Teaterförbundet

Teaterförbundet är den fack- och yrkesorganisation som arbetar för att stödja yrkesverksamma inom scen och film. Oavsett anställningsform erbjuder teaterförbundet diverse förmåner gentemot sina medlemmar. Föreningen är mycket mån om att erbjuda stöd och rådgivning gentemot medlemmar som omfattar frågor och funderingar kring yrkesrelaterade ämnen.

I kombination med detta medför Teaterförbundets medlemskap andra privilegium i form av person- och sakförsäkringspaket. I samarbete med Förenade Liv samt Folksam har fackförbundet tagit fram dessa paket till fördelaktiga priser för medlemmar. Du får dessutom tillgång till en förmånlig kamera- och musikinstrumentsförsäkring. Som medlem kan du dessutom gå fackliga kurser för att utvecklas inom din yrkesroll. Förbundet erbjuder ingen inkomstförsäkring till sina medlemmar.

Kort info om Teaterförbundet

Medlemsavgift

195-300 kr/mån

Inkomstförsäkring

Ingår ej

Medlemmar

8300 st

Centralorganisation

TCO

Förmåner
Inkomstförsäkring
Försäkringar
Rådgivning
Kundtjänst

Totalbetyg

3.6 av 5
4.0/5

Teaterförbundet jobbar för att främja medlemmarnas arbetsvardag på flera plan, däribland genom att ta fram gynnsamma medlemsförmåner av olika slag. Som medlem är det helt gratis att vara med i Artistkatalogen, vilket är den största av sitt slag i Norden. Det kan vara värt att veta att kostnaden för att vara med i annat fall ligger på över 2000 kronor per år.

En annan fördel värd att nämna är förbundets faktureringsförmån, vilket innebär att Teaterförbundet går in som mellanhand i de fall du behöver fakturera din arbetsgivare. Det underlättar avsevärt då du inte behöver starta företag.

Du blir dessutom automatiskt medlem i Teaterförbundets rättighetsbolag, Tromb, vilket innebär att din upphovsrätt och ersättning bevakas och kontrolleras så att allt sker enligt normer och regler.

Olika rabatter erbjuds också.

Förmåner som ingår i Teaterförbundets medlemsskap

 • Bolån
 • Medlemslån
 • Medlemsrabatter
 • Medlemstidning
0.0/5
Teaterförbundet erbjuder inga förmåner och får därför betyget 0.
5.0/5

Som medlem i Teaterförbundet ansluts du till det så kallade Trygghetspaketet, vilket består av olycksfallsförsäkring, diagnosförsäkring och livförsäkring. De första tre månaderna är helt gratis och därefter börjar du betala en fastställd premiekostnad.

I samarbete med Folksam och Förenade Liv har Teaterförbundet tagit fram en samling riktigt bra och framför allt prisvärda erbjudanden på försäkringar, några exempel är hemförsäkring, livförsäkring, studentförsäkring, barnförsäkring samt musikinstruments- och kameraförsäkring. 

Försäkringar som ingår i Teaterförbundets medlemsskap

 • Gravidförsäkring
 • Olycksfallsförsäkring

Försäkringar med rabatterat pris

 • Barnförsäkring
 • Grupplivförsäkring
 • Hemförsäkring
 • Livförsäkring
 • Olycksfallsförsäkring
 • Tjänstegrupplivförsäkring
4.0/5

Teaterförbundet verkar för att förhandla fram gynnsamma villkor för sina medlemmar, med stort fokus på kollektivavtalen. De satsar stort på kompetensutveckling och att bevaka viktiga frågor som upphovsrätt och ersättning. Det är förbundets egna ombudsmän som möter medlemmarnas ärenden och ger rådgivning och stöd.

De erbjuder även sina medlemmar fackliga kurser, såsom löneförhandling samt arbetsmiljöutbildning, och de bjuder in till olika typer av nätverkande och event som kan skapa goda relationer i karriärsbyggandet.

Skulle du hamna i en arbetstvist av något slag kan förbundet erbjuda rättshjälp, vilket är värdefullt eftersom det annars kan bli väldigt dyrt att stämma någon i och med en oenighet rörande anställning eller kontrakt. 

Rådgivning som ingår i Teaterförbundets medlemsskap

 • Juridiskt stöd
 • Karriärstjänster
 • Pensionsrådgivning
 • Personlig rådgivning
5.0/5

Du kontaktar Teaterförbundet för generella frågor och funderingar via kansliet som nås antingen på telefon eller e-post under vardagar från 09:00 till 16:30, med stängt för lunch mellan 12:00 och 13:00. Tillgängligheten är okej, men det kan vara bra att känna till att kansliet stänger tidigare under perioden maj till september.

Medlemsjouren kan du nå via förbundets växelnummer samt e-post måndag-fredag för frågor gällande exempelvis en särskild anställning, lön eller kontrakt. Har du konkreta funderingar kring något rörande ditt medlemskap kan du kontakta medlemsservice via växeln eller e-post. Telefontiden för medlemsservice är dock inte särskilt flexibel.

Du kan bli medlem hos Teaterförbundet om du jobbar inom scen och film. Förbundet riktar sig mot alla som jobbar som konstnärlig personal, personal som har administrativa och tekniska arbetsuppgifter samt egenföretagare. För dig som studerar inom någon av dessa yrkesområden finns också möjligheten att bli medlem.

Om Teaterförbundet

Teaterförbundet finns till för dig som arbetar inom scen och film. Med över 8 000 medlemmar finns många olika yrkesgrupper i fackförbundet, exempelvis artister, scenarbetare, tekniker, personal inom film, television och radio. Den huvudsakliga uppgiften som Teaterförbundet har är att se till att alla medlemmar i fackförbundet har så bra arbetsförhållanden som möjligt. Detta innefattar exempelvis löner, kompetensutveckling och säkerhet på jobbet. En annan viktig fråga för Teaterförbundet är att säkerställa att upphovsrätten följs och att du får rätt ersättning när exempelvis musik spelas i andra sammanhand än där din ursprungliga ersättning erhölls.

Eftersom det finns många olika yrkesområden som platsar i Teaterförbundet kan du enkelt söka råd och hjälp för just ditt område. På Teaterförbundets hemsida kan du snabbt se särskilda villkor för just dig, beroende på om du tillhör biografavdelningen, scenografigruppen eller kanske regissörsavdelningen.

Varför ska jag gå med i Teaterförbundet?

Genom ditt medlemskap i Teaterförbundet bidrar du till att Teaterförbundet får större inflytande på arbetsmarknaden vilket kan förbättra villkoren för dig men även för alla andra medlemmar. En av Teaterförbundets viktigaste punkter är kollektivavtalen, därför läggs stor vikt vid förhandlingarna kring detta. Fackförbundet jobbar hårt för att utveckla, förändra och förbättra kollektivavtal tillsammans med arbetsgivare för att du som anställd ska få så bra villkor som möjligt.

Gå till Teaterförbundet

Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@fackforbund.com
Skriv ett omdöme

Omdömen om Teaterförbundet

Teaterförbundet har inga omdömen ännu