Veli-Pekka Säikkälä från IF Metall och Mattias Dahl på Svenskt Näringsliv är två av dem som deltar i förhandlingarna om lagen om anställningsskydd. Foto: Brian Predstrup/IF Metall och Sören Andersson/Svenskt Näringsliv
ArbetsrättLO ska tillsammans med Svenskt Näringsliv och PTK ta fram ett förslag på ändring av anställningsskyddet. Parterna vill nå en överenskommelse innan årsskiftet för att detta inte ska krocka med förhandlingarna i avtalsrörelsen, skriver Arbetet.
Lagen om anställningsskydd, eller las som den också kallas, är en av punkterna som tas upp i januariavtalet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. Avtalet vill se att det ska bli tydligare hur man kan göra undantag från turordningsreglerna, att undantagen ska bli fler och att uppsägning av personal inte ska kosta lika mycket.
Just nu pågår en utredning av las-frågan, som ska vara färdig 31 maj 2020. Under den tiden har andra parter chans att påverka frågan. Det är LO, PTK och Svenskt Näringsliv som förhandlar för att ta fram ett förslag som kan ges som alternativ till regeringens och samarbetspartiernas överenskommelse.
Vill ha ett förslag innan årsskiftet
De tre parterna har förhandlat intensivt nästan varje vecka under hösten. Förhoppningen är att komma överens om ett förslag innan avtalsrörelsen drar igång i början av nästa år.
– Vi har sagt att vi skulle vilja ha en principöverenskommelse innan årsskiftet, säger Veli-Pekka Säikkälä, som är avtalssekreterare på IF Metall och har suttit med i en förhandlingsgrupp.
Om målet ska kunna uppnås är det bråttom att hitta en lösning. Lönetaket för avtalsrörelsen brukar nämligen bestämmas under mars, då industriavtalet är klart.
Svåra frågor, men förhandlingarna går framåt
Trots att förhandlingen är komplicerad kommer parterna framåt, enligt Mattias Dahl, vice vd för Svenskt Näringsliv. Även PTK:s förhandlingsledare Martin Wästfelt håller med om detta.
– Det har varit positiva framsteg i det vi har gjort och att vi har gjort lite mer partsgemensamt än vad man brukar, säger Martin Wästfelt.
Båda parterna påpekar också att det är naturligt att det blir färre möten när avtalsrörelsen väl har dragit igång, och att det är många svåra frågor som behöver lösas angående las.