Sveriges Läkarförbund

4.5
Vem kan bli medlem i Sveriges Läkarförbund?

Sveriges läkarförbund är öppen för dig som är yrkesverksam läkare. Även du som är läkarstudent får bli medlem. 

Avgift: 278 kr–552 kr/mån
Gå till Sveriges Läkarförbund

Sveriges Läkarförbund är ett stort och väletablerat fackförbund som behandlar frågor som gäller den statliga hälsovården. Majoriteten av Sveriges anställda läkare och sjukvårdare är medlemmar i förbundet och kan därmed ta del av de förmåner ett medlemskap medför. Genom att betala en månadsavgift till fackförbundet får du bland annat en omfattande inkomstförsäkring. Skulle du bli arbetslös har du därmed tillgång till ekonomisk ersättning under en viss tid.

Som medlem av Sveriges Läkarförbund får du en mängd andra erbjudanden och fördelar. Bland annat får du hyra olika typer av fritidsboenden till förmånliga priser, i vissa fall utomlands. Du kan få rabatterade priser på resor och upplevelser, exempelvis teaterföreställningar. Medlemskapet erbjuder även kostnadsfri prenumeration på Läkartidningen.

Fördelar
 • Inkomstförsäkring ingår utan extra kostnad
 • Försäkringar speciellt framtagna för läkare
 • Rabatt på bolån från Danske Bank och SEB
Nackdelar
 • Ingen kundsupport under helger
Gå till Sveriges Läkarförbund

Du kan även tillgodogöra dig diverse förmåner genom ditt medlemskap i Sveriges Läkarförbund. Du erbjuds bland annat att hyra fritidsboenden på olika platser, som Duved, Gran Canaria och Skanör. Du kan även få rabatter på olika resor och liknande. Medlemsrabatter kan du även få på olika föreställningar på Dramaten. I medlemskapet ingår dessutom en prenumeration på facktidskriften Läkartidningen, samt rabatterade priser på prenumeration på andra läsvärda tidningar.

Via Danske Bank kan du ansöka om bolån med konkurrenskraftig ränta, få en personlig rådgivare samt få kostnadsfria vardagstjänster i ett år. Förmånliga bolån kan du också söka via SEB, dessa gäller även eventuella medlåntagare. 

Exempel på förmåner som ingår
  -
Exempel på rabatter som erbjuds
  -

Som medlem hos Sveriges Läkarförbund har du rätt till en inkomstförsäkring om du plötsligt skulle bli ofrivilligt arbetslös. Du kan då få ersättning för 80 % av din tidigare lön, upp till 100 000 kronor i månaden. Som mest kan du få ersättningen i 6 månader. Försäkringen kompletterar alltså det stöd du får från a-kassan. För att kunna ta del av ersättningen krävs det dessutom att du är medlem i AEA (Akademikernas A-kassa). Dit måste du själv ansöka får att få en plats.

Är du medlem i AEA men inte täcks av inkomstförsäkringen kan du som mest få 20 020 kronor per månad. Vill du kunna få mer ersättning efter din försäkringsperiod kan du ansöka om tilläggsförsäkring. Detta kan ge dig samma ersättning i ytterligare 180 dagar.

Grundförsäkring
Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Kostnad
100 000 kr/mån Max lön att försäkra 120 dagar Max ersättningsperiod Ingår Kostnad
Med tilläggsförsäkring
Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Extra kostnad
100 000 kr/mån Max lön att försäkra 300 dagar Max ersättningsperiod 35-218 kr/mån Extrakostnad

Via ditt medlemskap i Sveriges Läkarförbund kan du ta del av försäkringar speciellt framtagna just för läkare, både vad det gäller premie och innehåll. Dels finns en yrkesförsäkring som är särskilt anpassad för vilken typ av läkare du arbetar som. Den ingår i starterbjudandet från Folksam, tillsammans med sjukförsäkring, olycksfallsförsäkring, livförsäkring och sjukkapitalförsäkring. Om du har en egen praktik finns också en särskild praktikförsäkring att nyttja. Där ingår bland annat egendomsförsäkring, ansvarsförsäkring, patientförsäkring och rättskydd.

Du kan även teckna hemförsäkring, diagnosförsäkring och barn- och ungdomsförsäkring. Samtliga avtal tecknas genom Folksam. För studenter som är medlemmar i Sveriges Läkarförbund finns dessutom ett särskilt framtaget försäkringspaket.

Försäkringar som ingår
  -
Försäkringar med rabatterat pris
  -

Det finns ett särskilt nummer du kan ringa för frågor som rör det fackliga och juridiska. Dit kan du även maila. Vidare kan du även få råd och stöd från förbundet i samband med löneförhandlingar. Du kan även kontakta medlemsrådgivningen för att få råd i frågor som rör din anställning. Sveriges Läkarförbund erbjuder dig även hjälp med din karriärplanering

Exempel på rådgivning som ingår
  -

Sveriges Läkarförbunds supportavdelning kan du kontakta via telefon, både till receptionen och växeln. Det är öppet på vanliga kontorstider, med något tidigare stängning i växeln under sommaren. Du kan även ta kontakt med supporten via e-post, fax, post och genom att besöka deras kontor. Dessutom hittar du kontaktuppgifter till de lokala föreningarna inom förbundet, samt andra avdelningar på hemsidan. Sedan finns som sagt speciella nummer för medlemsrådgivning och även medlemsadministration.

Kontaktvägar
Chat
E-post
Facebook
Telefon

Om Sveriges Läkarförbund

Sveriges Läkarförbund bildades år 1903 och är idag Sveriges största fackförbund för läkare. Idag har förbundet 46 500 medlemmar vilket betyder att ungefär 85 % av alla läkare i Sverige är medlemmar. Sveriges Läkarförbund finns för att förbättra arbetsvillkoren för Sveriges läkare. Dessutom är förbundet ett tryggt stöd där alla landets läkare står enade.

Fackförbundet vill att sjukvård och hälsovård ska vara tillgängligt för alla oavsett var men bor. De anser även att alla läkare ska ha samma möjligheter att vidareutbilda sig och forska. Sveriges Läkarförbund driver och bildar opinion för frågor som intresserar sina medlemmar, exempelvis hur framtidens hälso-och sjukvård bör finansieras, styras och struktureras.

Varför ska jag gå med i Sveriges Läkarförbund?

Som medlem i Sveriges Läkarförbund kan du påverka din arbetsvardag. Medlemmar får vara med och tycka till och komma med förslag om hur saker i arbetslivet kan förbättras. Det kan delvis förbättra villkoren på din arbetsplats men även bidra till att läkaryrket förbättras i stort. Att vara med i Sveriges Läkarförbund ger dig en grundtrygghet så att alla läkare, oavsett anställningsform ska känna sig trygga på arbetsmarknaden.

Mer information

Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@fackforbund.com
Skriv ett omdöme

Omdömen om Sveriges Läkarförbund

Sveriges Läkarförbund har inga omdömen ännu