SULF

3.9
 • 21 000 medlemmar inom universitet och högskola
 • Inkomstförsäkring på upp till 80 000 kronor
 • Fackförbundet för universitetslärare, forskare och doktorander
Vem kan bli medlem i SULF?

SULF är fackförbundet för dig som jobbar som universitetslärare och forskare. Du kan också bli medlem hos SULF om du är doktorand.

GÅ TILL SULF

Förmånerna som ingår i SULF:s medlemskap är väl anpassade efter de intressen och arbetssituationer som förbundets målgrupper har. Det finns också bra försäkringserbjudanden att ta del av, plus en inkomstförsäkring som inkluderar karriärcoachning utan någon extra kostnad.

När det gäller rådgivning kan SULF ge bra information om generella frågor, och du kan få personlig hjälp med fackliga ärenden av din lokala förening. Både på hemsidan och via medlemsrådgivningen kan du få svar på frågor om det mesta som är aktuellt i ditt arbete.

Varför ska jag gå med i SULF?

SULF är det enda fackförbundet som fokuserar helt och hållet på universitet och högskolan. De är därför kunniga på området och sätter universitetslärare och forskares intressen först. Även du som arbetar internationellt kan få särskilt stöd via förbundet.

Fördelar
 • Bra stöd till arbetssökande
 • Rabatter på många försäkringar
 • Erbjuder bolån
Nackdelar
 • Inkomstförsäkringen kräver medlemskap i särskild a-kassa
GÅ TILL SULF

SULF-medlemmar får extra bra villkor på bolån och andra medlemslån hos Danske Bank, Nordea, SEB och Swedbank. Du kan också delta i de olika seminarierna och informationsdagarna som SULF:s lokala föreningar anordnar.

I medlemskapet ingår medlemstidningen Universitetsläraren. Du får även billigare prenumerationer på flera andra tidningar: kultur- och samhällsmagasinet Axess, Nyhetsmagasinet Fokus och den recenserande tidskriften Respons.

Medlemmar som arbetar utomlands kan bli gästmedlemmmar i SULF:s systerförbund i vissa länder. Då kan du få rådgivning och stöd av dessa förbund i olika frågor. Du får också 20 procent rabatt på medlemskap i föreningen Svenskar i Världen.

Exempel på förmåner som ingår
 • Förmånliga bolån och medlemslån
 • Stöd vid arbete utomlands
 • Medlemstidningen
Exempel på rabatter som erbjuds
 • Tidningsrabatter
 • Rabatt på medlemskap i Svenskar i Världen
Läs mer om förmånerna

Att behöva klara sig på bara a-kassa om du blir arbetslös innebär en stor omställning. Därför ingår det en inkomstförsäkring i SULF:s medlemskap. Inkomstförsäkringen kompletterar a-kassans begränsade ersättning så att du får en större andel av din tidigare lön, när du letar efter ett nytt jobb.

Inkomstförsäkringen ger som mest 80 procent av din lön, om du tjänar upp till 80 000 kronor. Det maximala antalet ersättningsdagar är 150 dagar, det vill säga halva a-kassans ersättningsperiod. Om du vill kunna få ersättning fler dagar än så kan du teckna en tilläggsförsäkring via Folksam, för en kostnad beroende på din inkomst.

Du måste ha varit medlem i både SULF och Akademikernas a-kassa i 12 månader för att få ersättning från inkomstförsäkringen. Har du tidigare haft en inkomstförsäkring hos ett annat fackförbund får du dock räkna med kvalifikationstiden därifrån. Du får inte ha varit arbetslös under det senaste året, och du kan inte få någon annan kompletterande arbetslöshetsersättning under tiden.

Du som får ersättning från inkomstförsäkringen får även karriärcoachning utan någon extra kostnad.

