Avtal

Fackförbundet Kommunal lanserar en ny tjänst som ska göra det möjligt att se om en arbetsgivare har kollektivavtal med Kommunal. Tjänsten kan sortera närmare 18 000 arbetsgivare inom fackförbundets avtalsområde.

Kollkollen heter tjänsten som Kommunal lanserar. Att använda sig av tjänsten ska vara bra då man ska söka jobb. En arbetssökande kan då på ett snabbt sätt få veta om arbetsplatsen har schyssta villkor kring bland annat lön och arbetstider.

Ta reda på om arbetsgivare har kollektivavtal

Tjänsten ska göra det möjligt att på förhand ta reda på vilka företag som tecknat kollektivavtal. Det kan för många arbetssökande vara fördelaktigt att få den informationen i ett tidigt skede, då en del kanske inte vill söka sig till en arbetsgivare utan kollektivavtal. Totalt finns det cirka 18 000 arbetsgivare i Kollkollen.

– Det är vårt uppdrag som en facklig organisation att se till att alla arbetsgivare tecknar kollektivavtal. Men vi vill med den här tjänsten också göra det enkelt för medlemmar, som till exempel funderar på att byta jobb, att göra en snabb kontroll, säger Lenita Granlund, avtalssekreterare för Kommunal, i ett pressmeddelande.

Med ett kollektivavtal kan den anställda känna sig trygg, vara garanterad löneökningar och andra anställningsvillkor i avtalet som rör exempelvis arbetstider och OB-tillägg. Med en arbetsgivare som saknar kollektivavtal är den anställda helt i händerna på arbetsgivaren och dess goda vilja.

Registret är ständigt i förändring

Kollkollen hittar man på Kommunals hemsida. För att söka efter ett företag skriver man bara in företagets namn, alternativt dess organisationsnummer. Därefter kan man se om det finns något avtal sinsemellan arbetsgivaren och fackförbundet. I vissa fall kan de båda parterna ha tecknat flera olika typer av avtal, då syns även dessa. 

Ständigt tillkommer eller utgår arbetsgivare ur Kommunals register vilket innebär att en sökning kan skilja sig åt mellan olika tillfällen.