De mest rutinerade cykelbuden kan hinna med fyra leveranser per timme. Men de nya villkoren ger en grundlön och lägre ersättning per leverans än tidigare, vilket gör totallönen lägre för dessa bud. Foto: nrqemi/Shutterstock.com
AvtalVi har tidigare berättat om att Foodora tecknat ett efterlängtat kollektivavtal med Transport. Men för ett fyrtiotal bud på företaget innebar avtalet en otrevlig överraskning.
Foodora vill ändra anställningsavtalen för alla bud så att de följer villkoren i det nya kollektivavtalet. Det betyder att lönen för de bud som jobbat längst kommer att sänkas. Den som tackar nej till de nya villkoren blir uppsagd, skriver Arbetet.
Halva timersättningen för rutinerade cykelbud
Cykelbudet Ivar Högblom har arbetat på Foodora i fem år enligt den tidigare lönemodellen för helger. Skriver han på nya avtalet kommer han gå ner till nästan halva timlönen.
– Det är trist att de tar avtalet som en förevändning att sänka lönerna för oss som varit lojala mot företaget.
Kollektivavtalet ger 90 kronor per timme från fredagkväll till söndag, plus 20 kronor för varje leverans. För tre leveranser per timme ger det 150 kronor i timmen. Den förra lönemodellen betalade 75 kronor per leverans utan någon grundlön utöver det, vilket ger 225 kronor för tre leveranser.
Ivar Högblom påpekar att många rutinerade hinner med fyra leveranser per timme. I det fallet ger kollektivavtalet nästan hälften av den ersättning de fått tidigare. För den som jobbar extra 10 timmar per helg blir månadsersättningen 3 000–5 000 kronor lägre.
Rättspraxis gör det svårt att rädda jobben
Transport ser lönesänkningen som ett brott mot kollektivavtalet. Men även om Foodora får betala skadestånd till fackförbundet räddar det inte jobben för medlemmar som tackar nej till de nya villkoren.
Foodora har nämligen gått runt lagen om anställningsskydd genom att erbjuda de nya villkoren som en ny tjänst, och säga att den förra tjänsten inte finns längre. På så sätt kan man hänvisa till arbetsbrist och säga upp anställda som tackar nej.
– Det är konstigt, det är ju exakt samma arbetsuppgifter men med lägre lön. Dessvärre så tillåts det ändå i den rättspraxis som vuxit fram i Arbetsdomstolen, säger Transports ombudsman Lars Karlsson.
Av den anledningen rekommenderar han ändå medlemmar att skriva på. Även om de kommer att driva uppsägningsärenden vidare har han litet hopp om att kunna vinna den striden.