Fönsterputsare är den av Fastighets yrkesgrupper som fått vänta längst på sitt nya kollektivavtal. Foto: Voyagerix/Shutterstock.com
AvtalFörhandlingar av kollektivavtal i fastighetsbranschen skjöts upp i våras på grund av pandemin. Vid det här laget har dock de flesta yrkesgrupper fått sina avtal klara. Men en del yrkesgrupper, som exempelvis fönsterputsare, har ännu inget färdigt avtal, skriver Fastighetsfolket.
Fastighetsanställdas förbund förhandlade sina största avtal redan innan årsskiftet. Men medlemmar som arbetar som fönsterputsare har ännu inte fått någon ny lön. I stället har förhandlingarna inletts först den här veckan.
Anledningen är att kollektivavtalens giltighetstid förlängts på grund av covid-19. Normalt skulle fönsterputsningsavtalet mellan Fastighets och Almega ha gått ut den 31 oktober.
Bättre med högre löneökning än retroaktiva pengar
I vanliga fall skulle avtalen ha blivit färdiga redan i våras. Därför har medlemmar i förbundets olika yrkesgrupper ifrågasatt varför de inte får retroaktiv löneökning.
Men det är inte möjligt när avtalen förlängdes, menar Jari Visshed, avtalssekreterare på Fastighets. Retroaktiva höjningar skulle i så fall ha bestått av en engångssumma med pengar som dragits från framtida löner.
– Som avtalsmänniska vet jag att det alltid är mycket bättre att få en högre höjning som följer med in i framtiden än att få en klump retroaktiva pengar.
Knepigare att förhandla via skärm
Förhandlingarna har dock gått bra, även om det varit knepigare inom städyrkena. Exempelvis var låglönesatsningen en knepig fråga. Men innan jul lyckades Fastighets ändå nå en överenskommelse utan vare sig medling eller varsel.
Förhandlingarna har skett via skärm, vilket varit en nackdel enligt Jari Visshed. Det blir inte alls samma typ av dialog på distans som när man har förhandlingsdelegationerna på plats fysiskt, menar han.
Städning är ett relativt nytt yrke
Jari Visshed kommer snart att avsluta sitt uppdrag och gå i pension. Han berättar att han har sett mycket av branschens utveckling under sin tid i förbundet.
– Jag är stolt över att ha varit med när städare fick tidlön och började jobba heltid. Städning gick från ett extraknäck på kvällarna till ett yrke, säger han till Fastighetsfolket.
Han tycker dock att det är oroande hur tjänstemännen har dragit ifrån på arbetsmarknaden, både i mängden pengar och procentuell löneökning. Han påpekar att toppchefer i näringslivet tjänar i genomsnitt 70 gånger mer än fastighetsskötare gör.