SEKO

SEKO är ett välkänt fackförbund som faktiskt erbjuder kostnadsfri inkomstförsäkring till alla sina registrerade medlemmar. Inkomstförsäkringen är sammansatt tillsammans med Folksam och erbjuder dig en ersättning utöver a-kassan. Denna försäkring tjänar som en trygghet om du skulle bli arbetslös.

Med inkomstförsäkringen får du de första hundra dagarna hela 80 % av din ersättningsgrundande inkomst (efter skatt) tillsammans med arbetslöshetskassan. Försäkringen kan användas om du har varit medlem i förbundet minst tolv månader och har en månadsinkomst på över 25 025 kronor.

Förutom inkomstförsäkringen erbjuder ett medlemskap i SEKO en rad andra förmåner. De har bland annat ytterligare försäkringar som barnförsäkring, olycksförsäkring och livförsäkring. Det som saknas är sakförsäkring. Hemförsäkringen ingår inte i förbundets grundutbud men finns som tillägg.

Kort info om SEKO

Medlemsavgift

50-288 kr/mån

Inkomstförsäkring

Ingår

Medlemmar

121000 st

Centralorganisation

LO

Förmåner
Inkomstförsäkring
Försäkringar
Rådgivning
Kundtjänst

Totalbetyg

4.0 av 5
4.0/5

Som medlem hos SEKO är förmånerna många. Du får hjälp med att teckna kollektivavtal och med lönefrågor. Du har möjlighet att gå på utbildning för att få större inblick i facket. Dessutom får du förmånliga gruppförsäkringar och banklån. Du får även rabatt på el hos Skellefteå kraft. Du erbjuds också många semesterförmåner, som rabatt på att hyra lägenhet i Toscana i Riva del Sole, stugor i Danmark och stugor på Gullholmen och Fjällhornet Resort.

Seko har ett speciellt kort för sina medlemmar som tillsammans med LO mervärde har laddats med massor av rabatter och erbjudanden, som resor, teater och friskvård. Du kan även uppgradera kortet till ett Mastercard.

Förmåner som ingår i SEKOs medlemsskap

 • Bolån
 • Medlemslån
 • Medlemsrabatter
 • Medlemstidning
3.0/5

Genom ditt medlemskap i SEKO ingår gratis inkomstförsäkring som är framtagen tillsammans med Folksam och ger dig ersättning utöver a-kassa. Försäkringen är en trygghet för dig om du skulle bli arbetslös. Du har ett skydd under de första 100 dagarna, och då får du 80 % av din ersättningsgrundande inkomst efter skatt tillsammans med din ersättning från arbetslöshetskassan.

Något som är unikt för SEKO:s inkomstförsäkring är att det inte finns något tak för hur hög månadslön du har. För att försäkringen ska gälla dig behöver du ha en månadslön på minst 25 025 kronor per månad och ha varit medlem minst 12 månader i förbundet.

Grundförsäkring

Max lön att försäkra Max ersättningsperiod
Inget tak Max lön att försäkra 100 dagar Max ersättningsperiod

Med tilläggsförsäkring

Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Extrakostnad
- Max lön att försäkra - Max ersättningsperiod - Extrakostnad
Läs mer om inkomstförsäkringen
4.0/5

I ditt medlemskap hos SEKO ingår försäkringar som har tagits fram tillsammans med Folksam. Förutom inkomstförsäkringen ingår en barngrupplivförsäkring som är en försäkring för dina barn, olycksfallsförsäkring som gäller även på din fritid och Sekos komplettering TGL som är en livförsäkring.

Du kan lägga till försäkringar för din partner och även utöka med exempelvis hemförsäkring till förmånliga priser. Om du fortsätter att vara medlem som pensionär har du kvar dina försäkringar och kan då teckna till fler som täcker exempelvis sjukdom.

Försäkringar som ingår i SEKOs medlemsskap

-

Försäkringar med rabatterat pris

 • Barnförsäkring
 • Grupplivförsäkring
 • Livförsäkring
 • Olycksfallsförsäkring
4.0/5

Seko har fackliga representanter som finns på plats på många arbetsplatser för att ge råd och stöd på plats till SEKO-medlemmar. Det finns totalt 8 000 representanter runt om i landet. Det gör att du kan känna dig trygg och alltid har någon nära till hands. Dessutom vet du att någon finns där och jobbar för dina rättigheter.

