Sveriges Tandläkarförbund

3.3
 • Facket för tandläkare med 7 500 medlemmar
 • Inkomstförsäkring på 80 000 kronor ingår för anställda
 • Rabatt på massor av kurser
Vem kan bli medlem i Sveriges Tandläkarförbund?

Jobbar du som tandläkare är Sveriges tandläkarförbund facket för dig. Det finns fyra medlemsföreningar för olika medlemsgrupper: privatpraktiserande tandläkare, anställda tandläkare, tandläkarstudenter, samt forskare, lärare eller specialisttandläkare.

GÅ TILL Sveriges Tandläkarförbund

Kompetensutveckling och personligt stöd är saker som sticker ut hos Sveriges Tandläkarförbund. De erbjuder massor av egna kurser som medlemmar får bra rabatter på. Dessutom kan du få prata med någon om du får problem, vare sig det gäller arbetslivet eller din privata ekonomi. Etiska riktlinjer och regler för tandläkaryrket finns samlade på hemsidan.

Förbundet delar in sina medlemmar i fyra olika föreningar. Många av förmånerna förhandlas fram av de föreningarna, och därför kan medlemmarna ha mycket varierande tillgång till förmånerna. Till exempel finns det bra försäkringserbjudanden för medlemmar som är anställda och tandläkarstudenter, men du omfattas inte av dem om du har egen tandläkarpraktik eller forskar.

Varför ska jag gå med i Sveriges Tandläkarförbund?

Hos Sveriges Tandläkarförbund kan alla tandläkare samlas, oavsett anställningsform. Det tillsammans med de många kurser och aktiviteter som förbundet anordnar gör det lätt för dig som tandläkare att utveckla din kompetens, bilda nätverk och få inblick i den forskning som bedrivs inom tandvården.

Fördelar
 • Kurser till billigare pris
 • Stor kunskap om tandvårdsforskning
 • Ekonomiskt stöd till behövande medlemmar
Nackdelar
 • Inga försäkringar för egenföretagare
GÅ TILL Sveriges Tandläkarförbund

Sveriges Tandläkarförbund anordnar många kurser inom olika områden som är relevanta för tandläkare. Några exempel är kirurgi och röntgen, ortodonti och psykologi. Kurserna är kvalitetssäkrade och ges hos kursgivare med bra meriter, och som medlem har du rabatt på dessa kurser. Du får även 30 procent rabatt på anmälningsavgiften på den odontologiska riksstämman.

Alla medlemmar får en prenumeration på Tandläkartidningen och digital tillgång till Kunskap och kvalitet samt Patientsäkerhetsportalen. Jobbar du som chef får du även Chefstidningen. Dessutom får du billigare bolån och medlemslån hos Danske Bank och SEB när du är medlem i Sveriges Tandläkarförbund.

Du får också ta del av förbundets omvärldsbevakning av områden som är intressanta för tandläkare. Du kan även beställa förbundets egna medlemsemblem. En del medlemmar har ytterligare förmåner genom den medlemsförening som de är med i.

Tänk på! Vissa förmåner är knutna till din anställningsform och vilken av förbundets medlemsföreningar du tillhör. Kolla därför upp vilka förmåner som just du omfattas av.

Anställda tandläkare tillhör medlemsföreningen Tjänstetandläkarna. De kan boka föreningens fritidslägenheter i fjällen och på Gran Canaria, och får rabatt hos hotellkedjan First Hotels. Hos Danske Bank ingår fler banktjänster och förmåner än bara bolån. Du kan också teckna medlemslån och ordna ditt sparande hos SEB och Swedbank.

Som medlem med egen verksamhet har du rabatt på el hos Mälarenergi via din medlemsförening. Du har också gratis tillgång till tjänsten Tandläkarportalen, där du kan registrera och marknadsföra dig själv och din klinik till nya patienter.

Är du forskare finns det stipendier du kan söka inom flera olika områden som är kopplade till tandvård.

Exempel på förmåner som ingår
 • Förmånliga bolån och medlemslån
 • Medlemstidningar
 • Semesterboenden för anställda
 • Forskningsstipendier
Exempel på rabatter som erbjuds
 • Kursrabatter
 • Rabatt på riksstämman
 • Elrabatt för privatpraktiserande
 • Tandläkarportalen för privatpraktiserande
Läs mer om förmånerna

Är du anställd tandläkare och medlem i Akademikernas a-kassa ingår en inkomstförsäkring när du går med i Sveriges Tandläkarförbund. En inkomstförsäkring behöver du för att kunna få ut 80 procent av din lön vid arbetslöshet, eftersom a-kassan inte räcker till detta. Är du inte anställd kan du dock inte teckna inkomstförsäkringen.

