ST

4.9
 • 95 000 statligt anställda medlemmar
 • Jobbar för trygga anställningar och inflytande
 • Ingår inkomstförsäkring för upp till 80 000 kronor
Vem kan bli medlem i ST?

ST är fackförbundet för dig som jobbar statligt, exempelvis på myndigheter, universitet och högskolor, affärsverk, bolag med statliga uppdrag och statsfinansierade stiftelser. Även studenter, doktorander och pensionärer kan bli medlemmar. ST är också öppet för chefer.

GÅ TILL ST

ST kan på många sätt hjälpa dig framåt i karriären och arbetar aktivt för bra villkor för statligt anställda. I medlemsavgiften ingår också en förmånlig inkomstförsäkring som är möjlig att komplettera så att den räcker hela ersättningsperioden om du blir arbetslös.

ST:s försäkringar ingår bara kostnadsfritt de tre första månaderna, vilket gör att du får betala för försäkringarna om du vill behålla dem därefter. Däremot får du sänkt premie om du blir arbetslös så att du kan behålla försäkringarna.

Varför ska jag gå med i ST?

Jobbar du inom statlig verksamhet är ST fackförbundet som grundar sitt arbete i förhållandena som finns just inom den branschen. Genom ST får du förutom personlig vägledning också en röst i politiska beslut om förändringar inom statlig verksamhet.

Fördelar
 • Driver statligt anställdas intressen
 • Generös inkomstförsäkring
 • Rabatter och försäkringsförmåner
Nackdelar
 • Ingen pensionsrådgivning
GÅ TILL ST

Genom TCO erbjuder ST en lång rad förmåner till sina medlemmar. Du får du rabatt på Elite Hotels, Nordic Choice Hotels och Riva del Sole Resort & Spa i Italien. Du har också möjlighet att boka boende i ST:s fjällstuga i Klövsjö till ett bra pris. Dessutom får du rabatt på tågresor med SJ och kryssningar med Viking Line.

ST har förhandlat med Danske bank och SEB för att ge medlemmar lån med extra bra villkor. Du kan låna mellan 20 000 och 350 000 kronor utan uppläggningsavgift. Hos SEB kan du även teckna bolån med extra bra ränta.

ST ger medlemmarna 25 procent rabatt på kurser och studiecirklar hos Sensus och 20 procent rabatt på alla möjliga onlinekurser hos Brillbees. Det finns även två stipendier du kan söka: ett för att delta i konferenser inom det laborativa området och ett för fackliga studier utomlands. Du får också medlemstidningen Publikt samt rabatt på Adlibris och Actic-gym.

Exempel på förmåner som ingår
 • Förmånliga bolån och medlemslån
 • Medlemstidning
 • Stipendium
Exempel på rabatter som erbjuds
 • Träningsrabatter
 • Reserabatter
 • Kurser och utbildningar
 • Avtal och rådgivning hos Avtal24
Läs mer om förmånerna

Du ansluts automatiskt till en inkomstförsäkring hos Bliwa när du blir medlem i ST. Du kan försäkra en lön upp till 80 000 kronor under 150 dagar. Med tilläggsförsäkring för en mindre avgift får du hela 300 ersättningsdagar, vilket alltså täcker hela den perioden som det är möjligt att få arbetslöshetsersättning.

Det är dock inte alla medlemmar som har behov av inkomstförsäkringen. Om du har arbetat ett till två år på myndighet, universitet eller högskola omfattas du troligen av ett omställningsavtal. Det innebär att du får motsvarande skydd via avtalet utan att behöva teckna någon inkomstförsäkring eller tilläggsförsäkring.

För att kunna använda inkomstförsäkringen måste du ha haft den i 12 månader före arbetslösheten, men det går att räkna med kvalifikationstiden från en annan facklig inkomstförsäkring. Försäkringen gäller tills den månad du fyller 65 år, och den ingår inte om du är student- eller pensionärsmedlem. 

Grundförsäkring
Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Kostnad
80 000 kr/mån Max lön att försäkra 150 dagar Max ersättningsperiod Ingår Kostnad
Med tilläggsförsäkring
Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Extra kostnad
80 000 kr/mån Max lön att försäkra 300 dagar Max ersättningsperiod 42 kr/mån Extrakostnad
Läs mer om inkomstförsäkringen

Dina tre första månader som medlem får du ett försäkringspaket från Trygghansa helt gratis. Därefter får du själv välja om du vill behålla försäkringarna och därmed betala premien. Du får också billigare försäkringar för hemmet och bilen, samt ett paket med personförsäkringar för din partner och dina barn.

