När finansminister Magdalena Andersson presenterade vårändringsbudgeten framgick att Arbetsförmedlingen inte får några extra pengar för nedrustningen. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet och Susie Hedberg/Shutterstock.com
PolitikRegeringen avsätter inga extra pengar till Arbetsförmedlingen i sin vårändringsbudget för att lindra nedrustningen av myndighetens verksamhet. Fackförbundet ST beklagar detta och anser att en sådan omställning behöver mer ekonomiskt stöd, skriver ST:s tidning Publikt.
Arbetsförmedlingen har tidigare fått kritik från regeringen för sitt beslut att varsla 4 500 anställda och dessutom stänga mer än hälften av sina kontor. Partierna bakom januariavtalet har påpekat att nedrustningen av myndighetens verksamhet har skett i alldeles för hög takt.
Nu är det klart att Arbetsförmedlingen inte får några extra pengar för omställningen. Det visade sig i regeringens vårändringsbudget som finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade förra veckan.
M:s och KD:s budget tillåter inte mer pengar enligt finansministern
Enligt finansministern är det den budget som M och KD har tagit fram som gör att man inte kan avsätta mer pengar till omställningen hos Arbetsförmedlingen. De skattesänkningar som denna innebär går inte att ta tillbaka förrän nästa budgetår, berättar hon.
Det största varslet i modern tid kostar pengar
Fredrik Andersson, som är avdelningsordförande för fackförbundet ST inom Arbetsförmedlingen, tycker att regeringens beslut är beklagligt.
– Det kostar ju en massa att ställa om och nu finns det inga pengar till att lindra fallet, och vi pratar om det största varslet i modern tid.
Både anställda på Arbetsförmedlingen och myndigheten som helhet påverkas av detta beslut. Arbetsbördan har blivit tyngre och redan väljer många att säga upp sig från sitt arbete.
ST och Arbetsförmedlingen demonstrerade utanför riksdagen
Som följd av beskedet i samband med vårbudgeten organiserades en demonstration utanför riksdagen, där både anställda på Arbetsförmedlingen och ST:s förtroendevalda deltog. Fredrik Andersson berättar att de fick samtala med flera politiker, men att M, KD och L inte varit närvarande.
Arbetsförmedlingen väntar nu besked från politiskt håll om vad myndigheten ska göra, ett besked som väntas mot slutet av månaden.