Sveriges Veterinärförbund

3.5
 • Facket för anställda och egenföretagande veterinärer
 • Inkomstförsäkring ingår på upp till 60 000 kronor
 • Teckna försäkringar till medlemspris
Vem kan bli medlem i Sveriges Veterinärförbund?

För att bli medlem hos Sveriges Veterinärförbund behöver du vara veterinär med en svensk veterinärlegitimation. Är du veterinärstudent får du också bli medlem. 

GÅ TILL Sveriges Veterinärförbund

Veterinärer som vill ha stöd i sin yrkesroll har mycket att hämta hos Sveriges Veterinärförbund. Du kan få rådgivning om allt som har med din anställning att göra och stärka din yrkeskompetens genom att såväl läsa om forskning och nätverka som att gå en specialistutbildning.

Förbundet erbjuder förmånliga rabatter på en rad olika personförsäkringar, och en inkomstförsäkring ingår i ditt medlemskap utan någon extra kostnad. Driver du eget bolag finns också särskilt riktat stöd som du kan få av Sveriges Veterinärförbund.

Varför ska jag gå med i Sveriges Veterinärförbund?

När du går med i Sveriges Veterinärförbund bidrar du till starkare anställningsvillkor för veterinärer. Du får också ett stort antal förmåner i form av rabatter och försäkringserbjudanden, som förbundet kan förhandla fram tack vare det stora medlemsantalet i förbundet.

Fördelar
 • Rabatterade försäkringar
 • Stöd för egenföretagare
 • Lönerådgivning och statistik
Nackdelar
 • Inga person- eller sakförsäkringar ingår
GÅ TILL Sveriges Veterinärförbund

Medlemmar i förbundet får gå in gratis på Parken Zoo i Eskilstuna och Orsa Rovdjurspark. Du får också rabatterat pris på veterinärkongressen som hålls varje år. Dessutom kan du ta del av förmånliga låneerbjudanden hos SEB och Danske Bank.

Svensk Veterinärtidning, som är förbundets medlemstidning, är den största regelbundna tidskriften för veterinärer. Den handlar om forskning, utbildning och praktik gällande veterinärmedicin, samt andra intressanta områden kopplat till branschen. Sveriges Veterinärförbund administrerar också specialistutbildningar inom veterinäryrket.

Funderar du på att starta eget bolag kan du beställa ett starta eget-paket från Sveriges Veterinärförbund. Det innehåller information och material som kan vara till hjälp för dig, till exempel om företagsformer, finansiering, skiss på affärsplan och myndigheter som kan vara bra att kontakta. 

Exempel på förmåner som ingår
 • Förmånliga bolån
 • Starta eget-paket
 • Medlemstidning
Exempel på rabatter som erbjuds
 • Fri entré till utvalda djurparker
 • Rabatt på veterinärkongress
Läs mer om förmånerna

Du kan använda din inkomstförsäkring hos Sveriges Veterinärförbund när du har varit medlem i förbundet i minst 12 månader, eller om du har haft inkomstförsäkring via ett annat fackförbund i direkt anslutning till denna. Du måste också vara medlem hos Akademikernas a-kassa och ha beviljats ersättning därifrån.

Inkomstförsäkringen kan som mest ge dig 80 procent av din inkomst vid arbetslöshet, och gäller för löner upp till 60 000 kronor i 120 dagar. Du kan teckna tilläggsförsäkringar för att antingen höja inkomsttaket upp till det dubbla, eller utöka ersättningsdagarna till hela a-kassans ersättningsperiod.

Grundförsäkringen ingår i din medlemsavgift. Vad tilläggsförsäkringen kostar beror på hur mycket du tjänar och vilken av inkomstförsäkringarna du väljer.

Grundförsäkring
Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Kostnad
60 000 kr/mån Max lön att försäkra 120 dagar Max ersättningsperiod Ingår Kostnad
Med tilläggsförsäkring
Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Extra kostnad
120 000 kr/mån Max lön att försäkra 300 dagar Max ersättningsperiod 35–218 Extrakostnad
Läs mer om inkomstförsäkringen

Som medlem i Sveriges Veterinärförbund kan du teckna gruppförsäkringar hos Länsförsäkringar. Det innebär att du via förbundet får försäkringarna till ett lägre pris än om du hade tecknat dem privat. Erbjudandet gäller fem personförsäkringar, där du också kan medförsäkra din partner.