Eftersom du ansluts automatiskt till försäkringarna krävs ingen hälsoprövning hos försäkringsbolagen. Det är alltså möjligt även för medlemmar med hälsoproblem att få bra försäkringsskydd. Om du blir arbetslös en längre tid är det möjligt att slippa betala försäkringspremien tills din ekonomi är stabil igen.

Medlemmar som går i pension kan teckna särskilda liv- och olycksfallsförsäkringar för seniorer.

Försäkringar som ingår
 • Olycksfallsförsäkring*
 • Livförsäkring*
 • Sjukförsäkring*
 • Sjukkapitalförsäkring*
 • Händelseförsäkring*
Försäkringar med rabatterat pris
 • Hemförsäkring
 • Bilförsäkring
 • Gruppförsäkringar
* Ingår de första tre månaderna

Hos ST finns ombudsmän och jurister som kan svara på frågor om dina rättigheter i arbetslivet. De kan också företräda dig om en konflikt skulle uppstå eller om du skulle riskera åtal för ett brott i din anställning.

ST erbjuder också en lång rad tjänster för dig som letar efter ett nytt jobb. Du kan få hjälp att utforma ditt CV och din Linkedin-profil för att de ska bli mer uppseendeväckande hos arbetsgivare. Du kan också öva på arbetsintervjuer och på begåvningstester som ofta görs i samband med rekrytering, samt boka ett gratis coachsamtal om din yrkesutveckling hos Go Monday.

ST erbjuder dock ingen pensionsrådgivning till sina medlemmar, även om information om att gå i pension finns på hemsidan.

Exempel på rådgivning som ingår
 • Juridiskt stöd
 • Karriärtjänster
 • Lönerådgivning
 • Rättshjälp

Som studentmedlem betalar du ingenting i medlemsavgift under din studietid. När du övergår till ett yrkesaktivt medlemskap kostar det bara 100 kronor för det första året. Du har också möjlighet att söka ett uppsatsstipendium om du vill skriva uppsats utomlands om ett fackrelaterat ämne.

Du får 20 procent extra rabatt på hemförsäkringen under de tre första studieåren. Du betalar också studentpris för de tre gruppförsäkringarna (olycksfall, liv och sjukkapital), nämligen bara 33 kronor i månaden.

Exempel på erbjudanden som ingår
 • Gratis medlemskap
 • Uppsatsstipendium
 • Försäkringsrabatter

Supporten hos ST heter ST Direkt. Dit kan du ringa alla vardagar under vanlig kontorstid eller mejla direkt, oavsett om du har frågor om jobbet, din lön eller ditt medlemskap. För chefer finns en särskild avdelning som svarar på chefsmedlemmars frågor.

Du kan också vända dig till fackförbundet lokalt på din ort eller till ombud på din arbetsplats. ST har sju kontor runt om i Sverige som hanterar ärenden på lokal nivå och för enskilda medlemmar.

Kontaktvägar
Chat
E-post
Facebook
Telefon

Om ST

ST, Statstjänstemannaförbundet, är det fackförbund som är störst bland statligt anställda. Deras motto är att anställda på en arbetsplats tjänar mer på att samla sig i ett fackförbund, snarare än att dela upp sig i yrkesförbund. Fackförbundets rötter går tillbaka till 1904, då Extra ordinaries förening grundades, men fackförbundet i sin nuvarande form bildades 2003.

ST driver medlemmarnas intressen i arbetslivet, men de lyfter också medlemmarnas perspektiv på politisk nivå i frågor som påverkar dem. ST jobbar bland annat för att trygga anställningar inom staten och att anställda ska ha inflytande över sin löneutveckling.

Mer information

Evelina Grenehed

Skribent

Skriv ett omdöme

Omdömen om ST

ST är de enda som arbetar med arbetsmiljöfrågor på min arbetsplats och som visar vad de gör. SACO och SEKO hör man aldrig något av.
av Lotta
ST upplever jag är det fack som driver på arbetsgivaren på min arbetsplats. Jag får mycket information från mina lokala förtroendevalda och de gör ett bra jobb, framförallt vid löneförhandlingarna. Bästa valet inom statliga området.
av Peter
Håller till fullo med Anna. ST försöker endast hitta felaktigheter och inte fokusera på utveckling och framdrift. Otroligt trångsynta och gammalmodiga i sin fackliga organisation.
av Kalle
Det enda som jag som medlem hör från ST är negativa nyheter, fokus verkar vara på att hitta fel i stället för lösningar. Lokalt gör det minsta möjliga och lägger sig platt i alla förhandlingar. Har aldrig upplever detta hos någon av de andra fackförbunden jag varit medlem i på andra arbetsplatser. Över väger starkt att gå ur.
av Anna