Sveriges Psykologförbund

4.1
 • Fackförbundet för psykologer med 12 000 medlemmar
 • Inkomstförsäkring upp till 50 000 kronor ingår
 • Stöd och rådgivning till anställda och egenföretagare
Vem kan bli medlem i Sveriges Psykologförbund?

Du som arbetar som psykolog kan bli medlem hos Sveriges Psykologförbund, oavsett om du är anställd, företagare eller chef. Du får också bli medlem om du studerar till psykolog, har disputerat i psykologi eller pedagogik, eller är pensionerad psykolog. 

GÅ TILL Sveriges Psykologförbund

Större delen av Sveriges psykologer är med i Sveriges Psykologförbund, och deras förmåner är väl anpassade efter de behov som finns hos yrkesgruppen i fråga. Kompetensutveckling, rådgivning och en förmånlig inkomstförsäkring är några saker som du får via förbundet – även du som driver eget företag.

Förbundet har ett bra utbud av personförsäkringar som du kan teckna, även om de inte ingår i medlemsavgiften. Du har också flera bra möjligheter att teckna förmånliga bolån och andra medlemslån. Vill du ha rådgivning behöver du anpassa dig efter de telefontider som finns, men i övrigt är det inte mycket som saknas hos förbundet.

Varför ska jag gå med i Sveriges Psykologförbund?

Det finns mycket stöd att få hos Sveriges Psykologförbund, allt ifrån rådgivning om din anställning till försäkringar som ger dig en tryggare vardag. Dessutom får du bra möjligheter att utveckla din kompetens som psykolog och lära känna andra inom samma bransch.

Fördelar
 • Bred rådgivning
 • Kompetensutvecklande förmåner
 • Inkomstförsäkring med tilläggsmöjligheter
Nackdelar
 • Begränsade öppettider för rådgivning
GÅ TILL Sveriges Psykologförbund

Sveriges Psykologförbunds medlemmar kan teckna förmånliga bolån hos Danske Bank och SEB. Dessa banker erbjuder även andra medlemslån, liksom Nordea och Swedbank. Hos Danske Bank kan du dessutom få personlig rådgivning och andra banktjänster, utan någon extra kostnad det första året.

Du får rabatt på Mälarenergis fasta elavtal när du går med i förbundet. Du kan även få en personlig e-postadress där du kan ta emot mejl i din roll som psykolog. Andra medlemsförmåner du får är Psykologtidningen och möjligheten att köpa en ryggsäck med förbundets logotyp på.

Tips! Att gå med i Sveriges Psykologförbund är ett utmärkt sätt att nätverka med andra psykologer och hitta möjligheter till kompetensutveckling.

Förbundet ordnar seminarier, kurser och andra aktiviteter där du kan utveckla din kompetens och knyta kontakter med andra psykologer. Det finns även flera föreningar och nätverk som är anslutna till förbundet. Sveriges Psykologförbund sköter också specialistutbildningen för legitimerade psykologer.

Om du är egenföretagare kan du gå med i förbundets servicebolag Psykologföretagarna, där du kan få stöd och rådgivning samt en företagsförsäkring som innefattar både patient- och ansvarsförsäkring.

Exempel på förmåner som ingår
 • Förmånliga bolån och medlemslån
 • Kompetensutveckling och nätverk
 • Personlig mejladress
 • Medlemstidning
Exempel på rabatter som erbjuds
 • Elrabatt
Läs mer om förmånerna

I medlemskapet ingår en inkomstförsäkring som kan ge dig upp till 80 procent av lönen om du blir arbetslös. Med Sveriges Psykologförbunds inkomstförsäkring kan du försäkra inkomster på upp till 50 000 kronor i månaden och få ersättning i högst 120 dagar.

För att få ersättning krävs dock att du också är medlem i Akademikernas a-kassa och har varit det i minst 12 månader.

Du kan försäkra en högre lön genom att teckna en tilläggsförsäkring, som kan täcka upp till 110 000 kronor i månaden. Det finns också en tilläggsförsäkring som kan ge dig ersättning i hela 300 dagar, det vill säga hela a-kassans ersättningsperiod.

