servitör bär tallrikar med salladsrätter på en restaurangHotell och restaurang är en av de branscher som har drabbats värst av coronakrisen. Foto: Romrodphoto/Shutterstock.com

Arbetsmarknad

Medlemsansökningarna strömmar in till LO-förbunden under den här månaden. Oron för hur arbetet påverkas av corona gör att tusentals har valt att bli medlemmar, skriver Arbetet.

Under mars månad har fackförbunden inom LO fått tusentals nya medlemmar. Orsaken är förstås coronaviruset och den oro för arbetssituationen som utbrottet har medfört.

Elva fackförbund har svarat på frågan om hur deras medlemstal har påverkats, och åtta av dem har sett en tydlig ökning. Totalt är det 14 fackförbund som tillhör LO.

Hotell- och restaurangfacket hjälper nya medlemmar direkt

Som vi har skrivit om tidigare är det hotell- och restaurangbranschen samt detaljhandeln som drabbats hårdast av virusets konsekvenser. Hotell- och restaurangfacket har därmed den största ökningen av ansökningar, nämligen med 265 procent från mars förra året. Detta trots att månaden ännu inte är slut.

Med tanke på omständigheterna har Hotell- och restaurangfacket valt att stödja medlemmar direkt då de går med i förbundet, när det gäller coronarelaterade frågor. I vanliga fall kan man få hjälp först efter tre månaders medlemskap. 

Handels väntar sig en fortsatt medlemsökning

Handels hade fått in 3 230 medlemsansökningar fram till måndagen 23 mars. Det är ungefär 1 000 personer fler än under hela mars förra året. Det här är ovanligt höga siffror, som fackförbundet inte ens nådde under finanskrisen 2008.

– Vi ser ingen nedtrappning, vi skriver in 200 till 300 nya medlemmar per dag nu. Om takten fortsätter kan vi nå 5 000 nya medlemmar under mars , säger Handels andre vice ordförande, Elisabeth Brandt Ygeman.

Även Handels kommer att stödja sina medlemmar från start, även dem som inte har hunnit betala sin medlemsavgift än.

Vanligt att vara med i antingen facket eller a-kassan

Det är ganska vanligt att arbetstagare är medlemmar i a-kassan för sin bransch, men däremot inte i facket. Men utifrån hur arbetsmarknaden förändras i dagsläget är det alltså många som väljer att gå med även i ett fackförbund, för att få stöd kring rättigheterna i arbetslivet och inte bara ersättning vid arbetslöshet.

Det motsatta förekommer dock också, att arbetstagare är medlemmar i facket men inte i a-kassan. En av dem är Kajsa Granhagen, som arbetar i en Cervera-butik i Stockholm. För henne var medlemskapet i facket en självklarhet, långt innan coronasituationen uppstod.

– A-kassan däremot hade jag inte tänkt på. Jag visste ju inte att det skulle bli en coronakris, säger hon till Arbetet.