Sveriges Arbetsterapeuter

4.9
 • Facket för arbetsterapeuter med 10 000 medlemmar
 • Inkomstförsäkring ingår på upp till 50 000 kronor
 • Utveckla din kompetens som arbetsterapeut
Vem kan bli medlem i Sveriges Arbetsterapeuter?

Du som är utbildad arbetsterapeut eller studerar till det kan bli medlem hos Sveriges Arbetsterapeuter. Det gäller även om du har en arbetsterapeutexamen men inte arbetar som det just nu. Chefer och egenföretagare inom arbetsterapi kan också bli medlemmar.

GÅ TILL Sveriges Arbetsterapeuter

Förmånerna du får hos Sveriges Arbetsterapeuter är yrkesinriktade och ger dig goda möjligheter till kompetensutveckling som arbetsterapeut. Dessutom får du rådgivning och rabatterbjudanden på många olika försäkringar som kan öka din trygghet på jobbet.

Med medlemsavgiften får du en inkomstförsäkring, som du också kan köpa ett tillägg till. Däremot måste du vara medlem i Akademikernas a-kassa för att använda den. Det är inte heller några fler försäkringar som i längden ingår i din medlemsavgift.

Varför ska jag gå med i Sveriges Arbetsterapeuter?

Sveriges Arbetsterapeuter har stenkoll på branschen gällande lön, anställningsavtal, pension och försäkringar. Du kan därför lita på att få experthjälp när du behöver det. Att de flesta arbetsterapeuter i Sverige är med i förbundet stärker också deras möjligheter att påverka.

Fördelar
 • Kompetensutvecklande förmåner
 • Inkomstförsäkring med tilläggsmöjligheter
 • Erbjuder personlig rådgivning
Nackdelar
 • Inkomstförsäkringen kräver medlemskap i specifik a-kassa
GÅ TILL Sveriges Arbetsterapeuter

Medlemmar i Sveriges Arbetsterapeuter har förmånen att hyra lägenhet i Klövsjö till extra lågt pris. Lägenheterna ligger nära både en skidanläggning samt bad- och fiskemöjligheter.

Du har även rabatt på böcker hos Adlibris och facklitteratur som ges ut av förlaget Studentlitteratur. Du får även prenumerera gratis på medlemstidningen Arbetsterapeuten och har fri tillgång till tidskriften Scandinavian Journal of Occupational Therapy.

Du kan teckna förmånliga bolån hos både Danske Bank och SEB. Andra medlemslån går också att teckna hos dessa banker, samt hos Swedbank och Nordea. 

Tips! Är du med i Sveriges Arbetsterapeuter kan du fördjupa din kompetens till ett lägre pris, eller specialutbilda dig helt gratis.

Medlemmar får rabatt på kurser hos Akademin, både med facklig inriktning och yrkesrelaterade. Du deltar även i den nordiska konferensen Arbetsterapiforum till ett billigare pris. När du har varit medlem i två år kan du gå förbundets specialutbildning för arbetsterapeuter helt gratis.

Du kan även få ytterligare förmåner via en internationell organisation för arbetsterapeuter som förbundet är med i.

Exempel på förmåner som ingår
 • Förmånliga bolån och medlemslån
 • Hyra lägenhet i Klövsjö
 • Medlemstidning
Exempel på rabatter som erbjuds
 • Bokrabatter
 • Rabatt på kurser och konferenser
Läs mer om förmånerna

Inkomstförsäkringen som ingår i medlemskapet ger dig mer ersättning om du blir arbetslös och a-kassan inte räcker till att ge dig full ersättning. Då kan du få upp till 80 procent av din inkomst, om du tjänar högst 50 000 kronor i månaden. Inkomstförsäkringen ger ersättning i upp till 120 dagar, motsvarande ungefär ett halvårs ersättningsdagar.

Du kan använda inkomstförsäkringen först när du har varit med i förbundet i 12 månader, eller om du har omfattats av en annan inkomstförsäkring under en del av kvalifikationstiden. Du måste också vara medlem i Akademikernas a-kassa; är du med i en annan a-kassa gäller inte inkomstförsäkringen.

Du kan även utöka inkomstförsäkringen genom att köpa en tilläggsförsäkring. Du kan få ytterligare 180 ersättningsdagar med Tilläggsförsäkring tid, eller försäkra en högre inkomst på upp till 110 000 kronor med Tilläggsförsäkring lön.

Grundförsäkring
Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Kostnad
50 000 kr/mån Max lön att försäkra 120 dagar Max ersättningsperiod Ingår Kostnad
Med tilläggsförsäkring
Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Extra kostnad
110 000 kr/mån Max lön att försäkra 300 dagar Max ersättningsperiod 35-218 Extrakostnad
Läs mer om inkomstförsäkringen

Sveriges Arbetsterapeuter är med i Saco-förbundens gemensamma bolag Akademikerförsäkring. Genom dem får du fyra personförsäkringar kostnadsfritt dina första tre månader som medlem. Sedan får du välja om du vill fortsätta ha försäkringar. Du kan även lägga till din partner som medförsäkrad.

