Anställda inom vården och äldreomsorgen som vägrar vaccinera sig mot covid-19 bör omplaceras. Om det inte går kan det bli tal om uppsägning trots att det svenska grundlagsskyddet säger att man inte kan tvinga människor till att vaccinera sig. Foto: insta_photos/Shutterstock.com
Nya reglerKan arbetsgivare sparka anställda som vägrar vaccinera sig mot covid-19? I vissa fall kan det vara befogat, menar några arbetsgivare. Facket är däremot skeptiska mot att vaccinkrav skulle gå så långt, skriver SvD Näringsliv.
Almega: Uppsägning kan bli sista utvägen
Almegas tjänstepolitiska chef Stefan Koskinen tycker att det finns skäl att överväga vaccineringskrav i åtminstone vissa verksamheter, exempelvis vård och äldreomsorg.
Om anställda vägrar vaccinera sig trots krav tycker Stefan Koskinen att arbetsgivaren i första hand ska omplacera personen eller ändra arbetsuppgifterna. Men går inte det kan uppsägning bli aktuellt.
– Om man utsätter andra för fara genom att inte ta sprutan, då kan det finnas särskilda fog för uppsägning.
Grundlagsskyddet i Sverige innebär att människor inte kan tvingas att vaccinera sig. Men Stefan Koskinen påpekar att grundlagsskyddet inte garanterar någon att samtidigt behålla sitt jobb.
LO: Vaccinvägran ska inte leda till uppsägning
Sofie Rehnström är jurist på LO. Hon tycker inte att arbetsplatser ska kunna kräva vaccinering. Däremot bör arbetsgivare uppmuntra anställda att ta vaccinet, exempelvis genom att tillåta vaccinering på arbetstid utan löneavdrag.
– Om man möter en stor grupp människor i sitt arbete, kan det finnas goda skäl att vara vaccinerad. Alternativt covid-testa sig varje dag innan jobbet.
Hon håller med om att omplacering och liknande kan vara lösningar om en anställd inte vaccinerar sig. Men uppsägning tycker hon går för långt. De anpassningar vi gör under pandemin ska inte bli permanenta, anser Sofie Rehnström, och hon skulle därför ta strid om uppsägning på grund av vaccinvägran.
Oklart om arbetsgivare får göra skillnad på personal
Möjligtvis skulle vaccinering kunna vara ett krav vid nyanställningar. Det tycker Ann Johansson, vice ordförande för Vårdförbundet. För befintlig personal ifrågasätter de starkt ett vaccineringskrav.
Något som Hedda Mann, chefsjurist på Arbetsgivarverket, påpekar är att Folkhälsomyndigheten inte ger olika riktlinjer för vaccinerad och ovaccinerad personal. Därför bör inte arbetsgivare göra det heller.
En mellanväg kan vara att anställda som är ovaccinerade och därför inte får utföra vissa arbetsuppgifter skulle ses som att de inte står till arbetsgivarens förfogande, och därmed bli av med sin lön. Det säger Jonas Stenmo, chefsjurist på Almega och företrädare för Vårdföretagarna.