Uber anklagas för skattefusk. Foto: Tero Vesalainen / Shutterstock.com
FackförbundUber anklagas för att bortse från skattefusk. Enligt en uppskattning gjord av en konkurrent omfattar skattefusket summor om 700 miljoner kronor per år enbart i Stockholm. Det här är inte första gången Uber anklagas för att bedriva svarttaxiverksamhet.
Företaget Uber är en alternativ taxitjänst som grundades i Kalifornien. Affärsidén har snabbt blivit populär världen över och finns i många städer i olika varianter.
Lanseringen i Sverige har dock inte varit en dans på rosor. Företaget har haft problem med bland annat Skatteverket, Transportstyrelsen och Taxiförbundet. Anledningen till missnöjet bland konkurrenter och myndigheter är Ubers förares redovisning av intäkter.
Förare påkomna med att ange avsevärt lägre intäkter
Företaget Gothia Protection Group gjorde en egen undersökning av företaget och uppmärksammade något oroväckande. Då tjänsten är app-baserad behövde förarna manuellt ange kostnaden i taxametern.
Kostnaden i appen är vad kunden betalar, och kostnaden i taxametern är vad föraren skattar för. I åtta av tio fall angav förarna en ”avsevärt lägre kostnad”.
En av chaufförerna angav enbart fem kronor i taxameter, istället för de 232 kronorna resan egentligen hade kostat. Chauffören skattade därmed enbart på 2 procent av resans pris.
När föraren tillfrågades varför han angav två olika kostnader svarade han:
– Staten måste ju ha någonting i alla fall.
[Ads1]
Taxiförbundet anklagar Uber för organiserat skattefusk
Under experimentet betalade GPG 23 000 kronor till Uber-förarna. Enligt den information som nådde Skatteverket betalade de resande dock bara 7 300 kronor. Det menar Svenska Taxiförbundets förbundsdirektör Claudio Skubla är ett avsiktligt kryphål i Ubers organisation.
– Det här handlar om regelrätt skattefusk som de möjliggör med sin modell och det drabbar de seriösa taxiföretagen, säger han i en intervju med Dagens Nyheter.
Han fortsätter i ett pressmeddelande att förklara att baserat på den tendens som framkommit, uppskattar Skubla att Uber varje år undanhåller cirka 700 miljoner kronor från myndigheterna, enbart i Stockholm.
I samband med att kontraktet skrivs mellan Uber och dess förare intygar föraren att man kommer uppfylla sin skatteplikt. Fram tills nu har företaget alltså inte blandat sig i huruvida förarna har skattat som de skulle.
– Vi har ännu inte fått ta del av rapporten men vi tar dessa påstådda felaktigheter på allvar, kommenterar en talesperson för Uber angående nyheten.
Stämplats som svarttaxi tidigare
Det är inte första gången Ubers affärsmodell har kritiserats. Under 2015 gällde kontroversen företagets tjänst UberPOP.
Uber beskrev det själva som en app för att organisera samåkning. Av Skatteverket kallades det istället för svarttaxi, och tjänsten lades ner innan den officiella undersökningen blev klar.