SYMF

3.3
Vem kan bli medlem i SYMF?

SYMF är fackförbundet för dig som livnär dig som yrkesmusiker oavsett om du har en fast anställning eller är frilansmusiker. Även studenter som vill jobba inom musikindustrin kan påbörja ett medlemskap. 

Avgift: 142–295 kr/mån
Gå till SYMF

SYMF, Sveriges Yrkesmusikerförbund, är – precis som namnet föreslår – fackförbundet som främst riktar sig till yrkesmusiker i Sverige. Fackförbundet består av drygt 1 800 medlemmar vilka betalar en månadsavgift om 135–280 kronor. I och med medlemskapet i SYMF får du olika förmåner och erbjudanden som är av stor fördel inom yrkeskategorin. Likt många andra föreningar erbjuder Sveriges Yrkesmusikerförbund olika försäkringspaket i samarbete med försäkringsbolag, dock ingen inkomstförsäkring.

Bland annat får du ta del av en instrumentförsäkring till rabatterat pris vilken är till stor hjälp inom yrket. Denna försäkring täcker kostnaderna ifall ditt instrument skulle bli till exempel stulet eller skadat. Tillsammans med instrumentförsäkringen och andra försäkringspaket erbjuder också fackföreningen personlig rådgivning för sina medlemmar.

Fördelar
 • Personlig rådgivning gällande arbetsmiljö, lön m.m.
 • Rabatterat pris på instrumentförsäkring och andra person- och sakförsäkringar
 • Facebook-sida där medlemmar kan ställa frågor
Nackdelar
 • Begränsat förmånsutbud
 • Ingen inkomstförsäkring ingår
Gå till SYMF

Medlemmar i SYMF kan ta del av en del förmåner. Fackförbundet erbjuder en rad försäkringsförmåner i form av ett rabatterat pris på instrumentförsäkring, men även andra försäkringar som rör det privata livet. Dessutom har förbundet en egen medlemstidning vid namn Symfoni, som delas ut till alla medlemmar med jämna mellanrum. Tidningen vänder sig till yrkesgruppen sångare och musiker som arbetar vid exempelvis teatrar, operahus eller i symfoniorkestrar, men rör även kulturföreningar och administrativa delar inom området.

Exempel på förmåner som ingår
  -
Exempel på rabatter som erbjuds
  -
SYMF erbjuder ingen inkomstförsäkring.

Genom att teckna en instrumentförsäkring via SYMF får du ett billigare pris. Försäkringen gäller bland annat om instrumentet gått sönder eller blivit skadat. Du kan också ta del av en hemförsäkring till ett förmånligare pris, där du kan kombinera och anpassa hemförsäkringen efter det egna behovet. Det går att kombinera hemförsäkringen med bland annat bilförsäkring, olycksfallsförsäkring och reseskydd. Samma princip gäller för gruppförsäkringen som SYMF erbjuder till sina medlemmar.

Gruppförsäkringen innehåller sjukförsäkring, olycksfallsförsäkring, barnförsäkring och livförsäkring. Du får då även möjlighet att kombinera de försäkringsskydd som passar ditt personliga önskemål och behov. Du kan också i efterhand lägga till eller ta bort försäkringar om förhållandena skulle ändras från det att försäkringen tecknades.

Försäkringar som ingår
  -
Försäkringar med rabatterat pris
  -

SYMF satsar mycket på att hjälpa och stötta sina medlemmar och erbjuder därför personlig rådgivning. Det betyder att du kan höra av dig till förbundet om du har några frågor eller funderingar gällande till exempel arbetsmiljön, kollektivavtal, lön eller dylikt. SYMF erbjuder dessutom alltid juridisk rådgivning vid behov, vilket exempelvis kan vara aktuellt om du skulle hamna i konflikt eller tvist med arbetsgivaren. Förbundet har också ett avtal för dig som antingen vill starta eget eller helt byta karriär. Då ingår rådgivning och ekonomiskt stöd, samt möjligheten till förlängt ekonomiskt stöd om goda skäl finns. 

Exempel på rådgivning som ingår
  -

Du kan komma i kontakt med SYMFS:s kansli via telefon och e-post. Under vissa förhållanden kan kansliet vara stängt, som till exempel under semestertider, men då kan du istället höra av dig till vice ordförande. På förbundets hemsida är det enkelt att hitta information om hur du kommer i kontakt med de olika avdelningarna som ingår i organisationen. Det gäller för ekonomi och administration, verksamhetsansvarig, förhandlingsansvarig, arbetsmiljöombud, medlemsregistrering och frilansavdelningen.

Du kan också kontakta de ansvariga utgivarna för medlemstidningen. Slutligen har fackförbundet en egen sida på Facebook där medlemmar kan ta del av information och ställa allmänna frågor eller funderingar.

Kontaktvägar
Chat
E-post
Facebook
Telefon

Om SYMF – Sveriges Yrkesmusikerförbund

SYMF, Sveriges Yrkesmusikerförbund grundades 1984 för att kunna förbättra och påverka arbetsförhållandena för yrkesverksamma musiker. Det var sångare och musiker som skapade SYMF och än idag är det just musiker och sångare som styr fackförbundet. De förtroendevalda i SYMF är människor som är yrkesverksamma på operahus, musikteatrar, länsmusikavdelningar och liknande områden. Eftersom de förtroendevalda representanterna av fackförbundet själva arbetar i branschen har de stor inblick i yrket och kan därmed driva viktiga frågor som rör just musiker och sångare.

Det ställs höga krav på att musiker och sångare ska prestera, något som förbundet vill ska löna sig. Att förhandla sig till en rättvis lön utifrån det arbete som de yrkesverksamma gör, är en av de viktigaste punkterna. SYMF har även en frilansavdelning som arbetar för bättre villkor för de medlemmar som arbetar som frilansare, och hjälper tillmed alla frågor som rör frilansarnas utsatta situation.

Varför ska jag gå med i SYMF?

Att vara medlem i SYMF fackförbund ger dig stor trygghet i arbetslivet. Du kan aldrig veta när ett problem ska uppstå eller om du kommer hamna i en tvist med din arbetsgivare. Som medlem får du en trygghet och ett stöd när problemsituationer uppstår. Symf arbetar ofta i det tysta för att medlemmarnas behov hela tiden skall tillgodoses. Medlemskapet fungerar som en försäkring som du förhoppningsvis aldrig behöver utnyttjta.

Mer information

Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@fackforbund.com
Skriv ett omdöme

Omdömen om SYMF

SYMF har inga omdömen ännu