SYMF

2.4
 • Facket för anställda och frilansande musiker
 • Få stöd i ditt jobb som yrkesmusiker
 • Försäkra bostad och instrument till medlemspris
Vem kan bli medlem i SYMF?

Symf är fackförbundet för dig som är yrkesmusiker, oavsett om du har en fast anställning eller är frilansmusiker. Även studenter, gymnasieelever och folkhögskoleelever inom musik får bli medlemmar.

GÅ TILL SYMF

Symf, eller Sveriges Yrkesmusikerförbund, kan ge råd och vägledning och förhandlar fram bra avtal för dig som arbetar med musik. De erbjuder också sina medlemmar rabatt på försäkringar i samarbete med försäkringsbolag, bland annat en instrumentförsäkring och en hemförsäkring. Dock har förbundet ingen egen inkomstförsäkring.

Övriga förmåner riktar sig framför allt till frilansande medlemmar i form av nätverk och stöd. Medlemmar kan också teckna bolån till bra villkor via Symf, men utöver det är utbudet av förmåner och rabatter väldigt begränsat.

Varför ska jag gå med i Symf?

Musikeryrket kan ibland innebära osäkerheter när det gäller lön, ersättningar och villkor. Som medlem i Symf omfattas du av avtal som reglerar dessa saker och gör att du kan känna dig tryggare. Skulle det ändå dyka upp problem kan förbundet ge dig råd och stöd i situationen.

Fördelar
 • Juridiskt stöd i konflikter
 • Försäkringsrabatter
Nackdelar
 • Få förmåner
GÅ TILL SYMF

Centralorganisationen TCO, som Symf tillhör, har ett avtal med Danske Bank som ger medlemmar flera fördelar, bland annat bra ränta på bolån. Fyra gånger per år får du som är medlem tidskriften Symfoni hem i brevlådan.

Som frilansande musiker kan du stå med i förbundets frilanskatalog. Där listas yrkesmusiker som är öppna för uppdrag på olika håll i landet. Dessutom finns en facebookgrupp för förbundets sektion för frilansare, där du kan diskutera frågor med andra frilansande medlemmar.

Exempel på förmåner som ingår
 • Förmånliga bolån
 • Frilanskatalogen
 • Facebookgrupp för frilansare
 • Medlemstidning
Exempel på rabatter som erbjuds
  -
Läs mer om förmånerna

Det ingår ingen inkomstförsäkring i Symfs medlemskap. När det gäller arbetslöshetsersättning rekommenderar Symf sina medlemmar att ansluta sig till kultursektionen hos Unionens a-kassa. Där har de bra kunskap om musikers förutsättningar på arbetsmarknaden.

Via Symf kan du teckna en gruppförsäkring för dig och din familj till ett förmånligt medlemspris. I den ingår livförsäkring, olycksfallsförsäkring, sjukförsäkring och en barnförsäkring. Du kan själv välja vilka av dessa skydd som du vill teckna. Försäkringarna erbjuds i samarbete med Söderberg & Partners och Länsförsäkringar.

Du kan också teckna en instrumentförsäkring, som gäller till exempel om instrumentet går sönder eller blir skadat, och en hemförsäkring via förbundet. Även där får du rabatt på försäkringspremien.

Försäkringar som ingår
  -
Försäkringar med rabatterat pris
 • Livförsäkring
 • Sjukförsäkring
 • Olycksfallsförsäkring
 • Barnförsäkring
 • Instrumentförsäkring
 • Hemförsäkring
Läs mer om övriga försäkringar

Symf kan svara på frågor om allt möjligt som rör yrkesmusikers arbetsmarknad, arbetsmiljö, löner och kollektivavtal. De erbjuder även juridisk rådgivning vid behov, vilket kan bli aktuellt om du till exempel skulle hamna i konflikt med en arbetsgivare. Förbundet har också ett avtal som stöttar dig som vill byta karriär, där det ingår rådgivning och ekonomiskt stöd vid omställningen.

Det finns också information på hemsidan om hur man kan hantera olika arbetsmiljöproblem och vad som gäller för pension. Du kan även läsa mer om att frilansa som musiker, bland annat om hur lönen ska beräknas och vilken ersättning du ska ha om en spelning blir inställd. Letar du efter en anställning finns det platsannonser på Symfs hemsida.

Exempel på rådgivning som ingår
 • Juridisk rådgivning
 • Karriärväxlingsavtal

Det finns två olika studentmedlemskap hos Symf. Studerar du på musikhögskola betalar du 340 kronor per år för ditt medlemskap. Om du går på musikgymnasium, eller en förberedande musikutbildning på en folkhögskola, betalar du ingenting alls för att vara medlem.

Båda dessa medlemsgrupper har tillgång till de flesta förmåner som andra medlemmar har. Du som arbetar vid sidan av studierna kan också ta hjälp av Symfs rådgivning.

Exempel på erbjudanden som ingår
 • Gratis medlemskap för gymnasieelever
 • Billigare medlemskap för studenter

Vill du kontakta Symf kan du skicka e-post till kansliet eller direkt till någon av avdelningarna eller personalen som arbetar i förbundet. Deras mejladresser och telefonnummer finns listade på Symfs hemsida. Du kan även följa och kontakta förbundet på Facebook.

Kontaktvägar
Chat
E-post
Facebook
Telefon

Om Symf

Symf är en förkortning för Sveriges Yrkesmusikerförbund. De är ett TCO-förbund som förhandlar fram kollektivavtal för yrkesmusiker i hela landet. Bland annat tar de upp betald övningstid och lönetillägg för musikinstrument. Symf har även en rad olika arbetsmiljöavtal med verksamheter inom musikbranschen.

Alla som sitter i förbundsstyrelsen jobbar professionellt med körer, orkestrar och andra områden inom musik. Det gör att förbundet har stor kunskap om fackliga frågor i just den branschen.

Mer information

Evelina Grenehed

Skribent

Skriv ett omdöme

Omdömen om SYMF

SYMF har inga omdömen ännu