Barn inom barnomsorgen leker med stora legobitar.Ensamstående föräldrar inom hemtjänsten har svårt att få ihop tiden. Ensamstående undersköterska Maria Jacobsson berättar hur hennes långa arbetsdagar tvingar henne att lämna bort sin dotter inom barnomsorgen i upp till 99 timmar per vecka. Foto: Rawpixel.com/Shutterstock

Arbetsrätt

Den tajta grundbemanningen inom hemtjänsten har lagt grunden för ohållbara arbetstider. Ensamstående föräldrar har det extra tufft. Kommunalarbetaren har pratat med undersköterska Maria Jacobsson om hur det här påverkar henne och hennes dotter.

Undersköterska Maria Jacobsson har precis som många andra ensamstående föräldrar inom hemtjänsten svårt att få ihop tiden. Det tvingar henne att lämna dottern inom barnomsorgen många timmar, ett problem som ökat i samhället.

99 timmar inom barnomsorgen per vecka

Det finns många ensamstående inom hemtjänsten som, precis som Maria Jacobsson, tvingas lämna sina barn på både förskolan och nattis, en barnomsorg för föräldrar som jobbar natt. Skillnaden, menar hon, är att många av dem också kan ta hjälp av egna föräldrar, vilket gör att de inte uteslutande är beroende av barnomsorgen.

I Maria Jacobssons fall innebär de långa arbetspassen och pendlingen mellan Arbrå och Bollnäs att dottern tillbringar mellan 60 och 99 timmar i veckan inom barnomsorgen.

– När jag vaknar mitt i natten känner jag mig också otillräcklig som förälder och motarbetad av samhället och förskolan. Det är redan tufft att vara ensamstående, säger Maria Jacobsson.

Trots att vissa anpassningar i arbetsschemat är möjligt, tack vare att hemtjänstgruppen Maria Jacobsson ingår i har haft ett önskeschema, är det långt ifrån tillräckligt för att få en hållbar situation. Den ohållbara situationen har fått förskolan som dottern går på att göra en orosanmälan till socialtjänsten.

Inte ett unikt fall

Rektor för den förskola och nattis som Maria Jacobssons dotter går på, Malin Sjölund, tycker att situationen är olycklig. Hon berättar att kontakten hon behövt upprätta med socialtjänsten var någonting som hon var lagligt bunden att göra.

– Jag har en dialog med socialtjänsten. Jag vill hjälpa familjer, inte stjälpa. Våra föräldrar gör vad de kan, berättar Malin Sjölund.

Samtidigt är situationen med Maria Jacobsson och hennes dotter inte på något sätt ett unikt fall. Malin Sjölund berättar att antalet barn som går på nattis har ökat kraftigt. Och tyvärr får inte barnen på nattis lika bra sömn och vila som om de sovit hemma.

– Hennes schema är inte unikt. Det här är ohållbart. Det här skapar en samvetsstress, konstaterar Camilla Hedberg på Kommunal i Bollnäs.