Den uppskjutna avtalsrörelsen är en viktig orsak till den låga löneökningen. Foto: bildfokus.se/Shutterstock.com
ArbetsmarknadLöneökningarna i Sverige var rekordlåga förra året. Pandemin tros vara en av orsakerna, men också den globala konkurrensen har spelat in. Med tanke på inflationen är dock ökningen inte så låg som den verkar vid första anblick, skriver SvD Näringsliv.
I fjol steg svenskarnas löner med 1,9 procent, enligt Medlingsinstitutets siffror. Det är den lägsta siffran som uppmätts i Sverige någonsin.
Avtalsförhandlingar har skjutits upp
Bland annat beror detta på att avtalsrörelsen fick skjutas upp för industrin och utföras först på hösten. Det är deras löneavtal som sätter riktlinjen för övriga branscher. Att få vänta längre på sin nya lön påverkar lönetrycket negativt, menar ekonomen Petter Hällberg på Medlingsinstitutet.
Vissa skillnader finns också mellan branscherna. Inom industrin var löneutvecklingen sämst, med bara 0,8 procent ökning. I offentlig sektor steg snittet med 2 procent, och i näringslivet med 1,9.
Det här har att göra med vilka branscher som påverkats av de försenade löneavtalen och inte, menar Petter Hällberg.
Konkurrensen hindrar industriföretag från högre löneökningar
Något annat som spelat in är den stora konkurrensen globalt sett. Höjda löner skulle tvinga industriföretag i Sverige att höja priset på produkterna, eftersom produktionskostnaden skulle öka, eller nöja sig med lägre vinster.
– Det finns fortfarande väldigt många människor runt om i världen som är beredda att springa fort för en lägre peng än vad man gör många gånger i västvärlden, påpekar Nordeas chefsekonom Annika Winsth.
Vidare tror Annika Winsth att den låga löneökningstrenden kommer fortsätta i några år till. Att folk har mindre pengar att handla för kommer också att hålla inflationen nere.
Siffrorna är bara preliminära
Dock är inte siffrorna helt klara än. Det finns löneökningar från november och december som inte har registrerats ännu. Läget kan alltså se ljusare ut när de siffrorna väl har presenterats.
Om man dessutom bortser från inflationen har de faktiska lönerna trots allt stigit mer under 2020 än de tre åren innan. Därmed ligger ökningen egentligen på samma snittnivå som den senaste tjugoårsperioden.