Vad är ett arbetsgivarintyg?

Ett arbetsgivarintyg är ett bevis för att du har varit anställd hos en arbetsgivare under en viss tid. Det är ett intyg på vad du har gjort på arbetsplatsen, hur mycket du har arbetat, hur mycket du har tjänat, en förklaring till varför du valde att sluta samt ett omdöme om dig och din insats på företaget.

Arbetsgivarintyg krävs för a-kassa

När du slutar på en arbetsplats har du enligt lagen om arbetslöshetsförsäkring rätt att få ett arbetsgivarintyg. Det måste du sedan skicka in till din a-kassa för att ha rätt till ersättning om du är arbetslös. Intyget används för att prova din rätt till ersättning och beräkna din ersättning.

Arbetsgivarintyget för a-kassan ska upprättas på en speciell blankett som du får från arbetsförmedlingen eller a-kassan. Intyget måste sedan skrivas under av din tidigare arbetsgivare.

Om din tidigare arbetsgivare inte längre finns kvar måste du höra av dig till a-kassan för att komma överens om hur ni ska lösa det.

Visa upp arbetsgivarintyget vid jobbansökan

Du bör alltid se till att få ett arbetsgivarintyg när du slutar på en arbetsplats. Det kan vara bra att ha med när du söker jobb hos en annan arbetsgivare.

Förutom att det är ett bevis på vad du gjort på ditt tidigare arbete kan en potentiell framtida arbetsgivare även få en bild av vem du är som person.

Tänk på! Arbetsgivarintyget bör innehålla kontaktinformation till din tidigare arbetsgivare. Det ger dig en referens att använda då du söker ett nytt jobb.