Mindre än hälften av offentliganställda i Västerbotten skulle våga tipsa media om missförhållanden på jobbet. Många är rädda för att det ska medföra konsekvenser på arbetsplatsen. Foto: Microgen/Shutterstock.com
ArbetsrättBara hälften av anställda inom offentlig sektor skulle våga berätta för media om allvarliga missförhållanden på jobbet. Det visar en undersökning som lokalmedier i Västerbotten har gjort. Svaren tyder på att offentliganställda inte är medvetna om det meddelarskydd som finns i grundlagen, skriver Vårdfokus.
Tidningen Norra Västerbotten har gjort en enkätundersökning hos offentliganställda tillsammans med Sveriges radio och SVT Västerbotten. Anledningen till undersökningen är att reportrar har märkt en rädsla hos anställda för att prata med journalister om sin arbetssituation.
Undersökningen visar att 46 procent, alltså mindre än hälften, skulle våga tipsa medier om allvarliga missförhållanden på deras arbetsplats. 29 procent svarade nej på frågan, och 22 procent att de är osäkra.
Däremot är det fler som kan tänka sig att berätta om situationen i sociala medier eller för sina vänner, nämligen 51 procent.
Meddelarskyddet gäller för media men inte på sociala medier
Hos grundlagen finns ett meddelarskydd mot efterforskning och repressalier vid offentliganställdas mediekontakter. Det är alltså förbjudet för chefer i offentlig sektor att försöka ta reda på vilken anställd som har gett tipset, eller att straffa och hota tipsaren på något sätt. Skyddet gäller för tips till media, men inte i andra sammanhang som sociala medier.
Malin Christoffersson på Norra Västerbotten är bekymrad över detta. Hon hade hoppats att offentligt anställda kände till att den här meddelarfriheten finns.
Ledarskapet avgör om anställda vågar prata om missförhållanden
De flesta som inte vill uttala sig negativt om sin arbetsplats menar att kritiken bör framföras antingen internt eller till fackförbundet. Men det finns även oro för vilka konsekvenser det kan få på arbetsplatsen. Några av undersökningens deltagare berättar till och med att de har blivit bestraffade efter att ha tipsat om missförhållanden.
Inom vården är det stor skillnad mellan arbetsplatserna i frågan. Det verkar till stor del vara ledarskapet som styr ifall anställda vågar ge tips till media.
– Somliga har chefer som inte lyssnar på sin personal och de får en stängd och sluten kultur. Där tror jag det är många som inte vågar kritisera, säger Catrin Johansson som jobbar som sjuksköterska och är förtroendevald för Vårdförbundet.