Seko

3.3
 • 110 000 medlemmar inom service och kommunikation
 • Inkomstförsäkring ingår utan extra kostnad
 • Förmånliga erbjudanden på försäkringar
Vem kan bli medlem i Seko?

Seko arbetar mot nio olika branscher. Jobbar du eller studerar inom något av dessa områden kan du bli medlem: civil, energi, försvar, post, sjöfolk, tele, trafik, vård samt väg- och ban.

GÅ TILL Seko

Seko erbjuder de grundläggande typerna av rådgivning och försäkringar i sitt medlemskap, plus en rad intressanta förmåner och rabatter. De jobbar också för trygga avtal och arbetssituationer för flera olika målgrupper och branscher.

Juridisk rådgivning får du externt via en juristförsäkring. Den kostnaden ingår inte i medlemsavgiften, utan läggs till när du går med om du inte tackar nej. Det upplägget gör att medlemsavgiften blir något missvisande.

Varför ska jag gå med i Seko?

Du som jobbar med service och kommunikation kan få råd och stöd i många typer av ärenden när du går med i Seko. Genom att facket förhandlar med arbetsgivaren i ditt ställe får du möjlighet till bra arbetsvillkor och god löneutveckling via kollektivavtalet.

Fördelar
 • Många rabatter och förmåner
 • Goda kontaktmöjligheter
Nackdelar
 • Begränsat antal dagar i inkomstförsäkringen
GÅ TILL Seko

När du går med i Seko får du ett medlemskort kopplat till förmånsprogrammet LO Mervärde. Laddat på Seko-kortet finns erbjudanden och rabatter i olika butiker, på upplevelser och resor, träning och mycket mer. Du kan också uppgradera kortet till ett Mastercard, utan årsavgift och med visst försäkringsskydd.

Seko erbjuder även rabatt på flera semesteranläggningar. Du kan boka boende i italienska Riva del Sole, Rørvig i Danmark, Gullholmen och Fjällhornet Resort. Du får också Sekotidningen några gånger per år, som tar upp relevanta nyheter för arbetslivet och förbundets branscher.

Seko samarbetar med Swedbank, vilket gör att du kan ansöka om förmånliga privatlån som medlem. Du kan också teckna medlemslån hos andra banker som en förmån via LO Mervärde. Tas din arbetsplats ut i strejk får du konfliktersättning som medlem i Seko.

Exempel på förmåner som ingår
 • Förmånliga medlemslån
 • Medlemstidning
 • Konfliktersättning vid strejk
Exempel på rabatter som erbjuds
 • Reserabatter
 • Träningsrabatter
 • Upplevelserabatter
 • Butiksrabatter
Läs mer om förmånerna

Sekos inkomstförsäkring har inget tak, vilket innebär att det är möjligt att få 80 procent av lönen oavsett vilken inkomst du hade innan arbetslösheten. Däremot gäller försäkringen högst 100 ersättningsdagar. Seko erbjuder ingen tilläggsförsäkring som kan utöka antalet dagar.

Du måste ha haft denna eller någon annan facklig inkomstförsäkring i 12 sammanhängande månader innan arbetslösheten för att använda inkomstförsäkringen. Du måste också vara medlem i en a-kassa.

Grundförsäkring
Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Kostnad
Inget tak Max lön att försäkra 100 dagar Max ersättningsperiod Ingår Kostnad
Med tilläggsförsäkring
Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Extra kostnad
- Max lön att försäkra - Max ersättningsperiod - Extrakostnad
Läs mer om inkomstförsäkringen

I medlemsavgiften ingår en olycksfallsförsäkring, en barngrupplivförsäkring samt en kompletterande livförsäkring från Folksam. Olycksfallsförsäkringen fortsätter gälla även när du går i pension, och då finns även ytterligare försäkringar att köpa till medlemspris.

Tackar du inte nej ansluts du även till en juristförsäkring från HELP, utökad olycksfallsförsäkring samt en olycksfallsförsäkring och sjuk- och efterlevandeförsäkring till din partner. Dessa försäkringar behöver du betala en månadskostnad för. Du kan sedan välja att lägga till ett antal personförsäkringar för en sambo eller barn, plus en hemförsäkring.

Är du medlem inom branschorganisationerna Seko Privata väg eller Seko Sjöfolk har du ytterligare försäkringar som ingår i avgiften. Exempelvis ingår en hemförsäkring när du har varit medlem i Seko Sjöfolk i 12 månader. För att ta reda på dina extra försäkringar kan du kontakta din region eller ditt lokala fackombud.

