Den 1 oktober återinför regeringen karensavdraget, men Kommunal ställer sig kritiska till beslutet. Foto: Dragana Gordic/Shutterstock.com
Nya reglerDen 1 oktober återinförs karensavdraget, vilket innebär att du blir helt utan lön den första dagen du är sjuk. Arbetet har pratat med Kommunals ordförande Tobias Baudin som menar att beslutet är ”väldigt olyckligt”.
I mars 2020 var coronapandemin ett faktum även hos oss i Sverige, och påverkade som bekant hela samhället på ett eller annat sätt. I syfte att uppmuntra folk att stanna hemma från jobbet vid sjukdomssymtom, och således bromsa smittspridningen, beslutade regeringen att slopa karensavdraget och införde en tillfällig ersättning för den första sjukdagen.
Nu när cirka 70 procent av Sveriges befolkning är vaccinerade menar regeringen att det är dags att gå tillbaka till det ”normala” och återinför karensavdraget från och med den 1 oktober.
Sjukskrivningslättnaderna upphör
Det är inte bara den tillfälliga ersättningen som avslutas, utan även lättnaderna i sjukskrivningsreglerna som infördes för att minska belastningen på sjukvården under pandemin. Kravet på läkarintyg gäller därför återigen från dag 8 i stället för från dag 15.
Kommunal är kritiska till att karensavdraget återinförs
Kommunal är inte alls nöjda med regeringens beslut att återinföra karensavdraget. Förbundets ordförande Tobias Baudin menar att det hela är väldigt olyckligt, och att man även från politiskt håll har erkänt nackdelarna med karensavdraget. Det vill säga att många går sjuka till jobbet för att de inte har råd att stanna hemma.
Pandemin är inte över
Sverige må öppna upp samhället allt mer, men enligt Tobias Baudin är pandemin långt ifrån över för förbundets medlemmar. De har sett att äldreboendena fortfarande är utsatta för smitta, och att det inte är lägligt att återinföra karensavdraget för vårdbiträden och undersköterskorna som arbetar inom äldreomsorgen.
– Det är dåligt för medlemmarna men det är framför allt dåligt för de äldre, säger Tobias Baudin till Arbetet.