en bild på LO:s vice ordförande Berit MüllerströmLO:s vice ordförande Berit Müllerström. Foto: Pressbild/LO

Fackförbund

Centralorganisationen LO har instiftat ett stipendium som ska gå till medlemmar och förtroendevalda i något LO-förbund som vill genomföra ett projekt som främjar jämställdhet på arbetsplatsen. Förra årets Metoo-upprop har varit bidragande till instiftandet av stipendiet.

Ett år efter det fackliga Metoo-uppropet har LO instiftat ett stipendium som ska uppmuntra medlemmar och fackligt förtroendevalda att genomföra feministiska projekt. Stipendiet är på 50 000 kronor och kommer delas ut 1 maj varje år. Stipendiet går dock inte till till personer som redan gjort en insats. Istället riktar man sig till personer som vill genomföra ett projekt som främjar jämställdheten på arbetsplatsen och behöver pengar för att göra det.

Berit Müllerström som är andre vice ordförande hos LO berättar för Arbetet att det hänt mycket inom jämställdhetsområdet det senaste året. Hon berättar att många medlemmar, både män och kvinnor, är otroligt engagerade och med stipendiet uppmuntras dem att göra något för jämställdheten på sin egen hemmaplan.

LO uppmuntrar studieresor och kunskapsspridning

Vilka typer av projekt eller aktiviteter som kan ge ett stipendium är bland annat studieresor, kunskapsspridning och undersökningar inom det feministiska området. Man vill dock inte begränsa sig till några specifika aktiviteter och projekt utan hålla det så öppet som möjligt.

Beslutet om att instifta stipendiet fattades för en vecka sedan och sista ansökningsdag är 15 februari nästa år. Redan nu har många kommit in med sina ansökningar som innehåller en rad olika förslag. LO:s tvärfackliga råd kommer sedan komma med ett förslag men i slutändan är det LO:s styrelse som fattar beslutet om en stipendiat.

[Ads1]

Metoo bidrog till att instifta stipendiet

För ett drygt år sedan startade Metoo-uppropet och det fick igång frågan om sexuella trakasserier på arbetsplatsen. LO vill aldrig att den frågan ska tystas ned igen och därför instiftade man stipendiet.

– Jag tror att alla är mer medvetna i dag om att man måste lyssna på den som blivit utsatt för trakasserier. På så sätt har Metoo redan haft stor betydelse, säger Berit Müllerström.