Sveriges Skolledarförbund

3.9
 • Facket för chefer och ledare inom skolan
 • Inkomstförsäkring på 100 000 kronor ingår
 • Råd och stöd i din ledarroll
Vem kan bli medlem i Sveriges Skolledarförbund?

Hos Sveriges Skolledarförbund kan du bli medlem om du arbetar som chef eller har en annan ledarroll inom skolan. 

GÅ TILL Sveriges Skolledarförbund

Sveriges Skolledarförbund är specialiserade på arbetssituationen för rektorer, skolchefer och andra skolledare. Vare sig du vill ha verktyg att använda i arbetet, råd i en konflikt eller blir ofrivilligt arbetslös kan förbundet hjälpa dig. Deras rådgivning täcker de flesta områden som du kan ha frågor om, utom möjligtvis pensions- och karriärrådgivning.

I medlemskapet ingår en inkomstförsäkring som täcker in höga inkomster under halva a-kassans ersättningsperiod. Du kan dessutom utöka dagarna med en tilläggsförsäkring, men inte för hela a-kasseperioden som för många andra Saco-förbund. Utbudet på övriga försäkringar är stort, och några av dem ingår gratis i början av ditt medlemskap.

Varför ska jag gå med i Sveriges Skolledarförbund?

Chefer och ledares behov och intressen i arbetslivet skiljer sig från andra yrkesgrupper inom skolan. Som medlem i Sveriges Skolledarförbund företräds du av andra skolledare, och får därmed professionellt och väl anpassat stöd för just ledarrollen.

Fördelar
 • Rabatt på verktyg i arbetet
 • Stort utbud av försäkringar
 • Inkomstförsäkring med högt tak ingår
Nackdelar
 • Inkomstförsäkringens tillägg täcker inte hela ersättningsperioden
GÅ TILL Sveriges Skolledarförbund

Hos Danske Bank har du som medlem flera förmåner. Bland annat kan du teckna bolån med en av de lägsta räntorna på marknaden. Har du eget företag finns det ännu fler erbjudanden som du kan ta del av. Du kan även teckna andra typer av bolån hos SEB, samt andra lån med bra villkor hos Swedbank och Nordea.

Medlemmar får 20 procent rabatt på ett årsabonnemang på Förskoleforum. Det är ett forum för kompetensutveckling, nyheter och idéer för personal inom förskolan. Du får ytterligare 5 procent rabatt om du bokar abonnemang för två år framåt. Du kan också beställa handboken Modellen, med vägledning för rektorer och skolchefer som vill utveckla undervisningen, till rabatterat pris.

Andra rabatter du får är på privata och jobbrelaterade kryssningar hos Viking Line och Birka Cruises, och på boende hos Nordic Choice-hotell i Skandinavien. Du har även rabatt på elavtal hos Mälarenergi genom Saco, som Sveriges Skolledarförbund tillhör.

Exempel på förmåner som ingår
 • Förmånliga bolån och medlemslån
 • Medlemstidning
Exempel på rabatter som erbjuds
 • Rabatt på Förskoleforum
 • Rabatt på handbok
 • Kryssningsrabatt
 • Elrabatt
Läs mer om förmånerna

I ditt medlemskap ingår en inkomstförsäkring, som ger dig en ersättning som är närmare din tidigare lön än vad bara a-kassan kan ge dig. Tjänar du upp till 100 000 kronor i månaden kan du som mest få 80 procent av den lönen i ersättning.

Villkoret är att du måste ha varit medlem i Sveriges Skolledarförbund och en a-kassa i minst 12 månader. Sveriges Skolledarförbund rekommenderar Akademikernas a-kassa, men det är inte ett måste för att inkomstförsäkringen ska gälla. Något att tänka på är att du inte får tillgång till inkomstförsäkringen om du går med i förbundet efter 62 års ålder.

Inkomstförsäkringen ger dig ersättning i högst 150 dagar. Vill du kunna få ersättning längre tid kan du teckna ett frivilligt tillägg, som ger dig ytterligare 50 ersättningsdagar. Tillägget kostar dock en extra summa per månad, till skillnad från grundförsäkringen.

