Hur löneförhandlar man?
När du löneförhandlar ska du lyfta fram de saker du gjort bra under året. Se till att du kommer förberedd och har slipat på argumenten. Lägg det första budet, det ger bäst utgångsläge. Annars riskerar chefen att gå ut med en låg siffra som gör dig osäker och får dig att omvärdera dina krav.
Lyft fram det du har gjort bra
När du löneförhandlar ska du lyfta fram det du gjort bra under året. Tala om varför du tycker att dina prestationer bör resultera i en löneökning. Har du fått utökade arbetsuppgifter eller ökat ansvar sedan förra årets löneförhandling bör det vara skäl till en högre lön.
Skriv ned dina argument och plugga in dem så att du vet vad du ska framhäva under löneförhandlingen. Tänk på att alltid stå upp för dina åsikter även om chefen skulle börja argumentera emot dig.
Tips! Via ditt fackförbund kan du få hjälp att löneförhandla. Du kan även kolla lönestatistik för ditt yrke så att du vet vad du kan begära. Lägg därefter på ytterligare ett par tusenlappar i prutmån.
Jämför dig inte med en kollega
Gå aldrig in i en löneförhandling och börja jämföra dig med en kollega. Du löneförhandlar för dig själv och ingen annan.
Det är ditt arbete som ska lyftas fram och vad du har gjort bra. Att då börja prata om en kollega tjänar ingenting till.
Ställ inga ultimatum
I en löneförhandling ska du aldrig ställa ultimatum till din chef. Att exempelvis hota med uppsägning är aldrig bra.
Att säga att andra är intresserade av dig är inte heller bra. En chef vill inte satsa på dig om du ändå har planer på att sluta på företaget.
Tappa inte humöret
Behåll ditt lugn och tappa inte humöret om du inte får det erbjudande du hoppats på. Bemöt chefen med bra argument så är chansen mycket större att du får en bättre lön.
Att bli aggressiv gynnar dig inte i framtida förhandlingar. Risken är istället stor att chefen bemöter dig på samma sätt.