Fackförbund
I kristider inom den svenska ekonomin kan arbetslöshet och varsel bli vanligt. Detta skapar stor oro bland anställda och fackförbund kan få kliva in för att ge en hjälpande hand. Att bli varslad – få en förvarning om att det kan ske uppsägningar – betyder inte att du omedelbart blir arbetslös. Många kan däremot förbereda sig på den värsta tänkbara situationen. Vad gör du om du blir arbetslös? Där får du inte glömma de bästa knepen för att rädda din plånbok från att bli helt tom vid arbetslöshet.
Ditt fackförbund kan hjälpa dig vid arbetslöshet
Vid arbetslöshet kan du fråga både fackförbund och arbetsgivare om vilka ersättningar du får. Framför allt fackförbund hjälper till för att ge trygghet på arbetsmarknaden. Du kanske undrar vad du får för förmåner som medlem i fackförbund? Något de vanligtvis kan hjälpa till med är:
- Förhandling – Hjälp vid förhandling med eventuella arbetsgivare kring exempelvis anställningsvillkor och löner.
- Rådgivning – Professionella råd gällande arbetslivet.
- Juridisk hjälp – Hjälp vid tvist mellan dig och din arbetsgivare.
Vänd dig till ditt egna fackförbund för att få reda på vad de kan erbjuda för förmåner till dig. Om du inte är säker på vilket du tillhör eller inte är medlem i något, kan du jämföra fackförbund och ta reda på vilket fack du tillhör grundat på ditt yrkesområde.
Se om du har en inkomstförsäkring och vad den täcker
Om du är orolig för att bli varslad eller uppsagd kan du leta upp om du har en inkomstförsäkring och vad den täcker. Med en bra inkomstförsäkring genom fackförbund kan du få en större ersättning när du är arbetslös. A-kassa ger dig en relativt liten ersättning för att klara dig under sådana omständigheter. Inkomstförsäkringen täcker istället skillnaden mellan a-kassan och lönen du tidigare hade. På så sätt behöver du inte oroa dig över ekonomin under arbetslöshetsperioden. I lugn och ro kan du ha en tillräcklig inkomst, samtidigt som du söker nytt jobb.
Småutgifter och småinkomster kan spela roll
Småutgifter kan ibland kännas som irrelevanta och att de inte spelar någon roll för din ekonomi i helhet. Faktum är att ett viktigt tips för att plånboken inte ska tömmas helt under arbetslöshet är att hålla koll på dessa småutgifter. En sådan onödig utgift är försäkringar. Något som många inte tänker på är att fackförbund ofta har försäkringar som ingår i medlemskapet. Dessa försäkringar kan i princip täcka samma sak som vissa andra försäkringar du betalar för. På så sätt kan du säga upp dessa försäkringar och spara in pengar. Du använder då istället förmånerna du får genom att vara med i ett fackförbund.
Tips! Utnyttja tjänster som redan ingår i olika medlemskap
Förutom försäkringar som ingår i fackförbund kan du även dra ner på småkostnader genom att se över dina andra medlemskap och ta reda på vad som faktiskt ingår. Exempelvis kanske du samlat poäng hos SJ som kan betala din nästa tågresa eller så finns det ett trevligt utegym i närheten så du kan avsluta ditt gymkort och på så sätt spara in pengar.
Budget och buffert är viktigt för att ha uppsikt över din ekonomi
Att sätta en budget kan vara en viktig faktor för att rädda plånboken i sämre tider. Där kan du lägga intäkter och kostnader för hur du förväntar att de ska bli. På så sätt kan du följa budgeten vid inköp och konsumtion, för att klara att leva utan att spendera för mycket pengar. Konsumentverkets tjänst ”Kolla på pengarna” kan hjälpa dig att skapa din egna budget. Samtidigt som budget är viktigt, kan det också vara relevant att försöka bygga upp en buffert. Ett långsiktigt mål kan sägas vara två månadslöner efter skatt. I och med detta har du något att falla tillbaka på om oväntade kostnader skulle dyka upp. För att din vardag ska bli mer ekonomiskt lönsam kan du använda ditt fackförbunds förmåner kring rabatter och erbjudanden. Utnyttja de erbjudanden som är utformade efter din köphistorik och preferenser för att dra ner på kostnaderna i budgeten.