För egenföretagare och privatpraktiserande veterinärer finns två särskilda erbjudanden via Söderberg & Partners. Har du egen praktik kan du teckna en försäkring för det egna företaget, som omfattar alla dina anställda. Det finns också en ansvars- och allriskförsäkring för veterinärer som behandlar djur på sin fritid.

Tips! Blir du medlem som student får du flera försäkringar gratis i två år efter examen.

Om du nyss har tagit examen och fått din veterinärlegitimation är tre av försäkringarna gratis under dina två första år i arbetslivet. Det gäller olycksfallsförsäkringen, livförsäkringen och ansvarsförsäkringen. Du måste ha varit medlem sedan studenttiden för att detta ska gälla.

Försäkringar som ingår
  -
Försäkringar med rabatterat pris
 • Livförsäkring
 • Sjukkapital
 • Sjukförsäkring
 • Olycksfallsförsäkring
 • Barnförsäkring
 • Praktikförsäkring
 • Ansvars- och allriskförsäkring
Läs mer om övriga försäkringar

Den fackliga medlemsrådgivningen hos Sveriges Veterinärförbund ges i samarbete med Naturvetarna. Hit kan du vända dig med frågor om din anställning, ditt kollektivavtal eller andra arbetsrättsliga ämnen. Du kan också låta rådgivarna granska ditt anställningsavtal innan du skriver på, eller hjälpa till i en förhandling.

Förbundet har också lönestatistik för veterinärer runt om i landet. Du kan även få rådgivning inför löneförhandlingen och hjälp med att tolka statistiken. Hos förbundets sektioner kan du få ännu mer information om specifika yrkesfrågor inom just det specialområde du jobbar med, till exempel hästar, smådjur eller veterinär folkhälsa.

Sveriges Veterinärförbund har också ett kollegialt nätverk. Det innebär att du kan ringa till andra veterinärer för att samtala med en kollega om i princip vad som helst.

Exempel på rådgivning som ingår
 • Medlemsrådgivning
 • Avtalsgranskning
 • Lönestatistik
 • Lönerådgivning

Du som studerar till veterinär får bli medlem i förbundet till en billigare medlemsavgift. När du har tagit examen och fått din legitimation får du dessutom liv-, olycksfalls- och ansvarsförsäkringen gratis i två år.

Exempel på erbjudanden som ingår
 • Billigare medlemskap
 • Gratis försäkringar efter examen

Du kan ringa Sveriges Veterinärförbunds telefonväxel och medlemsrådgivning på vardagar. Du kan också mejla din fråga till förbundet, eller skriva till dem på Facebook.

På hemsidan finns kontaktuppgifter till specifika delar av förbundet och till kanslipersonalen om du vill vända dig direkt dit. Är det facklig service du behöver är det rådgivningen hos Naturvetarna som du ska kontakta.

Kontaktvägar
Chat
E-post
Facebook
Telefon

Om Sveriges Veterinärförbund

Sveriges Veterinärförbund bildades år 1860, för att värna om veterinäryrket och tillvarata medlemmarnas intressen. Sveriges Veterinärförbund är en del av Saco och ingår också i ett antal internationella organisationer för veterinärer, djurhälsa och närliggande intresseområden.

Genom dessa samarbeten kan förbundet både erbjuda individuellt fackligt stöd till medlemmarna och jobba med arbetsmiljöfrågor på ett mer övergripande plan. De har också tagit fram en antibiotikapolicy för hur antibiotika bör användas i djurvården, etiska regler och andra riktlinjer för veterinärers arbete.

Mer information

Evelina Grenehed

Skribent

Skriv ett omdöme

Omdömen om Sveriges Veterinärförbund

Sveriges Veterinärförbund har inga omdömen ännu