Grundförsäkring
Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Kostnad
80 000 kr/mån Max lön att försäkra 150 dagar Max ersättningsperiod Ingår Kostnad
Med tilläggsförsäkring
Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Extra kostnad
80 000 kr/mån Max lön att försäkra 300 dagar Max ersättningsperiod 33–198 Extrakostnad
Läs mer om inkomstförsäkringen

När du går med i förbundet som yrkesverksam medlem ingår ett antal personförsäkringar i tre månader. Därefter får du välja om du vill behålla försäkringarna till ett förmånligt medlemspris. Du får också rabatterat pris på barnförsäkringar och seniorförsäkringar hos Folksam.

Hemförsäkring kan du teckna till medlemspris hos Trygg-Hansa, och då får du även ta del av deras samlingsrabatt om du tecknar flera försäkringar. Det första året får du extra stor rabatt på hemförsäkringen, nämligen 20 procent, och 10 procent rabatt på bilförsäkringen om du tecknar en sådan. Dessutom slipper du betala premierna i upp till ett år om du skulle bli uppsagd från ditt arbete.

Försäkringar som ingår
 • Livförsäkring*
 • Sjukkapitalförsäkring*
 • Sjuk- och diagnosförsäkring*
 • Olycksfallsförsäkring*
 • Sjukvårdsförsäkring*
Försäkringar med rabatterat pris
 • Barnförsäkring
 • Seniorförsäkringar
 • Hemförsäkring
 • Bilförsäkring
*Ingår de tre första månaderna

På SULF:s hemsida finns en faktabank med information om alla möjliga ämnen, både rent fackliga frågor och sådana som kan bli särskilt aktuella för universitets- och högskoleanställda. Exempel på sådana ämnen är bisysslor, utlandsarbete och vad som gäller om du har stipendium.

Genom SULF har du tillgång till tjänsten Saco lönesök, som samlar lönestatistik från flera olika branscher. Varje år gör SULF också en sammanställning av lönestatistiken för sina specifika medlemsgrupper. Är du arbetslös och får ersättning från inkomstförsäkringen ingår också karriärcoachning via Folksam.

SULF och centralorganisationen Saco har lokala representanter på alla de större universiteten och högskolorna. Till dem kan du vända dig om du behöver facklig rådgivning eller hjälp med förhandling med din arbetsgivare. SULF erbjuder även medlemsrådgivning för mer övergripande frågor om medlemskapet.

Exempel på rådgivning som ingår
 • Lokalt förhandlingsstöd
 • Lönestatistik
 • Karriärcoachning för arbetslösa

Studenter kan inte gå med i SULF, utan förbundet tar bara emot doktorander, universitetslärare och forskare.

Exempel på erbjudanden som ingår
  -

Har du frågor om medlemskap eller dina medlemsförmåner kan du antingen ringa SULF via telefonväxeln eller mejla frågan direkt till ombudsmännen. Telefontiden är begränsad till förmiddagar på vardagar.

I fackliga frågor som berör ditt arbete, såsom lönefrågor, anställningsvillkor och förhandlingshjälp, är det den lokala föreningen eller företrädaren på din arbetsplats som du ska kontakta.

Du kan även följa SULF på Facebook, Twitter och Youtube för att få uppdateringar om förbundet.

Kontaktvägar
Chat
E-post
Facebook
Telefon

Om SULF

SULF, Sveriges universitetslärare och forskare, är fackförbundet för dig som arbetar inom högskola eller universitet. Fackförbundet är en del av Saco och har både en facklig och professionell inriktning, där förhandlingar om löner och andra antällningsvillkor är en central uppgift.

SULF:s vision för framtiden har tre huvudrubriker: fritt sökande efter ny kunskap, utbildning för framtiden och en kritisk kraft i samhället. Några av de viktigaste punkterna som SULF arbetar med är utbildningar, löner och andra yrkesspecifika frågor.

Mer information

Evelina Grenehed

Skribent

Skriv ett omdöme

Omdömen om SULF

SULF har inga omdömen ännu