Vad är semesterersättning?

Semesterersättning är en ersättning för semester som tjänats in men inte tagits ut av dig som anställd. Ersättningen är på minst 12 procent av den lön du tjänat in och betalas ut senast en månad från dess att du avslutar din anställning på din arbetsplats.

Semesterersättningen går inte att förhandla bort

Semesterersättningen är inget som går att förhandla bort eftersom det är en laglig rättighet. Ersättningen bör inte bakas in i lönen men om den gör det ska det tydligt framgå vad som är lön och vad som är semesterersättning.

Semesterersättning ska alltid finnas specificerad på ditt lönebesked.

Du har rätt till semesterersättning oavsett hur mycket du har jobbat

Det spelar ingen roll om den anställda arbetat i två år, två månader eller två dagar, arbetstagaren har alltid rätt till semesterersättning på 12 procent av lönen.

För kortare anställningar på upp till tre månader kan den vara möjligt att få semestern utbetald månadsvis.

Vid förhinder kan semestersättningen betalas ut senare

Grundregeln är att semestersättningen ska betalas ut senast en månad efter att du har avslutat din anställning. Om det uppstår ett hinder som gör att det inte är möjligt går det att förbise regeln. I sådana fall ska ersättningen betalas ut senast en vecka efter att det tidigare hindret har upphört.

Skulder kan dras av på semestersättning

Om du har en skuld till din arbetsgivare efter att ha tagit ut förskottssemester har din arbetsgivare rätt att dra av skulden från din semesterersättning. Om det gått mer än fem år från dess att du tog ut förskottssemestern till att du slutar ditt arbete behöver du däremot inte betala skulden.

Hitta ett fackförbund som hjälper dig med dessa frågor
Hittar du inte din yrkesroll i listan? Meddela oss här
Tipsa om yrke som saknas
Om du inte hittar ditt yrke i sökfältet, meddela oss så lägger vi till det.
Tänk på att fältet ovanför endast är till för att skicka in ditt yrke och att du inte kommer få något svar. Inkludera ingen personlig information om dig själv eller någon annan.