Fler kvinnor lockas till byggbranschen och väljer Byggnads som fackförbund. Foto: Halfpoint/Shutterstock.com
FackförbundAllt fler kvinnor väljer yrken inom Byggnads kollektivavtalsområden även fast det råder tydlig mansdominans i byggbranschen. Flera av kvinnorna väljer också att bli medlem i Byggnads. I en intervju som Byggnadsarbetaren gjort med tjejerna från Snickarpodden får vi veta hur det är att vara kvinna i byggbranschen.
Antalet kvinnor i Byggnads har fördubblats sedan 2015. Totalt har förbundet nu 1 588 kvinnliga medlemmar.
Tidningen Byggnadsarbetaren har intervjuat tjejerna i Snickarpodden som berättar hur det är att vara kvinna i byggbranschen idag.
Enligt de båda snickarlärlingarna Susanne Wacklin och Linn Gergi som driver Snickarpodden finns det en hel del förbättringspotential. Eftersom antalet kvinnor inte är så många är det svårt att komma ifrån den tuffare jargongen och machokulturen. Linn Gergi tycker att hennes kollegor är väldigt snälla och hon har alltid känt sig välkommen även om det kan stundtals kännas väldigt ensamt och att man är lite utanför.
Byggbranschen är anpassad efter män
Susanne Wacklin tycker jobbet är väldigt roligt även om hon upplever att det mesta är uppbyggt och anpassat efter män och att det finns flera praktiska saker som inte finns eller skulle kunna förändras.
I och med att antalet kvinnor under de senaste fyra åren har fördubblats i branschen blir det en bättre balans på byggena. Susanne Wacklin tror på en medveten rekryteringssatsning genom kampanjer eftersom det var så hon själv började i byggbranschen. Hon såg en annons på Arbetsförmedlingen där de sökte händiga tjejer och kollade upp det.
Genom Snickarpodden uppmärksammas kvinnors tillvaro i byggbranschen och alldeles nyligen drog säsong två igång.
Går att göra en hel del förändringar för att göra byggbranschen mer könsneutral
Att de trivs i branschen råder det ingen tvekan om men det finns en hel del att arbeta med, till exempel omklädningsrummen. För att byta om får Linn Gergi gå till en helt annan byggnad. Hon önskar att det fanns två skilda omklädningsrum och att det fanns ett annat rum som de kunde äta tillsammans i.
Vidare tillägger Susanne Wacklin att det borde finnas mer gravidanpassade kläder. Det kan vara svårt att få på sig riktigt tjocka snickarbyxor mot slutet av en graviditet och hon tycker att man ska kunna arbeta så länge som möjligt.
Enligt Näta, som är Byggnads nätverk för kvinnor, finns det mycket att jobba med men ju fler kvinnor som blir medlemmar desto lättare blir det för dem att driva igenom sina krav. Idag utgör kvinnorna totalt 1,54 procent av medlemsantalet och fackförbundet har som mål att öka antalet kvinnliga medlemmar till 5 procent år 2022.