Foto: Mateusz_Szymanski / Shutterstock.com

Fackförbund

Arbetsgivare i USA har länge motarbetat facklig verksamhet. Så var även fallet på Electrolux fabrik i Memphis, men tack vare fackförbundet Unionen får nu de anställda på fabriken engagera sig fackligt.

För att få gå med i ett fackförbund i USA måste mer än 50 procent av de anställda på en arbetsplats rösta ja för facket. På Electrolux fabrik i Memphis har man länge motarbetat fackligt arbete och till och med hyrt in anställda för att säga nej till facket vid omröstningar.

Peter Ferm är Unionens klubbordförande på Electrolux i Sverige och sitter i bolagets styrelse som facklig representant fick höra talas om detta. Han gick då till företagsledningen och berättade om hur man betedde sig i USA. Företagsledningen tog kontakt med ledningen på Electroluxfabriken och fick dem att hålla sig neutrala vid nästa omröstning.

Kort därpå röstade över 80 procent av de anställda ja till facklig verksamhet.

De som vill engagera sig fackligt har hotats

Ledningen på Electrolux fabrik i Memphis hade innan den andra omröstningen motarbetat all form av facklig verksamhet.

När det amerikanska fackförbundet IBEW, Internationel Brotherhood of Electrical Workers, varit på besök har man inte ens fått gå in på arbetsplatsen. Istället försökte man dela ut flygblad utanför fabriken som få anställda vågade ta emot.

För att de anställda inte skulle engagera sig fackligt har man bland annat utsatt dem för hot och trakasserier.

Randal Middleton som är IBEW:s ordförande berättar för tidningen Kollega att ledningen på fabriken bland annat sagt att de anställda som går med i facket äventyrar sin anställning.

[Ads1]

Fick sparken för att försöka väcka fackligt intresse

Att man tillslut fått upp det fackliga intresset på Electrolux i Memphis är bra men på den största fabriken i USA, i Springfield, är intresset obefintligt.

Den som arbetat mest för att väcka ett intresse på fabriken fick sparken förra vintern. Företagsledningen hävdade att det berodde på olovlig frånvaro. Enligt mannen själv ska det ha berott på att han arbetade för facklig verksamhet.

För tillfället visar ingen av de 3 000 anställda något intresse för facket. Utan intresse finns det inte heller något IBEW kan göra.

– Engagemanget måste komma från dem som jobbar i Springfield, säger Randal Middleton.