Sveriges Farmaceuter

Sveriges Farmaceuter utgör en fackförening för Sveriges apotekare och receptarier. Fackförbundets primära uppgift utgörs av att stötta sina medlemmar i arbetsrelaterade och fackliga frågor. Som medlem i fackförbundet erbjuds du denna hjälp samt en rad andra förmåner som kan vara fördelaktiga inom yrket. Bland annat får du en inkomstförsäkring som garanterar inkomst vid arbetslöshet. Denna tjänar som komplettering av a-kassa.

Utöver inkomstförsäkringen får du som medlem i Sveriges Farmaceuter flera andra förmåner. Bland annat har du tillgång till lönestatistik. Detta är fördelaktigt då du kan jämföra din lön med andra inom samma bransch. Du får även delta på seminarier och utbildningar för att vidga din yrkeskunskap ytterligare.

Kort info om Sveriges Farmaceuter

Medlemsavgift

72-299 kr/mån

Inkomstförsäkring

Ingår

Medlemmar

7000 st

Centralorganisation

SACO

Förmåner
Inkomstförsäkring
Försäkringar
Rådgivning
Kundtjänst

Totalbetyg

4.4 av 5
4.0/5

Som medlem i Sveriges Farmaceuter får du tillgång till en rad bra förmåner. Dels kan du dra nytta av, enligt egen utsago, Sveriges bästa lönestatistik. Via förbundet kan du läsa statistik och jämföra för att skapa dig en bra bild om vad du själv kan kräva och förvänta dig. Du får även möjlighet att delta i seminarier och utbildningar för förtroendevalda, som till exempel olika skyddsombud. Du kan även ta kurser som handlar om akademikerkompetens och passa på att nätverka.

Genom poängsystemet FOKUS (FOrtlöpande KompetensUtveckling för Sveriges farmaceuter) samlar du på dig poäng med kompetensutveckling. Detta görs bland annat genom att delta i workshops, kurser, möten, eller genom att till exempel skriva artiklar på ämnet. Du får även prenumeration på en medlemstidning, diverse rabatter och andra förmåner. Dessutom kan du teckna förmånliga elavtal via Mälarenergi, samt bolån via Danske Bank.

Förmåner som ingår i Sveriges Farmaceuters medlemsskap

 • Bolån
 • Medlemslån
 • Medlemsrabatter
 • Medlemstidning
5.0/5

Sveriges Farmaceuter erbjuder Akademikernas inkomstförsäkring till alla sina medlemmar som blivit ofrivilligt arbetslösa. Den består av 80 % av din vanliga lön, upp till 80 000 kronor per månad. Ersättningen betalas ut i 120 dagar. Försäkringen fungerar som en komplettering till ersättningen du får från a-kassan. Den utbetalda försäkringen är skattefri, dock tas ett schablonavdrag enligt skattetabell 30 kolumn 5.

För att kunna nyttja ersättningen krävs det att du varit medlem i förbundet i minst 12 månader innan arbetslösheten (en kvalifikationstid som nyligen sänkts från 18 månader). Det finns även möjlighet att teckna en tilläggsförsäkring för den som vill förlänga sitt skydd.

Grundförsäkring

Max lön att försäkra Max ersättningsperiod
80 000 kr/mån Max lön att försäkra 120 dagar Max ersättningsperiod

Med tilläggsförsäkring

Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Extrakostnad
80 000 kr/mån Max lön att försäkra 300 dagar Max ersättningsperiod 35-218 kr/mån Extrakostnad
Läs mer om inkomstförsäkringen
4.5/5

Förutom inkomstförsäkringen finns fler försäkringsavtal du kan teckna som medlem i Sveriges Farmaceuter. Via Akademikerförsäkring kan du teckna en rad försäkringar. När du blir medlem får du först och främst tre kostnadsfria månader på två försäkringar. Dels olycksfallsförsäkringen som gäller dygnet runt till och med det år du fyller 67 år. Olycksfallsförsäkringen gäller både för dig och din partner och efterföljande premie ligger på 60 kronor per månad.

Du får även teckna en livförsäkring som gäller både för dig och din partner. Ju högre avtal du tecknar, desto högre blir också den månatliga premien. Andra försäkringar du kan addera från Akademikerförsäkring är bland annat hemförsäkring, sjukvårdsförsäkring, sjukförsäkring och barnförsäkring.

Försäkringar som ingår i Sveriges Farmaceuters medlemsskap

 • Barnförsäkring
 • Bilförsäkring
 • Diagnosförsäkring
 • Gravidförsäkring
 • Hemförsäkring
 • Livförsäkring
 • Sjukförsäkring

Försäkringar med rabatterat pris

-
4.0/5

När du är medlem hos Sveriges Farmaceuter kommer du i kontakt med en förhandlingsavdelning. Därifrån kan du få professionella råd och förhandlingshjälp. Juristerna är nämligen insatta i branschen och har god erfarenhet av arbetsrättsliga frågor. Du kan även få stöd i arbetssökandet via förbundet. De hjälper dig med frågor kring ansökningar, intervjuer, löner och allmänna villkor. För dig som är chef finns också rådgivning att få. Där kan du ta upp ärenden som arbetsvillkor och lönesättning. 

Rådgivning som ingår i Sveriges Farmaceuters medlemsskap

 • Juridiskt stöd
 • Karriärstjänster
 • Pensionsrådgivning
 • Personlig rådgivning
4.5/5

Sveriges Farmaceuter kan du kontakta på ett flertal sätt. För allmänna frågor kan du ringa telefonväxeln samt maila, skicka brev, faxa eller besöka förbundet på Vasagatan i Stockholm. Det finns även särskilda kontaktuppgifter dit du kan vända dig för frågor som rör ditt medlemskap. Dessutom hittar du enkelt uppgifterna till de olika sektionerna inom förbundet på hemsidan.

Sveriges Farmaceuter är fackförbundet för dig som arbetar som apotekare och receptarie. Studenter som vill jobba som apotekare och receptarie i framtiden får också bli medlemmar. 

Om Sveriges Farmaceuter

Sveriges Farmaceuter är fackförbundet för dig som arbetar som receptarie eller apotekare. Fackförbundet grundades i början av 1900-talet och har nu, över hundra år senare, drygt 7 000 medlemmar. Frågor som fackförbundet länge varit engagerade i är bland annat hur skador orsakade av läkemedel ska minksas och vilka krav som går att ställa på forskning kring läkemedel.

En viktig punkt som Sveriges Farmaceuter arbetar hårt med är löner och kompetens. Genom en fortlöpande kompetensutveckling kan du få poäng för dina genomförda utbildningstimmar. Detta innebär att du kan få ungefär ett poäng i månaden om du väljer att utbilda dig kontinuerligt. Själva syftet med poängen är att dokumentera utbildnings- och kompetensutvecklingen hos farmaceuter i Sverige. Dessutom är poängen en bra förmån när du väl ska löneförhandla med din arbetsgivare.

Varför ska jag gå med i Sveriges Farmaceuter?

Under arbetslivet kan det dessvärre uppstå konflikter och tvister och ibland är det svårt att lösa problemen själv. Med kvalificerade ombudsmän får du som medlem i fackförbundet alltid hjälp och ett tryggt stöd om en tvist skulle uppstå. Du bidrar även till att den fackliga rörelsen stärkt så du och alla andra farmaceuter får större inflytande på arbetsmarknaden och över era arbetsvillkor.

Gå till Sveriges Farmaceuter

Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@fackforbund.com
Skriv ett omdöme

Omdömen om Sveriges Farmaceuter

Sveriges Farmaceuter har inga omdömen ännu