Många företag har korttidspermitterat anställda och får då statligt stöd för att betala lönen. Om företaget då låter anställda jobba ordinarie arbetstid ändå räknas det som fusk. Foto: King Ropes Access/Shutterstock.com
Nya reglerRegeringen skärper kontrollerna av företag som söker stöd för korttidsarbete, eller så kallad korttidspermittering. De blir också möjligt att permittera anställda till 80 procent. Blir du permitterad behöver du dock inte oroa dig för att dina inkomstbaserade ersättningar ska sänkas.
Fusk om företag låter permitterade anställda jobba heltid
Flera företag har visat sig fuska till sig stöd för korttidspermittering. Enligt fackförbundet Handels har flera medlemmar förväntats jobba heltid, trots att de varit permitterade delar av den arbetstiden, skriver Handelsnytt.
På grund av detta har regeringen beslutat att skärpa kontrollen av permitteringssystemet som nyligen infördes. Till exempel ska 130 stycken handläggare på Skatteverket kontrollera de företag som har tagit emot stödet.
– Stödet ska gå till krisande företag, och inte till bedragare som försöker fiffla till sig skattebetalarna pengar, säger finansmarknadsminister Per Bolund.
Tips! Har du blivit permitterad men förväntas jobba din ordinarie arbetstid? Då kan det handla om fusk – kontakta ditt fackförbund!
Korttidspermittering utökas till max 80 procent
Regeringen inför också möjligheten att korttidspermittera upp till 80 procent av arbetstiden, i stället för max 60 procent som tidigare. I det fallet får den anställda ut 88 procent av sin ordinarie lön, där arbetsgivaren bara behöver stå för 28 procent och får resten från staten, skriver Arbetet.
Torbjörn Johansson, avtalssekreterare för LO, är positiv till detta. Han hade dock gärna sett att permittering på heltid blev möjligt. Men det avslår regeringen med motiveringen att företag i så fall skulle kunna få betalt för att skicka hem personal, med tanke på att arbetsgivaravgifterna har sänkts.
– Vi hör från våra medlemsförbund att det behovet finns. Då hade det varit bättre att inte sänka arbetsgivaravgiften i så fall, säger Torbjörn Johansson angående heltidspermitteringar.
Korttidsarbete påverkar pensionen, men inte a-kassa och SGI
Enligt Transports medlemstidning Transportarbetaren påverkas din framtida pension av att du tillfälligt går ner i lön. Dock är denna påverkan bara av marginell betydelse, eftersom perioden av korttidsarbete är en mycket kort period av hela ditt yrkesliv.
Din sjukpenninggrundande inkomst (SGI) är skyddad under perioden med korttidsarbete. Det innebär alltså att dina ersättningar från Försäkringskassan, såsom sjukpenning och föräldrapenning, inte ska påverkas av permitteringen. Dock är det bäst att du meddelar Försäkringskassan i ansökan om att du deltar i korttidsarbete.
Inte heller din rätt till a-kassa påverkas av korttidspermitteringen. Perioden med korttidsarbete kan nämligen räknas bort när du ansöker om a-kassa. Undantaget är om den perioden måste räknas med för att du ska uppfylla a-kassans arbetsvillkor.