Försäkringar som ingår
 • Olycksfallsförsäkring
 • Kompletterande livförsäkring
 • Barngrupplivförsäkring
Försäkringar med rabatterat pris
 • Juristförsäkring*
 • Högre ersättning för olycksfallsförsäkring*
 • Olycksfallsförsäkring för partner*
 • Sjuk- och efterlevandeförsäkring för partner*
 • Barnförsäkring
 • Hemförsäkring
 • Pensionärsförsäkringar
*Du ansluts automatiskt om du inte tackar nej.

Genom juristförsäkringen du blir erbjuden som medlem får du fri tillgång till juridiskt stöd och rådgivning för en mindre månadskostnad. Detta kan vara till hjälp vid tvister på arbetsplatsen eller vid rättsärenden kopplade till ditt arbete.

Seko erbjuder även rättshjälp, i form av juridiskt ombud och ersättning för kostnader i samband med rättegång. Du kan också få personlig rådgivning om din anställning och arbetsmiljö.

Som hos alla fackförbund finns också möjlighet att gå fackliga utbildningar hos Seko. Information om kollektivavtal, arbetsmiljö och Sekos arbete kring det finns på deras hemsida.

Exempel på rådgivning som ingår
 • Juridisk rådgivning*
 • Rättshjälp
 • Personlig rådgivning
*Tillkommer en viss kostnad i månaden

Om du studerar en yrkesutbildning som kan leda till jobb inom Sekos branschområden kan du bli studerandemedlem. Det gäller både dig som går på gymnasiet och dig som går en eftergymnasial utbildning.

Studerandemedlemmar betalar 50 kronor i månaden för sitt medlemskap. I övrigt framgår inga särskilda erbjudanden för studenter inom Seko, utöver de ordinarie förmånerna.

Exempel på erbjudanden som ingår
 • Billigare medlemskap
 • Samma förmåner som ordinarie medlemmar

Seko Direkt är den support du kan kontakta för att få personlig rådgivning eller information om ditt medlemskap. Du kan ringa supporten under kontorstid på vardagar, och även mejla eller fylla i kontaktformuläret på hemsidan. Seko finns också på de flesta sociala medier.

För rent administrativa frågor, till exempel om du vill ändra några uppgifter om dig, kan du kontakta det regionala kontoret som finns närmast dig. Det finns också mer än 8 000 förtroendevalda på medlemmarnas arbetsplatser att vända sig till.

Kontaktvägar
Chat
E-post
Facebook
Telefon

Om Seko

Seko, Service- och kommunikationsfacket, hette tidigare Statsanställdas förbund. 1995 bytte man namn, då många statliga bolag avreglerades och tidigare statligt anställda medlemmar i stället fick privata bolag som arbetsgivare. Längre tillbaka är Seko en hopslagning av ett flertal andra fackförbund. Dessa var Svenska Postförbundet, Järnvägsmannaförbundet, Teleförbundet och Sjöfolksförbundet.

Förbundets viktigaste uppgift är att alla medlemmar ska ha bra löner och villkor på sina arbetsplatser. Seko jobbar med att förhandla fram trygga kollektivavtal och stödja medlemmarna när de får problem.

Mer information

Evelina Grenehed

Skribent

Skriv ett omdöme

Omdömen om Seko

Yrkeschaufförer Ska ej vara med här.
av L
Det bästa med seko var närheten. Redan i fikarummet mötte jag en representant.
av Anders
Bra fackförbund, värna medlemmarnas intressen gentemot arbetsgivaren på ett mycket bra sätt. Märkte en jättestor skillnad på att vara medlem eller inte, blev behandlad som skit av arbetsgivaren dålig löneutveckling som medlem i Seko fick jag bättre arbetsförhållanden och bättre löneutveckling.
av Brolle
Hejsan! Min rekommendation är att lämna fackförbundet men stanna kvar i akassan. Jag har bara blivit illa bemött av fackförbundet när jag var med i SEKO. Inte ville dem hjälpa mig i alla fall den saken var klar. Jag arbetade under hemska förhållanden som ingen ska behöva göra i Sverige och jag tog upp detta med SEKO flera gånger men de lyfte inte ett finger för att hjälpa eller förbättra situationen. Betalade tiotusentalskronor i medlemsavgifter till dessa skojare. Nu när jag inte är med i facket har jag mycket bättre lön och arbetsförhållande (i form av bl.a bättre utrustning) samt att jag sparar flera tusen kronor per år då jag slipper betala medlemskap för en genomrutten organisation. Fackförbunden lever gott på att lura godtrogna arbetare på deras pengar, ett misstag jag inte tänker göra om i alla fall. Ta hand om er för det är ingen annan som gör det. Glada hälsningar Anders
av Anders Gustavsson
Ett förbund med för många yrkeskategorier omöjligt tillgodose medlemmarnas behov.
av Annette Anderson