En bild på en av SSAB:s anläggningarPå SSAB:s anläggning i Luleå har fem personer omkommit på kort tid.

Arbetsmarknad

I april 2016 klämdes en av kraninspektör ihjäl mellan en kranarm och en serviceplattform på SSAB:s anläggning i Luleå. Nu har stålbolagets dömts för arbetsmiljöbrott och tvingas betala en företagsbot på 3 miljoner kronor. Det var den femte personen som förolyckats på anläggningen de senaste sex åren.

För två och ett halvt år sedan, i april 2016, klämdes en kraninspektör ihjäl när han inspekterade en kranarm på SSAB:s anläggning i Luleå. Han klämdes ihjäl mellan en kranarm och en serviceplattform.

Nu har stålbolaget dömts i Luleå tingsrätt för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död och tvingas betala 3 miljoner kronor i företagsbot samt 60 000 kronor till mannens anhöriga.

Varnats för klämrisken vid ett tiotal tillfällen

SSAB hade vid ett tiotal gånger innan olyckan skedde varnats i olika besiktningsprotokoll för just klämrisken vid serviceplattformen. Första varningen kom redan 2003 men trots det gjorde inte SSAB någonting för att förbättra säkerheten.

Åklagaren i fallet menar att i och med att klämrisken funnits med i flera protokoll så måste den även ingå i stålbolagets riskbedömning.

– Det känns skönt. Det hade varit jobbigt om det inte hade blivit en fällande dom. De fick ju riskerna serverade på ett fat men kunde inte hantera dem, säger Thomas Barsk, huvudskyddsombud på den lokala IF Metallklubben, till tidningen Arbetet.

Flera personer har dött på anläggningen

Händelsen 2016 är inte första gången en person dör på SSAB:s anläggning i Luleå. 2014 omkom en truckförare hos en underentreprenör vilket SSAB dömdes att betala 1,5 miljoner i företagsbot för.

Även 2013 skedde två dödsfall då två personer drunknade i tjära. I det fallet friades däremot stålbolaget från allt ansvar.

Totalt har fem personer omkommit på anläggningen i Luleå de senaste sex åren.

Om SSAB kommer överklaga domen är ännu oklart. Företagets juridiska ombud, Anders Lorentzon, säger att man nu ska läsa igenom domen och fundera på vad man ska göra. Beslutet fattar man föst om ett par veckor.