pressbilder på marie nilsson och per widolfUnder en pressträff uttalade sig Marie Nilsson (IF Metall) och Per Widolf (Industriarbetsgivarna) om industrins nya kollektivavtal. Foto: Pressbild/IF Metall och pressbild/yrken/industri-produktionarbetsgivarna

Avtal

Industrins nya kollektivavtal innebär en löneökning på totalt 5,4 procent på 29 månader, vilket nu blir ett riktmärke för arbetsmarknaden i stort. Trots heta diskussioner står det nu klart att avtalet inte kommer ge några retroaktiva löneökningar för de sju månader som löntagarna har fått vänta. Det rapporterar Arbetet.

Efter intensiva förhandlingar blev industriavtalen klara vid midnatt mellan lördag och söndag, och under en pressträff på söndagsmorgonen presenterades resultatet. Enligt uppgift var representanterna från facken betydligt gladare än arbetsgivarna.

5,4 procent på 29 månader – ett riktmärke för arbetsmarknaden

Det nya avtalet kommer ge 5,4 procent löneökning på 29 månader, vilket förvisso är mindre än det som facken begärt, men mer än de 1,4 procent per år som arbetsgivarna gav som bud innan coronaviruset bröt ut.

En viss del av löneökningen kommer gå till pensioner, och eftersom andelen varierar kommer även själva löneökningen variera för de olika förbunden inom industrin. Dock kommer de 5,4 procenten utgöra riktmärket för andra avtal på arbetsmarknaden.

Ingen retroaktiv löneökning

Ett nytt avtal skulle egentligen vara tecknat och klart redan i våras, men på grund av coronavirusets utbrott och spridning fick förhandlingarna skjutas upp. Under hösten har därför den kanske hetaste frågan varit hur man ska hantera den sju månader långa förseningen, och om löntagarna kommer få retroaktiv löneökning för perioden eller ej. Nu står det klart att svaret är nej. 

Höjs med tre procent från den 1 november

Arbetet har pratat med Marie Nilsson som är ordförande för IF Metall, som trots uteblivna retroaktiva löner sätter ett högt värde på det nya avtalet.

– När man prolongerar ett avtal så innebär det att man förlänger avtalet och det innebär att man värdesätter allt innehåll i avtalet också. Vi får inte glömma var vi befann oss i mars när en del branscher var i fritt fall.

Med tanke på omständigheterna har det enligt Marie Nilsson varit viktigt att den största delen av löneökningen träder i kraft så tidigt som möjligt i avtalsperioden. Så från och med den 1 november kommer värdet höjas med 3 procent, och ytterligare 2,4 procent från den 1 april 2022.

Stabilt avtal men för höga löneökningar

Även representanter från arbetsgivarsidan uttalade sig under söndagens pressträff. Per Widolf, förhandlingschef för Industriarbetsgivarna, berättar för Arbetet att de är nöjda med avtalslängden på 29 månader eftersom det ger stabilitet på arbetsmarknaden. Däremot anser arbetsgivarna att löneökningarna blev för höga, och att detta kan bli ett hinder när det gäller den internationella konkurrensen.