kvinna framför dator jublar över ett jobbeskedMånga av dem som blivit varslade under pandemin får nu jobb och kan skriva ut sig från Arbetsförmedlingen. Foto: fizkes/Shutterstock.com

Arbetsmarknad

För femte veckan i rad har arbetslösheten i Sverige minskat. Arbetsmarknaden ser alltså ut att börja hämta sig från de högsta siffrorna på många år. Men det finns fortfarande stora bekymmer, framför allt ett ökande antal långtidsarbetslösa.

Arbetslösheten på den svenska arbetsmarknaden har nu minskat i fem veckor i rad, berättar SvD Näringsliv. Arbetsförmedlingens siffror visar att allt fler personer lämnar myndighetens program för att i stället jobba eller studera.

Just nu ligger arbetslösheten på 9,1 procent, närmare bestämt 471 321 personer. Det är en nedgång från i juli då arbetslösheten låg på 9,2 procent, skriver Breakit.

Det här tyder på att arbetsmarknaden är på gång att börja röra på sig igen, säger Annika Sundén, Arbetsförmedlingens analyschef.

Gymnasieutbildade som varslades under pandemin börjar få jobb

Men trots att detta är positiva nyheter för svensk arbetsmarknad är arbetslösheten fortfarande mycket hög jämfört med förra året, då den låg på 7 procent.

Det finns också en tydlig tudelning på arbetsmarknaden, skriver SvD Näringsliv.

– De som får jobb är i huvudsak personer som blev arbetslösa under pandemin och som har gymnasieutbildning, säger Annika Sundén.

Långtidsarbetslösa har fortsatt svårt att komma tillbaka.

Det innebär att personer som har varit arbetslösa under lång tid fortsätter att hamna långt bort från arbetsmarknaden. Mot slutet av augusti hade 168 000 personer varit inskrivna på Arbetsförmedlingen i längre än ett år. Jämfört med förra året är det 23 000 fler, och det är 3 000 fler än i juli.

Enligt prognosen för nästa år kan antalet långtidsarbetslösa öka till hela 200 000 personer.

Antalet varsel har minskat den senaste veckan

När det gäller varsel var det 1 013 personer som blev varslade om uppsägning mellan den 7 och 13 september. Det är en nedgång från de två veckorna innan dess.

Sedan i mars månad är det totalt 98 936 personer som har drabbats av varsel.