Fackförbund

Sommarjobben har strömmat in till Arbetsförmedlingen under året. För dig som inte sökt än finns fortfarande möjligheten. I april fick Arbetsförmedlingen in ytterligare 16 000 sommarjobb.

Det blir allt populärare med sommarjobb. Det är ett utmärkt tillfälle att dryga ut hushållskassan eller få in en fot i arbetslivet.

Rekordår i antal sommarjobb hos arbetsförmedlingen

Det blir ett nytt rekordår för sommarjobben. Mellan december och april har arbetsförmedlingen fått in 105 000 sommarjobb. Jämför man med samma period året dessförinnan var siffran 98 500. Det är en rekordsiffra.

Men det gäller att kämpa för jobben. Det har varit hård konkurrens.

Den som än så länge inte fått något sommarjobb ska dock inte misströsta. Bara under april kom ytterligare 16 000 lediga sommarjobb in. Många jobb är fortfarande lediga. De jobb som dominerar Arbetsförmedlingens platsbank är butikssäljare, servitör, städare, restaurangbiträde. Men även lastbil- och truckförare efterfrågas.

Facket hjälper dig med schyssta villkor på sommarjobbet

Som sommarjobbare kan ett medlemskap i ett fackförbund vara av stor vikt. Du får nämligen mycket hjälp av ditt fackförbund som är extra bra att ha vid en kortare anställning.

1. Rådgivning. Har du frågor eller funderingar finns ditt fackförbund alltid där och hjälper dig. Som ny på en arbetsplats kan frågorna vara många och då är det bra att ha någon att vända sig till.

2. Juridisk hjälp. Förhoppningsvis slipper du tvister på sommarjobbet. Men uppstår det ändå kan du få juridisk hjälp från fackförbundet för att på så sätt lösa problemet.

3. Lönestatistik. Att veta vad man bör tjäna på en arbetsplats kanske inte är helt lätt. Framförallt inte om du testar på något i en, för dig, ny bransch. Fackförbundet kan förse dig med lönestatistik vilket gör det lättare för dig att veta vad du ska begära för ditt arbete.

4. Krav du kan ställa på arbetsgivaren. Du får information om vilka krav du kan ställa på din arbetsgivare.

Tjäna pengar genom att betala skatt

Du som arbetssökande vill självklart ha bra betalt och genom att ta hjälp av facket kan du veta vad du bör få för ditt arbete. Men det finns samtidigt många som inte vill ha allt för hög lön, åtminstone om de ska jobba en kortare period. Det har att göra med att de vill undvika att betala skatt. Tjänar man mindre än 19 247 på ett år är man nämligen inte skattepliktig.

Att inte betala skatt är dock inte helt smart. Faktum är att du tjänar på att betala skatt. Det är först när du betalar skatt som pengar avsätts till din framtida pension.

I Stockholms kommun, betalar en person som är medlem i Svenska Kyrkan, med en årslön på 20 000 kronor, cirka 1400 kronor i skatt. Men den avsättning som görs till pensionen är på hela 3 700 kronor. Det lönar sig alltså att betala skatt. Det ser likadant ut på inkomster upp till 17 000 kronor i månaden, eller 204 000 kronor om året.