Vad är semesterersättning?

Semesterersättning är en ersättning för semester som tjänats in men inte tagits ut av dig som anställd. Ersättningen är på minst 12 procent av den lön du tjänat in och betalas ut senast en månad från dess att du avslutar din anställning på din arbetsplats.

Semesterersättningen går inte att förhandla bort

Semesterersättningen är inget som går att förhandla bort eftersom det är en laglig rättighet. Ersättningen bör inte bakas in i lönen men om den gör det ska det tydligt framgå vad som är lön och vad som är semesterersättning.

Semesterersättning ska alltid finnas specificerad på ditt lönebesked.

Du har rätt till semesterersättning oavsett hur mycket du har jobbat

Det spelar ingen roll om den anställda arbetat i två år, två månader eller två dagar, arbetstagaren har alltid rätt till semesterersättning på 12 procent av lönen.

För kortare anställningar på upp till tre månader kan den vara möjligt att få semestern utbetald månadsvis.

Vid förhinder kan semestersättningen betalas ut senare

Grundregeln är att semestersättningen ska betalas ut senast en månad efter att du har avslutat din anställning. Om det uppstår ett hinder som gör att det inte är möjligt går det att förbise regeln. I sådana fall ska ersättningen betalas ut senast en vecka efter att det tidigare hindret har upphört.

Skulder kan dras av på semestersättning

Om du har en skuld till din arbetsgivare efter att ha tagit ut förskottssemester har din arbetsgivare rätt att dra av skulden från din semesterersättning. Om det gått mer än fem år från dess att du tog ut förskottssemestern till att du slutar ditt arbete behöver du däremot inte betala skulden.

Hitta ett fackförbund som hjälper dig med dessa frågor
Hittar du inte din yrkesroll i listan? Meddela oss här

Kan jag ta ut semester under uppsägningstiden?

Om du blir uppsagd eller säger upp dig och semestern redan är utlagd och beviljad har du rätt att ta ut den. Men om du inte har någon beviljad semester är din arbetsgivare normalt inte skyldig att bevilja dig semester. Dock har du fortfarande rätt att ta semester om du och arbetsgivaren kommer överens om det.

Skulle det vara så att din uppsägningstid ligger endast under perioden juniaugusti kan du ta ut semester oavsett du har fått beviljad semester eller inte. Det beror på att semesterlagen säger att anställda har rätt till minst fyra veckor sammanhängande semester under den perioden.

Kan min arbetsgivare tvinga mig att ta ut semester under uppsägningstiden?

Om du har blivit uppsagt på grund av arbetsbrist behöver du inte ta ut semester under uppsägningstiden, även om semestern redan är inplanerad och beviljad. Men om du har sagt upp dig själv eller blivit uppsagd på grund av personliga skäl finns det inget krav på att arbetsgivaren måste låta dig upphäva semester som redan är beviljad..

Om du inte hade någon inplanerad semester när du blev uppsagd kan arbetsgivaren inte tvinga dig att ta ut semester. Då har du rätt att få ut semesterersättning i stället, om du vill.

Detta gäller dock inte om din uppsägningstid är längre än sex månader. Då har arbetsgivaren rätt att förlägga semester under uppsägningstiden. I det fallet har du inte heller rätt att upphäva semester som redan är beviljad.