Närbild på person som fyller i ansökan till jobb.Långtidsarbetslösheten är fortfarande högre än önskvärt bland Unionens a-kassas medlemmar, men nu ser man i alla fall att siffrorna börjar gå nedåt. Åtminstone för vissa yrkesgrupper. Foto: Chinnapong/Shutterstock.com

Arbetsmarknad

Långtidsarbetslösheten bland Unionens a-kassas medlemmar är fortfarande uppe på höga nivåer, men siffrorna börjar ändå peka nedåt. I alla fall för vissa yrken. För andra ser framtiden lite mer osäker ut, och vissa yrken har till och med försvunnit under pandemin. Det skriver Kollega, som har pratat med fackförbundets chefsekonom Katarina Lundahl.

I oktober hade Unionens a-kassa cirka 15 500 medlemmar som varit arbetslösa i ett år eller längre, och av dessa har ungefär 6 000 tillkommit under pandemin. Men antalet har i alla fall minskat från i mitten av 2021 då siffran låg på över 16 000 personer, vilket är den högsta nivån sedan Unionen bildades.

Det skapas många nya jobb just nu

Nivåerna är alltså fortfarande högre än önskvärt, men siffrorna börjar i alla fall att gå nedåt. Unionens chefsekonom Katarina Lundahl menar att det skapas många nya jobb på arbetsmarknaden just nu, särskilt i landets stortstadsområden. Och framför allt i Stockholm.

– Har du en relativt färsk arbetslivserfarenhet, alltså att du blivit av med jobbet under den här krisen, så har du ganska goda chanser att få ett jobb, säger hon till Kollega.

Arbetslösheten lägre hos Unionen än för marknaden i stort

Jämfört med arbetsmarknaden i stort är arbetslösheten (här räknas även långtidsarbetslösheten in) bland tjänstemän och Unionens medlemmar förhållandevis låg. Långtidsarbetslösheten i Sverige låg på 3,6 procent i september, medan oktobersiffrorna för Unionens a-kassemedlemmar landade på 2,2 procent.

Svagare återhämtning för vissa yrkesgrupper

Men det är vissa yrkesgrupper som fortfarande går en rätt osäker framtid till mötes. Hos Unionen var det framför allt administratörer, ekonomiassistenter och receptionister som blev av med jobbet efter pandemins utbrott, och nu är det oklart om det överhuvudtaget kommer finnas någon efterfrågan på dessa kompetenser i framtiden.

Katarina Lundahl menar att detta är en långsiktig trend, men att den har skyndats på av pandemins effekter. De har förvisso sett att det nu börjar skapas något fler tjänstemannajobb igen, men på det stora hela tror Katarina Lundahl att siffrorna kommer fortsätta i nedåtgående riktning.