Sveriges Tandläkarförbund

2.4
Vem kan bli medlem i Sveriges Tandläkarförbund?

Jobbar du som tandläkare är Sveriges tandläkarförbund facket för dig. Som medlem kan du välja bland fyra olika medlemsföreningar beroende på din arbetssituation; 

 • Tandläkarna - För privatpraktiserande tandläkare
 • Tjänstetandläkarna (TT) - Organisation för anställda tandläkare
 • SOL - föreningen för specialistvård, utbildning och forkning
 • Sveriges tandläkarförbunds studerandeförening - för alla Sveriges tandläkarstudenter
Avgift: kr/mån
Gå till Sveriges Tandläkarförbund

Sveriges Tandläkarförbund är fackföreningen som arbetar med tandläkare, tandsköterskor och tandhygienister för att beröra frågor kring yrkets roll i samhället. Medlemmar får ta del av förmåner och privilegier genom att betala en månadsavgift till förbundet, som idag har cirka 8 000 medlemmar. Likt många andra fackföreningar erbjuder Sveriges Tandläkarförbund en kostnadsfri tidningsprenumeration. Medlemmar har även möjlighet till samtalsstöd och vägledning inom yrkesrelaterade dilemman och situationer.

Som medlem av Sveriges Tandläkarförbund får du dessvärre inte tillgång till några person- eller sakförsäkringar. Föreningen fokuserar snarare på stöd och rådgivning inom de områden som berör yrket i sig. Dessa områden kan omfatta allt från anställningsvillkor och löneförhandling till arbetsmiljövillkor.

Fördelar
 • Utbildningar och andra kompetensutvecklande aktiviteter
 • Fördelaktiga bo- och medlemslån hos SEB & Danske Bank
 • Medlemskap i FDI (World Dental Federation) ingår
Nackdelar
 • Ingår ingen inkomstförsäkring
 • Erbjuder inga försäkringar
Gå till Sveriges Tandläkarförbund

Genom att vara medlem i Sveriges Tandläkarförbund blir du erbjuden både utbildningar och andra kompetensutvecklande meriter. Alla medlemmar får ta del av en tandläkartidning vid namn Swedish dental journal, som kommer ut några gånger varje år. Dessutom får du ta del av ytterligare en tidning som heter Kunskap och kvalitet. Medlemmarna får också rabatt på avgiften till Odontologisk Riksstämma. Vidare har alla medlemmar rätt till samtalsstöd, ekonomiskt stöd i samband med kriser och möjligheten att använda Sveriges Tandläkarförbunds logotyp.

Andra fördelar är att du som medlem är berättigad medlemskap i FDI, World Dental Federation, och får omvärldsbevakning på de senaste nyheterna gällande odontologin. Slutligen kan du också få hjälp med fördelaktiga medlemslån, bolån och övriga rabatter. 

Exempel på förmåner som ingår
  -
Exempel på rabatter som erbjuds
  -
Sveriges Tandläkarförbund erbjuder ingen inkomstförsäkring.
Sveriges Tandläkarförbund erbjuder inga försäkringar.
Försäkringar som ingår
  -
Försäkringar med rabatterat pris
  -

Som medlem i Sveriges Tandläkarförbund får du stöd med de problem som kan uppstå på arbetsplatsen. Det kan gälla arbetsmiljön, arbetsgivaren eller konflikter på arbetet. Vidare är alla medlemmar berättigade personlig rådgivning, men också juridiskt stöd om det skulle bli aktuellt. Via fackförbundet kan medlemmar också få stöd i samband med en anmälning till IVO, som står för Inspektionen för vård och omsorg, samt samtalsstöd om problem som på något sätt påverkar yrket skulle uppstå.

Slutligen kan du bli beviljad något som kallas Kamrathjälp, vilket innebär ett ekonomiskt bidrag om livskriser äger rum. Bidraget betalas då ut till dig via diverse stiftelser.

Exempel på rådgivning som ingår
  -

Du kan som medlem komma i kontakt med fackförbundet både via deras telefonväxel och e-post. Eftersom förbundet har fyra olika medlemsorganisationer kan du också vända dig till den organisationen du tillhör. De fyra alternativen är Tandläkare egen verksamhet, Tjänstetandläkarna, Riksföreningen för Tandläkare inom utbildning, forskning och specialisttandvård och slutligen Studerandeföreningen. Sveriges Tandläkarförbund har också en egen sida på Facebook, där du kan komma i kontakt med ansvariga handläggare och ställa de frågor och funderingar du har. 

Kontaktvägar
Chat
E-post
Facebook
Telefon

Om Sveriges Tandläkarförbund

Sveriges Tandläkarförbund grundades redan på 1860-talet. Förbundet skapades av att 21 tandläkare i Sverige gick ihop och startade en egen stiftelse där man kunde observera det dåliga tandskick som Sveriges invånare hade. Stiftelsen insåg också att många av landets invånare inte ens hade råd att bli undersökta av tandläkare. Under alla år därefter har stiftelsen växt och förändrat tandvården för hela landet. Idag har förbundet cirka 7 500 medlemmar och är öppet för dig som anställd, om du driver egen verksamhet eller är tandläkare som arbetar som lärare eller forskare.

Du blir medlem i Sveriges Tandläkarförbund genom en av fackförbundets fyra medlemsorganisationer.

 • Tjänstetandläkarna
 • TEV - Tandläkare Egen verksamhet
 • SOL - Riksföreningen för tandläkare inom utbildning, forskning och specialisttandvård
 • Sveriges Tandläkarsförbunds Studerandeförening

Varför ska jag gå med i Sveriges Tandläkarförbund?

Som medlem i Sveriges Tandläkarförbund får du chans att påverka arbetsutsikten för alla landets tandläkare. Tillsammans kan tandläkare förbättra arbetsvillkoren. Medlemskapet innebär dessutom ett enormt stöd för dig som enskild medlem. Med tusentals medlemmar i ryggen har du alltid en trygghet på arbetsplatsen. Skulle problem uppstå med exempelvis din arbetsgivare, finns fackförbundet alltid nära till hands.

Mer information

Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@fackforbund.com
Skriv ett omdöme

Omdömen om Sveriges Tandläkarförbund

Sveriges Tandläkarförbund har inga omdömen ännu