Kommunals ordförande Tobias Baudin är mycket nöjd med det nya kollektivavtalet. Foto: Pressbild/fackforbund/kommunal
AvtalNu har ett nytt kollektivavtal tecknats mellan Kommunal och arbetsgivarna i SKR och Sobona. Fackförbundets ordförande Tobias Baudin är både stolt och nöjd och menar att avtalet är en seger för medlemmarna. Det rapporterar Kommunalarbetaren.
Fackförbundet Kommunal, arbetsgivarna i Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) samt Sobona har just tecknat ett nytt kollektivavtal. Avtalsperioden är fyra år, och kommer från och med den 1 november ge löneökningar på totalt 5,4 procent (i enlighet med industriavtalets riktvärde).
Kommunals krav om retroaktiva löneökningar från april gick inte igenom, men däremot ska alla anställda inom avtalsområdet få ett engångsbelopp på 5 500 kronor. Kommunals ordförande Tobias Baudin är otroligt nöjd med resultatet av avtalsförhandlingarna, och menar att det nya kollektivavtalet är en seger för medlemmarna.
Löneökning för yrkesutbildade – mer än väntat
Under 2020 kommer lönerna höjas med 2 procent, vilket i genomsnitt motsvarar 520 kronor. År 2021 kommer lönerna höjas med 2 procent, motsvarande 530 kronor och år 2022 höjs lönerna med 1,4 procent, alltså 380 kronor. Men eftersom individuell lönesättning fortsätter att gälla kan beloppen variera något.
Enligt Tobias Baudin blev frågan om extra löneökning för yrkesutbildade en av Kommunals största framgångar i avtalsförhandlingarna. Fackförbundet krävde 0,5 procent utöver riktvärdet 5,4 procent, och kravet gick inte bara igenom utan det blev även mer än förväntat. Yrkesutbildade med en månadslön på 26 000 kronor kommer nu få ytterligare 0,6 procents löneökning, motsvarande cirka 150 kronor, om året. På tre år blir det alltså 1,8 procent.
Flera krav om de anställdas arbetstider
Kommunal hade flera krav gällande medlemmarnas arbetstider. Bland annat en arbetstidsförkortning för anställda som jobbar ständig natt, vilket man också fick igenom. När det gäller kravet om att en visstidsanställning ska utmynna i fast anställning efter ett år i stället för två möttes parterna på halva vägen. Det blev med andra ord 1,5 år.
Kompensation för semester i maj eller september
Frågan om sammanhängande sommarsemester har kanske aldrig varit så aktuell som under krisåret 2020. Kommunal krävde rätt till fyra veckor under juni och augusti, men även i det nya avtalet kommer semestern kunna flyttas till maj eller september. Dock ska de som får semestern flyttad kompenseras med 3 000 kronor extra, och upp mot 5 000 kronor om man måste lägga semestern tidigare eller senare än så.
Kommunalarbetaren har pratat med Kommunals avtalssekreterare Johan Ingels. Även han är nöjd med det nya kollektivavtalet.
– Vi har fått igenom krav i våra viktigaste prioriteringar. Nu fortsätter vi förhandla för kyrkan, ideella organisationer, sotarna och branschavtal i Sobona, säger han till Kommunalarbetaren.