Inkomstförsäkringen gäller för löner upp till 80 000 kronor i månaden. Vill du försäkra en högre lön än så kan du teckna en tilläggsförsäkring som täcker upp till 60 000 kronor mer i månaden. Du kan också teckna en tilläggsförsäkring för att utöka antalet dagar som inkomstförsäkringen ger ersättning, från 120 dagar till 300 dagar.

När du ska använda inkomstförsäkringen måste du ha varit medlem i både förbundet och a-kassan i minst 12 månader. Dock kan du tillgodoräkna kvalifikationstiden om du har haft en annan facklig inkomstförsäkring i direkt anslutning till den som Sveriges Tandläkarförbund erbjuder.

Tänk på! Inkomstförsäkringen ingår bara för dig som är anställd och tillhör medlemsföreningen Tjänstetandläkarna.
Grundförsäkring
Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Kostnad
80 000 kr/mån Max lön att försäkra 120 dagar Max ersättningsperiod Ingår Kostnad
Med tilläggsförsäkring
Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Extra kostnad
140 000 kr/mån Max lön att försäkra 300 dagar Max ersättningsperiod 35–218 Extrakostnad
Läs mer om inkomstförsäkringen

För dig som är anställd tandläkare finns det ett antal försäkringar att teckna hos Folksam. Fyra personförsäkringar ingår dina första tre månader som medlem, och därefter får du behålla dem om du vill, till ett rabatterat pris. Utöver personförsäkringar erbjuder förbundet även billigare hemförsäkring och juristförsäkring.

För dig som har egen praktik har förbundet inga särskilda försäkringserbjudanden. De hänvisar dock till branschorganisationen Privattandläkarna för att hitta lämpliga försäkringar för din företagsverksamhet.

Försäkringar som ingår
 • Livförsäkring*
 • Sjukförsäkring*
 • Olycksfallsförsäkring*
 • Diagnosförsäkring*
Försäkringar med rabatterat pris
 • Sjukkapitalförsäkring
 • Sjukvårdsförsäkring
 • Hemförsäkring
 • Barnförsäkring
 • Juristförsäkring
 • Seniorförsäkringar
*Ingår de första tre månaderna.

Sveriges Tandläkarförbund har en faktabank på sin hemsida där de har samlat råd, regler och riktlinjer för tandläkaryrket. Till exempel finns information om hur tandläkare bör agera när de möter barn som far illa, hur de får hantera läkemedel och andra patientsäkerhetsfrågor. Du kan även läsa om hur Sveriges Tandläkarförbund arbetar för att påverka yrkesfrågor för tandläkare.

Via förbundets stiftelse Kamrathjälpen kan du söka ekonomiskt stöd om du får problem med din privatekonomi. Du kan också få samtalsstöd av en kollega i förbundets tandläkarnätverk om frågor och tankar kring ditt arbete. Det framgår dock inte av förbundets information att du kan få någon hjälp att driva ett fackligt ärende på din arbetsplats, och vart du i så fall ska vända dig.

Exempel på rådgivning som ingår
 • Ekonomiskt stöd och rådgivning
 • Samtalsstöd
 • Riktlinjer för tandläkare

Första terminen som tandläkarstudent blir du medlem gratis i Sveriges Tandläkarförbund och deras studerandeförening. Annars är medlemsavgiften 100 kronor per termin.

I din avgift ingår en sjukkapitalförsäkring för studenter. Den ger dig ersättning om du blir långvarigt sjukskriven från dina studier, på grund av sjukdom eller olycksfall. Du kan också köpa fler försäkringar till förmånligt pris. Det gäller för hemförsäkring, utlandsstudieförsäkring, livförsäkring och juristförsäkring.

Exempel på erbjudanden som ingår
 • Billigare medlemskap
 • Sjukkapitalförsäkring ingår
 • Rabatt på särskilda studentförsäkringar

Det finns olika delar av förbundet att kontakta beroende på vad din fråga handlar om. En bra väg att gå är dock via telefonväxeln och kansliets mejladress, så blir du kopplad till rätt person. Det går också att hitta Sveriges Tandläkarförbund på både Facebook och Twitter.

Kontaktvägar
Chat
E-post
Facebook
Telefon

Om Sveriges Tandläkarförbund

Sveriges Tandläkarförbund är ett Sacoförbund för tandläkare. De arbetar för att utveckla tandvården genom att både arbeta på samhällspolitiskt plan, stödja forskning och erbjuda fortbildning till dem som jobbar i branschen. Några viktiga frågor för förbundet är yrkesetik, personalförsörjning och kvaliteten i tandvården och tandläkarutbildningen.

Medlemmarna delas in i fyra olika föreningar: Tjänstetandläkarna, Tandläkare – Egen verksamhet (TEV), Studerandeföreningen samt Riksföreningen för tandläkare inom forskning, utbildning och specialisttandvård (SOL).

Mer information

Evelina Grenehed

Skribent

Skriv ett omdöme

Omdömen om Sveriges Tandläkarförbund

Sveriges Tandläkarförbund har inga omdömen ännu