flera pilotföreningar har påbörjats
Ryanair har även påbörjat samtal med pilotföreningar i Spanien, Frankrike, Tyskland, Italien, Portugal, Belgien och på Irland. Andra länder står nu på tur och därefter ska man även börja föra dialoger med kabinpersonalens fack.
ETF och ITF är två europeiska och internationella transportfack som välkomnar beskedet. Samtidigt menar de att det är viktigt att Ryanairs beslut inte bara gäller pilotfacken utan alla kategorier av arbetstagare som arbetar hos bolaget.
Arbetarna kan gå ut i strejk till påsk
Trots att Ryanair gått med på att låta fackförbund verka inom företaget är konflikten mellan arbetarna och bolaget fortfarande påtaglig. Redan till påsk finns det risk att flera arbetare går ut i strejk då flygbolaget inte vill möta lönekravet som ställs. Piloterna vill ha 20 procent högre lön, vilket innebär cirka en miljon kronor i ökade omkostnader på ett år. Även bränslekostnaderna väntas öka med tre miljarder kronor för Ryanair.
– Ärligt talat kommer vi aldrig gå med på kraven. Om konsekvensen blir strejker eller andra problem är vi beredda att ta dem, har vd:n Michael O’Leary kommenterat till The Guardian.
Ryanair väntas ha gått med 14,5 miljarder kronor i vinst under 2017.