SRAT

SRAT är fackförbundet för de akademiker som är aktiva inom kommunikation, hälsa och förvaltning. Med ett medlemskap hos fackföreningen får du en inkomstförsäkring. Denna säkerställer en inkomst, även om du skulle bli arbetslös, i kombination med a-kassa. Utöver detta erbjuder ett medlemskap hos SRAT en rad förmåner.

Frånsett de förmåner som omfattar försäkringar har du fullt stöd i konflikter på arbetsplats. Du har tillgång till karriärstöd inom många områden, så väl som till att delta på diverse inspirationsdagar och seminarier. Du får dessutom ta del av rabatterade erbjudanden på bland annat hotellvistelser, spa och kryssningar.

Försäkringarna är i samarbete med Folksam och du kan teckna försäkringar som gäller familjen samt sak- och hemförsäkring. SRAT erbjuder sina medlemmar en fullgod försäkring och det enda som möjligtvis kan dra ner betyget är att de inte erbjuder pensionsrådgivning.

Kort info om SRAT

Medlemsavgift

129-225 kr/mån

Inkomstförsäkring

Ingår

Medlemmar

15000 st

Centralorganisation

SACO

Förmåner
Inkomstförsäkring
Försäkringar
Rådgivning
Kundtjänst

Totalbetyg

4.2 av 5
5.0/5

Hos SRAT har du många förmåner. Förutom alla försäkringar som ingår i medlemsavgiften har du alltid hjälp vid konflikter på arbetsplats, du får karriärstöd där de hjälper dig var du än befinner dig i karriären och de är alltid uppdaterade på löner. Dessutom får du delta i seminarier och inspirationsdagar, rabatt på el hos Mälarenergi, förmånliga medlemslån och bolån hos banker som Danske bank, Nordea och Swedbank, rabatt på tidningsprenumerationer och rabatt på hotell, spa och kryssningar. Som student finns det föreningar inom SRAT som ger dig kontakt med ditt nya yrke.

Förmåner som ingår i SRATs medlemsskap

 • Bolån
 • Medlemslån
 • Medlemsrabatter
 • Medlemstidning
4.0/5

Som medlem i SRAT omfattas du av en bra inkomstförsäkring som ger dig trygghet ifall du blir arbetslös. Inkomstförsäkringen är ett komplement till a-kassan. A-kassan har ett lägre tak än denna försäkring som har ett högt tak på 80 000 kronor i månaden. Ersättningsperioden är 120 dagar. Du får då ut 80 % av din a-kassegrundande lön. Det går dessutom att tillägga 180 extra ersättningsdagar genom deras tilläggsförsäkring. Så tillsammans blir det 300 ersättningsdagar. För att försäkringen ska gälla ska du ha varit medlem i SRAT i minst 12 månader.

Grundförsäkring

Max lön att försäkra Max ersättningsperiod
80 000 kr/mån Max lön att försäkra 120 dagar Max ersättningsperiod

Med tilläggsförsäkring

Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Extrakostnad
80 000 kr/mån Max lön att försäkra 300 dagar Max ersättningsperiod 35-218 kr/mån Extrakostnad
Läs mer om inkomstförsäkringen
4.0/5

Det ingår ett tryggt försäkringspaket i din medlemsavgift hos SRAT. Det som ingår i medlemsavgiften förutom inkomstförsäkring är hälsoskydd och sjukförsäkring. Som ny medlem får du automatiskt olycksfalls- och livförsäkring i tre månader. Efter tre månader erbjuds du ett väldigt förmånligt pris om du vill behålla dessa försäkringar. Försäkringarna ligger hos Folksam och du kan teckna till försäkringar för familjen, och även sakförsäkringar som hem- och bilförsäkring till förmånligt pris. För flygtekniker finns en special försäkring om du skulle förlora din behörighet. Som student har du arbetslöshetsförsäkring och sjukkapitalförsäkring.

Försäkringar som ingår i SRATs medlemsskap

 • Olycksfallsförsäkring

Försäkringar med rabatterat pris

 • Grupplivförsäkring
 • Hemförsäkring
 • Livförsäkring
 • Tjänstegrupplivförsäkring
4.0/5

Hos SRAT får du stöd när det gäller allt runt din anställning, som arbetsvillkor, arbetsmiljö, rätt lön, kollektivavtal, sjukdom med mera, så du kan känna dig trygg och bekväm på din arbetsplats. Här arbetar ombudsmän som har mycket kunskap om din bransch, och jobbar hela tiden på att utvecklas mer så att du alltid får det bästa stödet och kunskapen om ditt yrke. På förbundets hemsida finns guider som ger stöd för olika situationer som du kan hamna i.

Rådgivning som ingår i SRATs medlemsskap

 • Juridiskt stöd
 • Karriärstjänster
 • Pensionsrådgivning
 • Personlig rådgivning
4.0/5

Inom SRAT finns olika föreningar för alla yrken som förbundet har. Det ger dig fördelar genom att träffa andra inom samma yrke och samtidigt bli coachad av kunnig personal från förbundet. Behöver du hjälp med frågor gällande ditt yrke kontaktar du SRAT:s växel under deras öppettider, vardagar september till april 08:00-16:30 och maj till augusti 08:00-15:45. Du kan också kontakta den handledare som har ansvar för din förening då det gäller arbetsrätt och löner med mera. Du kommer direkt till handledaren och varje kontakt finns på deras hemsida. 

Som medlem hos SRAT jobbar du inom kommunikation, förvaltning eller hälsa. Du kan jobba inom privat sektor, kommun/landsting eller statlig sektor. Även du som studerar till hälsovetare, kiropraktor, audionom, optiker, tandhygienist och logoped kan bli medlem.

Om SRAT

SRAT är ett fackförbund som driver akademiker inom hälsas intressen och frågor. Förbundet har drygt 15 000 medlemmar som finns inom privat- och offentlig sektor samt bland egenföretagare. SRAT bildades 1968 och fungerade då som en samarbetsorganisation av små och medelstora föreningar inom Statstjänstemännens Riksförbund. Idag är finns fackförbundet på hela arbetsmarknaden och har många yrkesområden i sin medlemskår varav de flesta finns inom hälsa, kommunikation och förvaltning.

SRAT anser att varje individ ska ges möjligheten att utvecklas genom hela arbetslivet och vill bidra till att skapa möjligheter för detta. En viktig fråga är exempelvis att de yrkesområden som ingår inom SRAT utvecklas i status genom exempelvis legimitationer och införandet av certifikat.

Varför ska jag gå med i SRAT?

Med ett starkt fackförbund i ryggen får du större inflytande på din arbetsplats men även på arbetsmarknaden i stort. Det innebär att du får chans att påverka dina arbetsvillkor och andra arbetsförhållanden både för dig själv men även för övriga inom samma yrkesgrupp. Ditt medlemskap kan också innebära en stor trygghet då du har någon att vända dig till om du skulle hamna i en obekväm situation exempelvis med din arbetsgivare.

Gå till SRAT

Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@fackforbund.com
Skriv ett omdöme

Omdömen om SRAT

SRAT har inga omdömen ännu