Grundförsäkring
Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Kostnad
50 000 kr/mån Max lön att försäkra 120 dagar Max ersättningsperiod Ingår Kostnad
Med tilläggsförsäkring
Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Extra kostnad
110 000 kr/mån Max lön att försäkra 300 dagar Max ersättningsperiod 35-218 Extrakostnad
Läs mer om inkomstförsäkringen

De första tre månaderna som du är medlem i förbundet får du fyra personförsäkringar hos Skandia utan någon extra kostnad. Därefter kan du välja att behålla försäkringarna för en låg månadskostnad för att fortsätta vara försäkrad. 

Det finns också två ytterligare försäkringar som du kan utöka skyddet med. Det är en privatvårdsförsäkring och en barnförsäkring.

Har du någon personförsäkring via förbundet har du även tillgång till samtalsstödet Tusen frågor – ett nummer. Där kan du få hjälp i såväl juridiska som ekonomiska frågor som rör din vardag.

Försäkringar som ingår
 • Olycksfallsförsäkring*
 • Livförsäkring*
 • Trygghetskapitalförsäkring*
 • Sjukförsäkring*
Försäkringar med rabatterat pris
 • Privatvårdsförsäkring
 • Barnförsäkring
*Ingår de första tre månaderna.

Sveriges Psykologförbund erbjuder rådgivning och förhandlingshjälp till sina medlemmar. Det gäller frågor om arbetsvillkor, rättigheter kopplade till din anställning och sådant som rör din yrkesroll som psykolog. Är du chef kan du också få rådgivning från förbundet. Om du är egenföretagare och har gått med i Psykologföretagarna kan du även få råd om din specifika arbetssituation.

Du kan också få vägledning genom karriären, oavsett var du befinner dig just nu. Du kan till exempel få stöd när du ska söka jobb och gå på intervju samt när du ska lämna löneanspråk och förhandla om din lön. Genom Saco lönesök kan du hitta färsk lönestatistik för psykologer och andra akademiska yrken.

Hos rådgivaren Söderberg & Partners har du tillgång till gratis pensionsrådgivning via förbundet. 

Exempel på rådgivning som ingår
 • Medlemsrådgivning
 • Lönestatistik
 • Pensionsrådgivning
 • Chefsrådgivning

Studentmedlemmar i Sveriges Psykologförbund betalar bara 30 kronor i månaden under tiden som de studerar. De flesta av förbundets förmåner ingår då i medlemskapet.

En studentsjukförsäkring ingår i medlemskapet utan extra kostnad, om du blir medlem under ditt första studieår. För studentmedlemmar under 40 år ingår en olycksfallsförsäkring i tre månader, som du sedan kan välja att behålla.

Exempel på erbjudanden som ingår
 • Billigare medlemskap
 • Studentsjukförsäkring ingår
 • Olycksfallsförsäkring ingår i tre månader

Du kan ringa till telefonväxeln hos Sveriges Psykologförbund, oavsett om du vill komma till kansliet, medlemsregistret eller medlemsrådgivningen. Rådgivningens öppettider är dock begränsade till halvdagar. Du kan också mejla till var och en av dessa avdelningar, eller använda särskilda kontaktformulär på hemsidan.

I varje län och region finns lokala fackliga kontaktpersoner. De finns listade på Sveriges Psykologförbunds hemsida. Facebook är ett annat forum där du kan kontakta förbundet.

Kontaktvägar
Chat
E-post
Facebook
Telefon

Om Sveriges Psykologförbund

Sveriges Psykologförbund bildades 1955 och tillhör centralorganisationen Saco. Förbundet organiserar i dag 80 procent av psykologerna i Sverige. Det innefattar bland annat PTP-psykologer, det vill säga praktiskt tjänstgörande psykologer som nyss har tagit examen, och utlandsutbildade psykologer. 

Förutom att ge råd och verktyg i arbetslivet till medlemmar driver förbundet utvecklingsfrågor inom psykologiområdet. En viktig fråga är att psykologisk behandling ska vara lika tillgängliga för alla, och att det behövs fler psykologer inom skolan, på vårdcentraler och inom landsting och regioner.

Mer information

Evelina Grenehed

Skribent

Skriv ett omdöme

Omdömen om Sveriges Psykologförbund

Sveriges Psykologförbund har inga omdömen ännu