Foto: Vytautas Kielaitis / Shutterstock.com
ArbetsmarknadSvenska piloter hos det irländska flygbolaget Ryanair varslar om strejk. Anledningen uppges vara oenigheter mellan flygbolaget och facket.
Fredagen den 10 augusti går svenska piloter hos Ryanair ut i strejk. Fackförbundet SPF, Svensk Pilotförening, har försökt få till förhandlingar om kollektivavtal utan att lyckas.
– Vi hoppas naturligtvis att det här innebär att Ryanair kommer till förhandlingsbordet. Skulle det inte ge någon effekt får vi överväga ytterligare åtgärder, säger SPF:s ordförande Martin Lindgren till Expressen.
Att få till ett kollektivavtal verkar inte vara lätt för piloterna. Försöken har pågått sedan innan jul.
80 procent av Ryanairs svenska piloter går ut i strejk
Varslet skulle omfatta cirka 80 procent av flygbolagets piloter stationerade i Sverige. Av dessa är omkring 40 stycken medlemmar i SPF.
Tips! Här kan du som pilot och flygvärdinna jämföra fackförbund. Med ett medlemskap kan du få hjälp om det uppstår besvärliga situationer på din arbetsplats.
Trots att en så stor del av piloterna går ut i strejk är det inte säkert att resenärerna påverkas. Detta då det inte avgår så många flyg från Sverige en vanlig fredag, men även då flygbolaget varit duktiga på att plocka in andra piloter till områden som är strejkdrabbade.
Ryanair-anställda har strejkat i hela i Europa
Det är inte bara i Sverige man är besviken på arbetsgivaren. Häromveckan gick irländska piloter ut i strejk då arbetsvillkoren inte var tillräckligt bra. Dagen därpå gjorde kabinpersonal i Spanien, Portugal, Belgien och Italien detsamma.
Till följd av den strejken tvingades Ryanair ställa in 600 avgångar. Totalt drabbades över 100 000 resenärer.
Strejkerna i Irland fick Ryanair att skära ned
Det irländska flygbolaget har dragits med ekonomiska problem i hemlandet och nyligen aviserade man om nedskärningar i Dublin.
Anledningen uppges bland annat vara piloternas kontinuerliga strejkande som haft negativ effekt på verksamheten.
Totalt kommer cirka 100 piloter och 200 ur kabinpersonalen, stationerade i Dublin, vara utan jobb efter den 28 oktober. Det innebär en nedskärning på cirka 20 procent i den irländska huvudstaden.
Istället väljer Ryanair att satsa i länder där man fortsätter att växa, bland annat Polen.
De anställda får stöd av internationella fackförbund
Både det Internationella transportarbetarefederationen och Europeiska transportarbetarefederationen har uttryckt sitt stöd för de strejkande.
I ett gemensamt uttalande skriver man att man kommer stödja alla lagliga stridsåtgärder som anses vara nödvändiga för att komma till bukt med problemen och få en rättvis behandling av flygbolaget.