Sjöbefälsföreningen

3.0
 • Fackförbundet för sjöbefäl
 • Teckna en anpassad inkomstförsäkring
 • Rådgivning och förmåner för dig som är sjöbefäl
Vem kan bli medlem i Sjöbefälsföreningen?

Sjöbefälsföreningen är fackförbundet för dig som arbetar som sjöbefäl. Du får också bli medlem om du studerar till sjöbefäl, har arbetat som sjöbefäl men gått i pension, tagit arbete i land eller har en utländsk arbetsgivare.

GÅ TILL Sjöbefälsföreningen

Medlemmar i Sjöbefälsföreningen har tillgång till rådgivning från kunniga ombudsmän inom en rad olika specialistområden. Du kan alltså få personlig vägledning inom många olika fackliga frågor. Dessutom ingår många förmåner och rabatter i medlemskapet, såsom bra bolån och billigare semesterboende.

Det går att teckna en inkomstförsäkring via förbundet, men den ingår inte automatiskt i medlemskapet. Det gör inte heller de övriga försäkringarna som Sjöbefälsföreningen erbjuder, utöver möjligheten till loss of licence-ersättning.

Varför ska jag gå med i Sjöbefälsföreningen?

Sjöbefälsföreningen är det fackförbund som riktar sig till dig som är sjöbefäl och erbjuder både rådgivning, förmåner och försäkringar som är anpassade efter just den yrkesrollen. Du kan alltså få bra stöd och stärker branschen i stort när du blir medlem.

Fördelar
 • Många förmåner och rabatter
 • Rådgivning inom många fackliga områden
Nackdelar
 • Inkomstförsäkring ingår inte i avgiften
GÅ TILL Sjöbefälsföreningen

Via Sjöbefälsföreningen kan du hyra de fritidsboenden som förbundet har. Det finns fjällstugor i Åre, Sälen och Idre, lägenheter i Skarpnäck och lägenheter i Torrevieja i Spanien. Du får också rabatt på sjöfartshotell i Stockholm och Oskarshamn och ett antal olika hotell i Göteborg.

Danske Bank och SEB erbjuder förmånliga bolån och andra medlemslån till medlemmar i Sjöbefälsföreningen. Som medlem får du också hem tidskriften Sjöbefälen i brevlådan, som handlar om fackliga och teknikrelaterade ämnen kopplat till sjöfart.

Du som är sjökapten eller sjöingenjör kan beställa en ring kopplat till ditt yrke, men du betalar ringen själv. Det finns också flera olika stipendier och fonder som du kan söka pengar från till studier eller som ekonomiskt stöd. Du kan även beställa profilprodukter med förbundets logotyp på.

Exempel på förmåner som ingår
 • Förmånliga bolån och medlemslån
 • Hyra fritidsboenden
 • Stipendier och fonder
 • Medlemstidning
Exempel på rabatter som erbjuds
 • Hotellrabatter
Läs mer om förmånerna

Det ingår ingen inkomstförsäkring i medlemskapet hos Sjöbefälsföreningen. Däremot kan medlemmar teckna en särskilt framtagen inkomstförsäkring för sjöbefäl via Accept Försäkringar. Med den kan du få upp till 80 procent av din lön om du blir arbetslös, med en övre gräns på 100 000 kronor i månadslön.

Du väljer själv om du vill kunna få ersättning i 100, 150 eller 200 dagar. Du måste ha haft inkomstförsäkringen i minst 18 månader för att kunna få ersättning. Du måste också uppfylla flera andra krav på anställning och arbetslöshet.

Du som är med i Sjöbefälsföreningen kan få så kallad loss of licence-ersättning. Det innebär att du kan ansöka om ersättning ifall du blir sjuk eller skadad och inte längre kan arbeta som sjöbefäl på grund av detta.

Sjöbefälsföreningen samarbetar också med Wavelink och erbjuder medlemmarna förmånliga personförsäkringar. Eftersom försäkringarna tecknas via förbundet blir avgiften lägre än om du hade tecknat dem privat.

Du som har en utländsk arbetsgivare har inte samma sociala och kollektivavtalade skydd som hos svenska arbetsgivare. Genom Sjöbefälsföreningen kan du teckna en privat sjukförsäkring som ger ett inkomstbaserat skydd om du blir sjuk en längre tid och inte kan jobba. Förbundet kan också subventionera din första årspremie om du varit medlem i över ett år.

Försäkringar som ingår
 • Loss of licence
Försäkringar med rabatterat pris
 • Livförsäkring med barnskydd
 • Olycksfallsförsäkring
 • Sjukförsäkring
 • Sjukvårdsförsäkring
Läs mer om övriga försäkringar

På Sjöbefälsföreningens hemsida hittar du de avtal som förbundet har. Där finns också information om sjöbefäls arbetsmiljö, utbildningar som är intressanta för sjöbefäl och vart du kan vända dig i olika frågor gällande din anställning.

Du kan få personligt stöd i arbetslivet från fackförbundets ombudsmän. Det kan handla om rådgivning i alla möjliga frågor kopplade till din arbetsrätt och rättshjälp i fall där det behövs. Ombudsmännen kan hjälpa dig att förhandla med arbetsgivare, myndigheter och försäkringsbolag i frågor om dina rättigheter.

Något annat du kan få är konfliktbidrag när en öppen konflikt pågår med din arbetsgivare. Du kan även få pensionsrådgivning via Sjöbefälsföreningens samarbetspartner Wavelink. 

Exempel på rådgivning som ingår
 • Personlig rådgivning
 • Rättshjälp
 • Pensionsrådgivning

Studerande inom någon av Sveriges sjöfartshögskolor kan bli medlemmar i förbundet och betalar 180 kronor i månaden. Du får då tillgång till förbundets försäkringar och förmåner och kan delta i möten för medlemmar.

Exempel på erbjudanden som ingår
 • Billigare medlemsavgift

Du kan nå Sjöbefälsföreningens Stockholmskontor via telefonväxel eller mejl på vardagar. Vill du vända dig direkt till en ombudsman inom ett särskilt område kan du hitta deras kontaktuppgifter på hemsidan. Sjöbefälsföreningen finns även på Facebook och Twitter.

Kontaktvägar
Chat
E-post
Facebook
Telefon

Om Sjöbefälsföreningen

Sjöbefälsföreningen vill samla alla befäl och annan chefspersonal i ett enda fackförbund. De bildades 2011 då Sjöbefälsförbundet slog ihop sig med Sveriges Fartygsbefälsförening. En särskild del av förbundet, Sjöbefälsföreningen Offentliganställda, organiserar befäl inom stat och kommun.

Fackförbundet har avtal med de centrala aktörerna inom sjöfarten. De jobbar bland annat för att förbättra utbildningen till sjöbefäl, och för att sjöbefäls olika befattningar ska ses som likvärdiga. De vill att löner och löneutveckling ska baseras på bland annat kompetens, befattningsansvar och omdöme.

Mer information

Evelina Grenehed

Skribent

Skriv ett omdöme

Omdömen om Sjöbefälsföreningen

Sjöbefälsföreningen har inga omdömen ännu