Sjöbefälsföreningen

3.1
Vem kan bli medlem i Sjöbefälsföreningen?

Sjöbefälsföreningen är fackförbundet för dig som arbetar som sjöbefäl. Du som studerar till sjöbefäl, som har arbetat som sjöbefäl men gått i pension, som tagit arbete i land eller du som har en utländsk arbetsgivare får också bli medlem. 

Avgift: 67–274 kr/mån
Gå till Sjöbefälsföreningen

Sjöbefälsföreningen, likt många andra fackföreningar, erbjuder finansiella förmåner till sina medlemmar. Du får rätt till at söka lån hos både Danske Bank och SEB. Via fackförbundet kan medlemmar få en hel del rabatterade erbjudanden om diverse försäkringar, däribland personförsäkring. Du har även rätt att söka stipendium om 1 500 kronor per månad under den tid du befinner dig på praktik. Däremot ingår ingen sak- eller inkomstförsäkring.

I samband med behörighetsförlust som skett till följd av medicinska orsaker kan få ta del av en sorts ersättning, loss of license-ersättning. Du får möjlighet till gruppförsäkringar, varav de flesta innehåller sjukförsäkring.

Fördelar
 • Förmånliga lånerbjudanden från Danske Bank och SEB
 • Loss-of-license-ersättning om behörighetsförlust skett pga medicinska orsaker
 • Hyr fackförbundets fritidshus i fjällen och Spanien till rabatterat pris
Nackdelar
 • Inkomstförsäkring ingår ej
 • Begränsad rådgivning
Gå till Sjöbefälsföreningen

Som medlem i Sjöbefälsföreningen får man en rad förmåner. För det första ges rätten att söka efter lån både i Danske Bank och SEB. Medlemmen kan också teckna en rad förmånliga personförsäkringar via fackförbundet. Vidare kan en studerande medlem söka stipendium på 1500 kronor varje månad som eleven befinner sig ombord på sin praktik. Har eleven dessutom varit aktiv innan påbörjade studier kan denne ta lån till förmånliga villkor via fackförbundet, vilket till exempel kan gälla om eleven har dubbel bosättning.

Alla medlemmar i Sjöbefälsföreningen får dessutom förmånen att hyra fackförbundets fritidshus i både fjällen och Spanien. Slutligen går det även att boka hotellrum till ett rabatterat pris. 

Exempel på förmåner som ingår
  -
Exempel på rabatter som erbjuds
  -
Sjöbefälsföreningen erbjuder ingen inkomstförsäkring.

Medlemmar hos Sjöbefälsföreningen kan ges loss of license-ersättning, vilket kan beskrivas som en form av ersättning i samband med behörighetsförlust som skett på grund av medicinska orsaker. Fackförbundets medlemmar kan också ta del av en rad gruppförsäkringar, innehållande bland annat en sjukvårdsförsäkring. Till de medlemmar som arbetar utomlands, och därmed saknar en kollektiv sjukförsäkring, ges möjligheten till en privat sjukförsäkring, som även kan innehålla en livförsäkring, olycksfallsförsäkring och rådgivning.

Blir du ofrivilligt arbetslös kan a-kasseersättning ges om du även är medlem i en a-kassa belägen i Norden. Är du som medlem över 40 år, har arbetat i över 5 år och därefter blivit uppsagd på grund av arbetsbrist kan du få en avgångsersättning. 

Försäkringar som ingår
  -
Försäkringar med rabatterat pris
  -

Medlemmar i Sjöbefälsföreningen har ett stort stöd från ombudsmännen. Alla medlemmar har rätt till att få tillgång till information om utbildning, möjliga praktikplatser och hur arbetsmarknaden ser ut. Du kan också få rådgivning och kontakt med personer som är verksamma inom branschen. Dessutom kan även förhandlingshjälp ges i samband med lån och så vidare. På Sjöbefälföreningens hemsida finns också väl utförlig information som kan vara till nytta för dig som medlem.

Exempel på rådgivning som ingår
  -

Sjöbefälsföreningen erbjuder en god support till sina medlemmar. Du har möjlighet att kontakta fackförbundet måndag till fredag året runt. Som medlem kan du ta kontakt antingen via e-post eller via telefon. Väljer du det senare alternativet gäller telefontiderna mellan klockan 08:00-16:00 på vardagar. Sjöbefälsföreningen har två olika kontor, ett som ligger beläget i Stockholm och ett som ligger beläget i Göteborg.

Kontoret i Göteborg är dock tidvis obemannat, vilket gör att mer brådskande ärenden, som till exempel brev som skickas med den vanliga posten, bör ske i anknytning till kontoret i Stockholm för att du ska kunna försäkra dig om en snabb handläggningstid

Kontaktvägar
Chat
E-post
Facebook
Telefon

Om Sjöbefälsföreningen

Sjöbefälsföreningen är fackförbundet för dig som utbildar dig till sjöbefäl eller om du redan arbetar som sjöbefäl. Fackförbundet är ett partioberoende förbund som grundades år 2011 genom att Sjöbefälsförbundet och Sveriges Fartygsbefälsförening gick ihop. Förbundet finns för att arbeta för medlemmarnas fackliga och ekonomiska intressen och dess huvuduppgift är att förhandla och teckna avtal för samtliga befälskategorier.

Sjöfarten är ett yrkesområde som arbetar i stenhård konkurrens. Med en verksamhet som präglas av lagar, föreskrifter m.m. är fackförbundet en nödvändig aktör som har regelbunden kontakt med myndigheter och politiker för att bevara och stärka den svenska handelsflottans konkurrenskaft och för att både nationella och internationella regelverk ska ligga i framkant.

Varför ska jag gå med i Sjöbefälsföreningen?

Som medlem i Sjöbefälsföreningen arbetar du efter det kollektivavtal som förbundet förhandlat sig fram till. Detta är naturligtvis en stor trygghet eftersom du alltid är garanterad en rättvis lön och bra arbetstider, för att nämna några fördelar. Sjöbefälsförbundet strävar efter att ge sina medlemmar en bättre arbetsmiljö, mer säkerhet, bättre utbildning, förmånliga försäkringar och högre pension.

Situationer som kan vara svåra att ta itu med på egen hand kan uppstå när du minst anar det. Som medlem i förbundet får du alltid bra stöd och rådgivning så att du på ett smidigt sätt kan hantera svårigheter.

Mer information

Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@fackforbund.com
Skriv ett omdöme

Omdömen om Sjöbefälsföreningen

Sjöbefälsföreningen har inga omdömen ännu