Du kan även kontakta Seko direkt om du har frågor eller vill ha hjälp angående ditt jobb. Där får du personlig rådgivning om allt från anställningsvillkor till medlemsförmåner. Du kan nå Seko direkt alla vardagar året om.

Rådgivning som ingår i SEKOs medlemsskap

 • Juridiskt stöd
 • Karriärstjänster
 • Pensionsrådgivning
 • Personlig rådgivning
5.0/5

När du kontaktar SEKO direkt svarar kunniga ombudsmän som har stor erfarenhet av din bransch. Ombudsmännen hjälper dig med frågor om dina anställningsvillkor, försäkringar, rättigheter och annat.

Öppettiderna till tjänsten är goda och du kan ringa eller skicka e-post måndag till torsdag mellan 08.00 och 18.00. På fredagar stänger de en timme tidigare. Under sommaren har de öppet mellan 08.00 och 17.00. För frågor som rör ditt medlemskap ska du kontakta ditt regionkontor. Vill du komma i kontakt med någon klubb i SEKO finns alla uppgifter på deras hemsida.

SEKO är ett fackförbund som har medlemmar inom nio olika branscher. Jobbar du inom någon av dessa kan du bli medlem:

Om SEKO

SEKO är ett stort fackförbund som grundades 1970, och i dag har de över 120 000 medlemmar som är aktiva inom nio olika branscher. Om du arbetar inom försvar, tele, trafik, väg och ban, civil, post, energi, sjöfolk eller vård kan du också bli medlem.

SEKO:s viktigaste arbete rör frågor som löner och arbetsvillkor. SEKO arbetar hela tiden för att finnas nära sina medlemmar, och på de flesta arbetsplater finns fackliga förtroendevalda som du kan få hjälp av om det uppstår problem eller tvister på jobbet.

SEKO hette fram till 1995 Statsanställdas Förbund. Orsaken till namnbytet var avregleringen av statens bolag. Många av förbundets medlemmar gick därmed från att vara statligt anställda till att ha privata bolag som arbetsgivare.

Varför ska jag gå med i SEKO?

Det finns många anledningar till att vara medlem i SEKO, men den största är kanske framför allt tryggheten. Med ett stort fackförbund i ryggen kan du enklare hantera situationer som kräver en stor inblick i fackliga frågor.

SEKO hjälper dig att lösa konflikter på din arbetsplats, oavsett om det handlar om en arbetsgivare eller om arbetsmiljön. När du är medlem hos SEKO följer du det kollektivavtal som SEKO har förhandlat fram med arbetsgivare i din bransch. Det betyder att du aldrig behöver arbeta för en sämre lön än den som är framförhandlad.

Gå till SEKO

Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@fackforbund.com
Skriv ett omdöme

Omdömen om SEKO

Bra fackförbund, värna medlemmarnas intressen gentemot arbetsgivaren på ett mycket bra sätt. Märkte en jättestor skillnad på att vara medlem eller inte, blev behandlad som skit av arbetsgivaren dålig löneutveckling som medlem i Seko fick jag bättre arbetsförhållanden och bättre löneutveckling.
av Brolle
Hejsan! Min rekommendation är att lämna fackförbundet men stanna kvar i akassan. Jag har bara blivit illa bemött av fackförbundet när jag var med i SEKO. Inte ville dem hjälpa mig i alla fall den saken var klar. Jag arbetade under hemska förhållanden som ingen ska behöva göra i Sverige och jag tog upp detta med SEKO flera gånger men de lyfte inte ett finger för att hjälpa eller förbättra situationen. Betalade tiotusentalskronor i medlemsavgifter till dessa skojare. Nu när jag inte är med i facket har jag mycket bättre lön och arbetsförhållande (i form av bl.a bättre utrustning) samt att jag sparar flera tusen kronor per år då jag slipper betala medlemskap för en genomrutten organisation. Fackförbunden lever gott på att lura godtrogna arbetare på deras pengar, ett misstag jag inte tänker göra om i alla fall. Ta hand om er för det är ingen annan som gör det. Glada hälsningar Anders
av Anders Gustavsson
Ett förbund med för många yrkeskategorier omöjligt tillgodose medlemmarnas behov.
av Annette Anderson