För dig som har försäkringar hos Akademikerförsäkring ingår också samtalsstödet Tusen frågor – ett nummer. Du behöver inte heller deklarera din hälsa eller vara fullt arbetsför för att teckna sjukförsäkring och sjukvårdsförsäkring, vilket i vanliga fall är ett krav hos många försäkringsbolag.

Du får också rabatterat pris på ett antal andra försäkringar som medlem i Sveriges Arbetsterapeuter. Du får 5 procent rabatt på varje försäkring som du tecknar, upp till totalt 20 procent.

Försäkringar som ingår
 • Livförsäkring*
 • Olycksfallsförsäkring*
 • Sjukförsäkring*
 • Trygghetskapitalförsäkring*
Försäkringar med rabatterat pris
 • Barnförsäkring
 • Hemförsäkring
 • Villaförsäkring
 • Fritidshusförsäkring
 • Bilförsäkring
 • Hundförsäkring
 • Kattförsäkring
*Ingår de första tre månaderna

För personlig rådgivning inför löneförhandling, anställningsavtal eller andra fackliga frågor kan du kontakta medlemsrådgivningen. Då får du prata med en ombudsman som är en expert på arbetsterapeuternas område. Du kan även få råd om pensioner och försäkringar. Det går också att vända sig till förbundets lokala företrädare för förbundet.

Du kan använda tjänsten Saco lönesök för att se unik lönestatistik över arbetsterapeutyrket. På så sätt kan du följa löneutvecklingen och jämföra din lön med andra arbetsterapeuter eller helt andra yrkesgrupper. Det kan vara värdefullt till exempel inför lönesamtal och jobbsökande.

Har du någon försäkring hos Akademikerförsäkring har du gratis tillgång till samtalsstöd. Då kan du få prata med en jurist, ekonom eller psykolog om olika ämnen som kan dyka upp i såväl privatliv som arbetsliv.

Särskilt stöd, förhandlingshjälp och aktiviteter finns för dig som är chef. Även egenföretagare kan få personlig rådgivning om sina behov. Det finns också en särskild Linkedin-grupp för egenföretagare inom Sveriges Arbetsterapeuter.

Exempel på rådgivning som ingår
 • Personlig rådgivning
 • Samtalsstöd
 • Lönestatistik

Du som studerar till arbetsterapeut betalar bara 200 kronor för hela studietiden när du går med i förbundet. För studentmedlemmar som är under 45 år ingår då en olycksfallsförsäkring i den avgiften, liksom samtalsstödet Tusen frågor – ett nummer.

Du får i stort sett samma förmåner som ordinarie medlemmar har. En sak som är extra relevant för studenter är rabatten på kurslitteratur som du har via Studentlitteratur. Du kan också få stöd, hjälp och kontaktmöjligheter inför att ge dig ut på arbetsmarknaden.

Studenter kan vara dubbelanslutna till flera fackförbund, till skillnad från yrkesverksamma medlemmar. Det kan vara intressant om du studerar till arbetsterapeut och arbetar med något annat vid sidan av utbildningen.

Exempel på erbjudanden som ingår
 • Billigare medlemskap
 • Olycksfallsförsäkring
 • Rabatt på studielitteratur
 • Möjlighet att vara dubbelansluten

Vill du komma i kontakt med förbundet kan du ringa deras telefonväxel, så får du välja det alternativ som bäst kan svara på din fråga. Använder du e-post eller kontaktformuläret på hemsidan finns det olika mejladresser att skriva till beroende på om din fråga gäller medlemskap, rådgivning eller något annat.

Du kan också hitta kontaktuppgifter till personer i förbundets lokala kretsar på hemsidan.

Kontaktvägar
Chat
E-post
Facebook
Telefon

Om Sveriges Arbetsterapeuter

Sveriges Arbetsterapeuter är fackförbundet för alla som är utbildade arbetsterapeuter. Förbundet har också en etisk kod som medlemmarna behöver stå bakom. Sveriges Arbetsterapeuter är en del av Saco och tillhör även ett flertal internationella organisationer riktade mot arbetsterapeuter.

Förbundets mål är att medlemmarna får en arbetssituation som är tryggare, mer utvecklande och lönsam, och de driver nolltolerans mot ohälsosamma förhållanden på jobbet. De vill också öka kunskapen om yrket och den unika kompetens som arbetsterapeuter har.

Mer information

Evelina Grenehed

Skribent

Skriv ett omdöme

Omdömen om Sveriges Arbetsterapeuter

Sveriges Arbetsterapeuter har inga omdömen ännu