SFHL

3.1
Vem kan bli medlem i SFHL?

Hos SFHL kan du bli medlem om du är lärare eller rektor på folkhögskola. Även du som studerar till folkhögskolelärare får bli medlem. 

Avgift: kr/mån
Gå till SFHL

SFHL, lärarförbundet, är ett fackförbund för rektorer samt lärare på folkhögskola. Som medlem i SFHL erbjuds du en rad olika förmåner, bland annat i form av rabatterade priser på Viking Line, Birka Cruises och Tallink Silja. Du får även ta del av rabatterade erbjudanden på fjällhotell och i stugbyn Riva del Sole i Italien.

Utöver detta arrangeras utbildningar för lärare och rektorer. Dessa bedrivs i form av fristående föreläsningar som behandlar ämnen inom ecklesiastik. De arrangeras två gånger per år över hela landet och om du som medlem inte skulle ha möjlighet att närvara kan du deltaga i diskussioner efteråt via internet. När du betalar medlemsavgiften till SFHL ingår det en månadsprenumeration på Pedagogiska Magasinet och Lärarnas Tidning.

Fördelar
 • Medlemskap i Lärarförbundet ingår
 • Utbildningar för lärare, t.ex. Lärarkvällar och föreläsningar
 • Rabatt på kryssningar samt på boende i Italien och Åre
Nackdelar
 • Ingen inkomstförsäkring
 • Försäkringar är gratis endast under medlemskapet 3 första månader
Gå till SFHL

En relativt ny förmån för medlemmar i SFHL är att de sedan några år automatiskt och utan extra kostnad blir medlemmar i Lärarförbundet och får tillgång till deras förmåner och expertis. I medlemsavgiften ingår två tidningar, Lärarnas Tidning och Pedagogiska Magasinet. Därtill kan du för endast 21 kronor i månaden prenumerera på ett antal facktidskrifter inom området.

SFHL bedriver flera utbildningar riktade mot lärare, såsom Lärarkvällar, som är föreläsningar som arrangeras över hela landet ungefär två gånger per år. Den som inte kan närvara kan direkt eller i efterhand ta del av diskussionerna via internet. Medlemmar har även rabatt på kryssningar via Birka Cruises, Viking Line och Tallink Silja. Man har också rabatter både i stugbyn Riva del Sole i Italien, och boende på Hotell Fjällgården i Åre.

 

Exempel på förmåner som ingår
  -
Exempel på rabatter som erbjuds
  -
SFHL erbjuder ingen inkomstförsäkring.

SFHL erbjuder medlemmarna en grundläggande försäkring som omfattar livförsäkring, olycksfallsförsäkring och hemförsäkring. Försäkringen är gratis de tre första månaderna av medlemskapet. Den ger ett grundskydd som kan kompletteras om så önskas.

Som medlem i SFHL har du också tillgång till Lärarförbundets inkomstförsäkring så länge du är yrkesaktiv. Principen för försäkringen är att den ”fyller på” det du får från a-kassan, så att du får ut 80 % av din lön upp till en lön på 60 000 kronor per månad. Försäkringen ger givetvis ersättning när du blir uppsagd, men kan även ge ersättning då du sagt upp dig. Villkoret i bägge fallen är att a-kassan beviljar ersättning.

Försäkringar som ingår
  -
Försäkringar med rabatterat pris
  -

Medlemmar i SFHL är ju samtidigt medlemmar i Lärarförbundet, och har tillgång till båda organisationernas expertis inom skolområdet.

Ett stöd som många lärare uppskattar att det finns, även om de hoppas slippa utnyttja det är möjligheten till juridiskt stöd. Många lärare utsätts för våld eller hot eller blir polisanmälda för sådant de gjort i tjänsten. Förbundens jurister kan ge råd och stöd, och om det går till abrottmålsprocess kan förbundets jurister uppträda som målsägandebiträde, det vill säga det man oftast kallar advokat.

SFHL har även har tagit fram en app, Min Arbetstid, som gör det enkelt för lärare att ha kontroll på sin arbetstid.

Exempel på rådgivning som ingår
  -

Genom att du kan kontakta både din egen organisation och Lärarförbundets har du lätt att hitta lokala representanter på din ort eller nära den. SFHL har dessutom åtta distrikt, där du kan söka råd och hjälp.

För att kontakta SFHL centralt kan du ringa kansliet på telefon 08-737 67 00 eller för medlemsservice 0770-33 03 03. Du kan även kontakta förbundsordföranden eller förbundets ombudsman via telefon eller e-post. Lärarförbundets huvudkontor finns på Segelbåtsvägen 15 i Stockholm.

Kontaktvägar
Chat
E-post
Facebook
Telefon

Om SFHL – Svenska Folkhögskolans lärarförbund

SFHL står för Svenska Folkhögskolans lärarförbund och fackförbundet har medlemmar som arbetar inom folkhögskola och vuxenutbildning samt skola och utbildning. Om du exempelvis är gymnasielärare eller lärare för yngre årsklasser kan du bli medlem. En stor fördel med att vara medlem hos SFHL är att du samtidigt blir medlem i Lärarförbundet, detta utan extra kostnad. Sedan 2010 började sammankopplingen och detta har gynnat alla medlemmar eftersom du nu får alla förmåner som Lärarförbundet har och dessutom förmåner från SFHL – Svenska Folkhögskolans lärarförbund.

Varför ska jag gå med i SFHL?

Som medlem i ett fackförbund har du alltid någon att vända dig till om det skulle uppstå en situation på din arbetsplats som du inte vet hur du ska hantera. Läraryrket är ett oerhört viktigt yrke och ju fler som kämpar för lärarnas villkor desto större inflytande och fler förbättringar kommer ske. Genom ditt medlemskap i SFHL bidrar du till att stärka den fackliga rörelsen vilket inte bara gör arbetsvillkoren bättre för dig utan även för alla andra inom ditt yrkesområde.

Mer information

Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@fackforbund.com
Skriv ett omdöme

Omdömen om SFHL

SFHL har inga omdömen ännu