ST

ST, Statstjänstemannaförbundet, är ett fackförbund för alla som jobbar inom staten. Som medlem hos ST får du tillgång till rådgivning av experter på tjänster inom statliga bolag och stiftelser. Har du frågor eller funderingar kring avtal, arbetsmiljö, anställningsvillkor, juristhjälp eller lön får du hjälp och rådgivning.

Utöver rådgivningen får du även en inkomstförsäkring via ditt medlemskap. Denna garanterar en inkomst även om du blir arbetslös. I kombination med detta får du ta del andra förmåner i form av bland annat rabatter på hotell, kryssningar och tidningsprenumerationer. Du har också möjlighet att ansöka om stipendium.

Som ny medlem får du automatiskt fem kostnadsfria försäkringar där bland annat en sjukförsäkring ingår. Sjukförsäkringen får du automatiskt, utan att behöva fylla i en hälsoundersökning. Försäkringen gäller dock inte dig som är över 55 år. ST erbjuder inte heller pensionsrådgivning.

Kort info om ST

Medlemsavgift

112-232 kr/mån

Inkomstförsäkring

Ingår

Medlemmar

95000 st

Centralorganisation

TCO

Förmåner
Inkomstförsäkring
Försäkringar
Rådgivning
Kundtjänst

Totalbetyg

4.4 av 5
4.5/5

Som medlem hos ST har du många förmåner. Förutom att du kan känna dig trygg med att du får hjälp på din arbetsplats, rätt arbetsvillkor och ett kollektivavtal erbjuds du även karriärcoachning, förmånliga banklån, inkomstförsäkring och förmånliga försäkringar till dig och din familj.

Som medlem i ST får du även rabatter på tidningsprenumerationer, kurser hos Sensus, kryssningar och flera hotell och stugor till både vinter- och sommarsemester runt omkring i Sverige och utomlands. Dessutom kan du söka stipendier.

Förmåner som ingår i STs medlemsskap

 • Bolån
 • Medlemslån
 • Medlemsrabatter
 • Medlemstidning
4.5/5

I ditt medlemskap hos ST omfattas du av deras inkomstförsäkring som ST har tillsammans med Bliwa. För att du ska få ersättning vid ofrivillig arbetslöshet krävs det att du är medlem i en a-kassa. Försäkringen är en trygghet för dig, och skulle du bli av med ditt jobb ersätter försäkringen dig 80 procent av din a-kassegrundande lön i 150 ersättningsdagar.

Det finns även möjlighet att teckna en tilläggsförsäkring som ger dig 150 extra ersättningsdagar. Du får då 300 ersättningsdagar sammanlagt. 

Grundförsäkring

Max lön att försäkra Max ersättningsperiod
80 000 kr/mån Max lön att försäkra 150 dagar Max ersättningsperiod

Med tilläggsförsäkring

Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Extrakostnad
80 000 kr/mån Max lön att försäkra 300 dagar Max ersättningsperiod 54 kr/mån Extrakostnad
Läs mer om inkomstförsäkringen
4.0/5

Som ny medlem hos ST får du automatiskt fem försäkringar som är kostnadsfria i tre månader: händelseförsäkring, livförsäkring, sjukförsäkring, sjukkapitalförsäkring och en olycksfallsförsäkring. Sjukförsäkringen ingår dock inte om du är över 55 år. Du ansluts automatiskt utan att behöva fylla i en hälsoundersökning.

ST har tagit fram försäkringspaketet tillsammans med Trygg-Hansa. Efter tre månader väljer du om du vill behålla försäkringarna till ett förmånligt pris. Du har även möjlighet att teckna förmånliga försäkringar till dig och din familj som till exempel hemförsäkring, barnförsäkring och livförsäkring.

Försäkringar som ingår i STs medlemsskap

-

Försäkringar med rabatterat pris

 • Barnförsäkring
 • Bilförsäkring
 • Grupplivförsäkring
 • Hemförsäkring
 • Livförsäkring
 • Olycksfallsförsäkring
4.0/5

ST har bra rådgivning och du kan nå dem alla vardagar året om. De hjälper dig med frågor om bland annat anställningsvillkor, löner, medlemskap och konflikter. Du får svar snabbt både på telefon och e-post.

Hos ST arbetar kunniga ombudsmän som har mycket erfarenhet och är specialiserade inom ditt yrke, inom till exempel avtal och lagar, så du kan känna dig trygg när du har frågor. På hemsidan hittar du mycket information om den hjälp du får hos ST.

Rådgivning som ingår i STs medlemsskap

 • Juridiskt stöd
 • Karriärstjänster
 • Pensionsrådgivning
 • Personlig rådgivning
5.0/5

Supporten hos ST heter ST direkt. Dit kan du ringa alla vardagar klockan 08-00–17.00 året om, eller mejla direkt. Här kommer du direkt till knappval där du kan välja alternativ. När du kommer fram får du rätt och individuell support med en gång.

Hos ST har du kunnig personal som stöttar dig med allt från karriärcoachning till arbetsmiljöfrågor. Du kan även kontakta ditt regionala kontor direkt. Här jobbar personalen med att ständigt utvecklas för din trygghet och personliga utveckling.

ST är fackförbundet för dig som jobbar statligt. Även studenter, doktorander och pensionärer kan bli medlemmar. 

Om ST

ST, Statstjänstemannaförbundet, har ungefär 90 000 medlemmar och är verksamma i lite mer än 90 olika avdelningar. Medlemmarna finns på högskolor, universitet, statliga myndigheter och övriga statliga sektorer.

Fackförbundets rötter går tillbaka till 1904, då Extra ordinaries förening grundades, men fackförbundet i sin nuvarande form bildades 2003. År 1904 låg fokus på att överhuvudtaget få ersättning för arbete. Idag är lönefrågor fortfarande viktiga, men frågor om utveckling och inflytande står lika mycket i fokus.

För att du ska få så bra arbetsförhållanden som möjligt jobbar ST med dessa frågor. För att förändra och förbättra görs noggrant arbetsmiljöarbete på arbetsplatser systematiskt. Dessutom arbetar ST för att arbetsplatser ska vara ergonomiskt utvecklade, att du ska kunna påverka din arbetstid och mycket annat.

Varför ska jag gå med i ST?

Det är inte det lättaste att ha koll på alla sina rättigheter och skyldigheter. ST:s fackförbund kan dock hjälpa dig med den biten. Hos ST arbetar kvalificerade och skickliga jurister och ombudsmän som kan bistå med både rättshjälp, rådgivning och stöd. Om du skulle bli uppsagd eller diskriminerad på jobbet är det skönt att ha ett tryggt stöd från ditt fackförbund, ett förbund som vet dina rättigheter.

Gå till ST

Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@fackforbund.com
Skriv ett omdöme

Omdömen om ST

ST har inga omdömen ännu