Grundförsäkring
Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Kostnad
100 000 kr/mån Max lön att försäkra 150 dagar Max ersättningsperiod Ingår Kostnad
Med tilläggsförsäkring
Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Extra kostnad
100 000 kr/mån Max lön att försäkra 200 dagar Max ersättningsperiod 139 kr/mån Extrakostnad
Läs mer om inkomstförsäkringen

Utöver inkomstförsäkringen ansluts du till fyra försäkringar när du går med i förbundet: livförsäkring, sjukförsäkring, olycksfallsförsäkring och en försäkring för kritisk sjukdom. De tre första månaderna betalar du ingenting för dessa. Sedan får du välja om du betalar för att fortsätta ha försäkringarna eller inte.

Dessa försäkringar är så kallade gruppförsäkringar, det vill säga en samling försäkringar som du får till billigare pris genom ditt fackförbund. Det finns fler personförsäkringar som du kan köpa till för att utöka skyddet för dig, och även för din partner och dina barn.

Du får också 15 procent rabatt på hemförsäkring, villaförsäkring och fritidshusförsäkring hos If Försäkring via Sveriges Skolledarförbund.

Försäkringar som ingår
 • Olycksfallsförsäkring*
 • Livförsäkring*
 • Sjukförsäkring*
 • Försäkring vid kritisk sjukdom*
Försäkringar med rabatterat pris
 • Trygghetskapital
 • Gravid- och barnförsäkring
 • Sjukvårdsförsäkring
 • Seniorförsäkringar
 • Hemförsäkring
 • Villaförsäkring
 • Fritidshusförsäkring
*Ingår de första tre månaderna.

Ombudsmännen hos Sveriges Skolledarförbund kan svara på frågor om dina anställningsvillkor, din lön och andra saker som har med arbetslivet att göra. Du kan vända dig hit för personlig rådgivning, eller för att få hjälp i förhandlingar med din arbetsgivare. Det finns också många tips om exempelvis lön och karriär att läsa på förbundets hemsida.

Gällande arbetsmiljö finns lokala företrädare och skyddsombud på många arbetsplatser som du kan vända dig till. Du kan dock alltid kontakta kansliet för råd om du inte skulle få den hjälp du behöver lokalt.

Tips! Sveriges Skolledarförbund kan både hjälpa dig i fackliga ärenden och ge stöd när du söker ett nytt jobb.

Utöver lönerådgivning får du också tillgång till lönestatistik för just skolledare som yrkesgrupp, genom Saco lönesök. På så sätt kan du komma med väl underbyggda argument inför löneförhandlingen. Specifik lönerådgivning kan du boka på förbundets hemsida.

Innan du skriver på ett anställningsavtal kan du även boka en granskning av avtalet, eller om du redan har skrivit på ett avtal som du vill att förbundet ska titta närmare på.

Exempel på rådgivning som ingår
 • Personlig rådgivning
 • Lönestatistik
 • Avtalsgranskning

Sveriges Skolledarförbund har inga studenterbjudanden, eftersom de riktar sig till dig som redan arbetar som ledare inom skolan.

Exempel på erbjudanden som ingår
  -

Du är välkommen att kontakta förbundet via telefonväxeln eller e-post på vardagar. För frågor om medlemskapet kan du vända dig till direkt till medlemskansliet. Skolchefer kan få råd och stöd direkt hos kanslichefen, och för övriga medlemmar i första hand hos ditt lokala ombud. Kontaktuppgifter till representanter i varje region finns på Sveriges Skolledarförbunds hemsida.

Andra kanaler där du kan hitta Sveriges Skolledarförbund är på Facebook, Twitter, Instagram och Youtube.

Kontaktvägar
Chat
E-post
Facebook
Telefon

Om Sveriges Skolledarförbund

Sveriges Skolledarförbund är det ledande fackförbundet för ledare och chefer inom skola och utbildning. De har därför en central roll i att utveckla skolväsendet. De lägger stor vikt vid forskning och beprövad erfarenhet i detta arbete. Sveriges Skolledarförbund tillhör centralorganisationen Saco.

Förbundet arbetar för att medlemmarna ska ha en hälsofrämjande arbetsmiljö, och att deras löner och anställningsvillkor ska motsvara det ansvar som ledarrollen innebär. Sveriges Skolledarförbund är indelat i omkring 300 lokala avdelningar och 12 regioner som hjälper medlemmarna närmare deras arbetsplatser.

Mer information

Evelina Grenehed

Skribent

Skriv ett omdöme

Omdömen om Sveriges Skolledarförbund

Sveriges Skolledarförbund har inga omdömen ännu