Tull-kust

Tull-kust är fackförbundet för yrkesverksamma inom Kustbevakningen och Tullverket. Månadsavgiften för medlemmar varierar och kan landa på mellan 75 – 262 kronor. I och med denna månadsavgift och ett medlemskap i fackföreningen får du många förmånliga erbjudanden. Förutom försäkringar och rabatterade priser får du tillgång till personligt stöd samt rådgivning.

Tull-kust erbjuder samtalstider med förtroendevalda ombud som kan besvara frågor och funderingar kring allt som gäller yrket i fråga. Fackförbundsrådet och styrelsen kan behandla mindre frågor och funderingar medan de större automatiskt slussas vidare till TCO.

Utöver detta får du som medlem teckna fördelaktiga lån hos en mängd etablerade banker som samarbetar med Tull-kust. Du kan även ta del av fördelaktiga rabatter vid försäkringsavtal. Förbundet erbjuder däremot ingen inkomstförsäkring till sina medlemmar.

Kort info om Tull-kust

Medlemsavgift

75-262 kr/mån

Inkomstförsäkring

Ingår ej

Medlemmar

1900 st

Centralorganisation

TCO

Förmåner
Inkomstförsäkring
Försäkringar
Rådgivning
Kundtjänst

Totalbetyg

3.2 av 5
4.5/5

Tull-kust samarbetar med banker för att erbjuda sina medlemmar gynnsamma villkor när det kommer till exempelvis bolån. Hos både Nordea och SEB har du som medlem tillgång till olika typer av förmåner som är särskilt överenskomna parterna emellan.

Andra förmåner som du som är medlem i Tull-kust kan ta del av är bland annat rabatterade priser på kryssningar med Birka Cruises och Viking Line samt hotellboende på Nordic Choice Hotels i hela Skandinavien.

Förmåner som ingår i Tull-kusts medlemsskap

 • Bolån
 • Medlemslån
 • Medlemsrabatter
 • Medlemstidning
0.0/5
Tull-kust erbjuder inga förmåner och får därför betyget 0.
3.5/5

Tillsammans med Folksam erbjuder Tull-kust sina medlemmar förmånliga försäkringar och alla statligt anställda medlemmar ansluts till Trygghetsavtalet så länge kriterierna uppfylls. Det statliga trygghetsavtalet innebär att du inledningsvis får upp till 80 % av tidigare inkomst i ersättning vid arbetslöshet oavsett vad du tjänat.

I övrigt har du som är medlem i Tull-kust tillgång till förmånliga priser hos Folksam när det kommer till hemförsäkring, livförsäkring och sjukförsäkring. Dessa väljer du själv och det är även du själv som ser till att betala försäkringens månadspremie via autogiro, löneavdrag eller inbetalningsavi. 

Försäkringar som ingår i Tull-kusts medlemsskap

-

Försäkringar med rabatterat pris

 • Grupplivförsäkring
 • Hemförsäkring
 • Olycksfallsförsäkring
3.0/5

Alla lönefrågor och generella funderingar som du kan tänkas ha kring yrket hanteras av Tull- eller Kustrådet, där förtroendevalda ombud finns representerade från de bägge myndigheterna. Frågor av mer gemensam karaktär behandlas av Tull-Kust fackförbundsråd eller styrelsen, medan större frågor tas emot av TCO. Handlar det om löneförhandling sköter OFR (offentliganställdas förhandlingsråd) ärendet åt dig. Oavsett vad du behöver hjälp med finns det med andra ord professionell hjälp att få.

Rådgivning som ingår i Tull-kusts medlemsskap

 • Juridiskt stöd
 • Karriärstjänster
 • Pensionsrådgivning
 • Personlig rådgivning
5.0/5

Du når Tull-kust kansliet som vanligt varje vardag under perioden september till april. Från maj till augusti är arbetstiderna något förkortade, men du kan fortfarande kontakta förtroendevalda vid funderingar kring medlemskap eller andra ärenden. Via Tull-kusts hemsida hittar du enkelt kontaktuppgifter till fackförbundets anställda, såväl till medlemmar i förbundsstyrelsen som till kanslipersonal. Som medlem kan du välja mellan att ringa, faxa och maila förbundet vid frågor. Att nå Tull-kust bör därför vara relativt smidigt.

Du som är anställd tjänsteman inom tullverk och kustbevakning kan vara medlem hos Tull-kust. 

Om Tull-kust

Tull-kust grundades år 1899 under namnet Sveriges Tullvaktbetjentes Förening. Du som arbetar inom tullverket eller för kustbevakningen kan bli medlem i Tull-kust fackförbund. Förbundet arbetar ständigt för att kunna förbättra medlemmars arbetsvillkor, förhandlar om löner och för att alla ska få jobba. Vart fjärde år hålls en kongress och då träffas utvalda ombud, revisorer och ledamöter för att tillsammans utse en förbundsstyrelse. Man bestämmer vad Tull-kustförbundet ska arbeta med kommande period och man fastställer även budget och vilken medlemsavgift som ska tas.

Tull-kust arbetar konstant för att du som medlem ska ha nära till facklig service. Det kan gälla att ta på dig ett förtroendeuppdrag eller att som medlem utan uppdras ha möjlighet att delta i det fackliga arbetet. Det är viktigt att anställda genom sitt fackförbund är med och påverkar de besluts som tas på arbetsplatsen.

Varför ska jag gå med i Tull-kust?

Genom ditt medlemskap kan du som enskild individ få större chans att vara med och påverka på din arbetsplats. Om du skulle hamna i problem på arbetsplatsen kan ditt fackförbund även finnas där som ett tryggt stöd. Dessutom bidrar du, genom ditt medlemskap, till att förbättra arbetsvillkoren för alla inom yrkesområdet. Ju fler som är medlemmar i fackförbundet desto större inflytande kommer TULL-kust att få.

Gå till Tull-kust

Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@fackforbund.com
Skriv ett omdöme

Omdömen om Tull-kust

Tull-kust har inga omdömen ännu