DIK

DIK är fackförbundet för de som arbetar inom kultur eller kommunikation, och med sina över 22 000 medlemmar arbetar förbundet hårt för att förbättra arbetsförhållanden i branschen. DIK erbjuder karriärservice, kompetensutveckling samt en särskild medlemsjour som är öppen alla vardagar för att stå till tjänst för frågor som rör lön, anställning och arbetsvillkor.

Nya medlemmar får ta del av ett välkomstpaket bestående av gratis livförsäkring och olycksfallsförsäkring under tre månader, och efter denna period kan du kostnadsfritt inkludera familjemedlemmar. Inkomstförsäkring kan tecknas om du även är med i AEA. Dessutom erbjudes förmånliga gruppförsäkringar för bil, barn och sjukvård.

Förmånerna är många, såsom bolån med låga räntor, möjlighet att ansöka om stipendier, rabatter på böcker och el samt ett brett utbud av kurser och seminarier.. I ett annars heltäckande utbud av försäkringar samt råd och stöd under din karriär saknas dock rådgivning inför din pension.

Kort info om DIK

Medlemsavgift

149-262 kr/mån

Inkomstförsäkring

Ingår

Medlemmar

22000 st

Centralorganisation

SACO

Förmåner
Inkomstförsäkring
Försäkringar
Rådgivning
Kundtjänst

Totalbetyg

4.6 av 5
5.0/5

Antalet förmåner som du får tillgång till som medlem i DIK är stort. Förutom inkomstförsäkring kan du teckna försäkringar till ett förmånligt medlemspris hos det oberoende försäkringsbolaget Akademikerförsäkring. Om du är studerande omfattas du automatiskt av en olycksfallsförsäkring utan extra kostnad. Du får också billigare ränta på bolån hos SEB och Danske Bank.

Det finns ett stort utbud av stipendier som är tillgängliga för DIK-medlemmar. En del av dem kan endast sökas av personer som är medlemmar i DIK. DIK ger även rabatt på böcker från Adlibris, på el samt på olika typer av kurser och seminarier. 

Förmåner som ingår i DIKs medlemsskap

 • Bolån
 • Medlemslån
 • Medlemsrabatter
 • Medlemstidning
4.0/5

Du ansluts automatiskt till inkomstförsäkringen när du blir medlem i DIK. Inkomstförsäkringen är ett komplement till a-kassan och ger dig alltså möjlighet till ännu mer ersättning ifall du skulle bli arbetslös. Hos DIK får du ersättning för 80 % av din månadslön i totalt 120 dagar. En förutsättning för att du ska kunna få den här extra ersättningen är att du är medlem i DIK:s a-kassa, AEA, vilket du betalar 100 kronor i månaden för.

Du har möjligheten att ansöka om tilläggsersättning för en period på 180 dagar. Den totala perioden du kan få ersättning från inkomstförsäkringen för blir då 300 dagar. För tilläggsförsäkringen gäller samma villkor som för den inledande inkomstförsäkringen.

Grundförsäkring

Max lön att försäkra Max ersättningsperiod
80 000 kr/mån Max lön att försäkra 120 dagar Max ersättningsperiod

Med tilläggsförsäkring

Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Extrakostnad
80 000 kr/mån Max lön att försäkra 300 dagar Max ersättningsperiod 35-218 kr/mån Extrakostnad
Läs mer om inkomstförsäkringen
5.0/5

Nya medlemmar i DIK får ta del av ett försäkringspaket från Akademikerförsäkring som består av en livförsäkring och en olycksfallsförsäkring. Försäkringspaketet är helt gratis de tre första månaderna efter att du blivit medlem och du kan även inkludera till exempel sambo eller familjemedlemmar utan extra kostnad. Efter tremånadersperioden kan du välja om du vill fortsätta att vara ansluten till försäkringarna eller inte.

DIK är ett av fem Sacoförbund som äger försäkringsbolaget Akademikerförsäkring. Medlemmar i DIK erbjuds därför möjligheten att teckna gruppförsäkringar, som är billigare än försäkringar som tecknas individuellt. Via Akademikerförsäkring kan du till exempel teckna bilförsäkring, barnförsäkring, sjukvårdsförsäkring med mera. 

Försäkringar som ingår i DIKs medlemsskap

-

Försäkringar med rabatterat pris

 • Barnförsäkring
 • Bilförsäkring
 • Diagnosförsäkring
 • Grupplivförsäkring
 • Hemförsäkring
 • Livförsäkring
 • Olycksfallsförsäkring
 • Sjukvårdsförsäkring
 • Tjänstegrupplivförsäkring
4.0/5

DIK erbjuder sina medlemmar en mycket bra och kvalitativ rådgivning. Som medlem i DIK kan du till exempel ta del av förbundets karriärservice, som syftar till att ge karriärvägledning och tips på hur man kan utveckla sig inom sitt område. I karriärservicen ingår bland annat information om arbetsmöjligheter och hur man skapar ett bra CV, och du kan även boka tid för karriärcoachning. DIK ordnar även kurser för kompetensutveckling, både egna och i samarbete med andra organisationer runt om i Sverige, där man kan träffa andra personer inom branschen.

Rådgivning som ingår i DIKs medlemsskap

 • Juridiskt stöd
 • Karriärstjänster
 • Pensionsrådgivning
 • Personlig rådgivning
5.0/5

DIK har en medlemsjour som syftar till att hjälpa medlemmar med allt som har med lön, anställning och arbetsvillkor att göra. Telefontjänsten är öppen mellan 8:30 och 12:00 samt 13:00 och 15:00 på torsdagar och 13:00 till 15:00 på fredagar. Öppettiderna på sommaren är 8:30 till 12:00 alla vardagar. Utanför öppettiderna kan du skicka mejl eller skicka in en fråga via frågeformuläret på hemsidan. På hemsidan kan du också läsa svar på några vanligt förekommande frågor. Du kan även besöka DIK på deras kontor i Stockholm.

DIK är fackförbundet för dig som arbetar med ett jobb inom den kulturella och kommunikativa sfären. Även du som studerar med målet att arbeta inom kultur eller kommunikation är välkommen att bli medlem hos DIK.  

Om DIK

DIK är fackförbundet för dig som har ett kreativt yrke inom kultur och kommunikation. DIK:s medlemmar finns på många olika arbetsplatser, bland annat på kommunikationsavdelningar och byråer, bibliotek eller museer. Förkortningen DIK stod ursprungligen för Dokumentation, Information och Kultur Fackförbundet har över 22 000 medlemmar, drygt 1 200 lokala fackliga företrädare och 30 anställda på DIK:s kansli. Som medlem får du hjälp att göra din röst hörd och dessutom bra stöd när det gäller att strida för dina rättigheter på din arbetsplats.

DIK arbetar hårt för att kunna påverka och förändra arbetsvillkoren för sina medlemmar till det bättre. Eftersom både allmänhet och makthavare har stor påverkan på hur arbetsförhållanden ser ut i kultur- och kommunikationsbranschen agerar DIK även som en intresseorganisation. För att kunna påverka en större sektor arbetar fackförbundet DIK både med opinionsbildning och lobbyism. För att du ska få professionell rådgivning inom den yrkesgrupp du arbetar, är det alltid en professionell ombudsman som kan just din bransch som hjälper till.

Varför ska jag gå med i DIK?

Genom att vara medlem i DIK får du större möjlighet att göra din röst hörd på din arbetsplats samt mer inflytande på arbetsmarknaden i allmänhet. DIK är demokratiskt uppbyggt vilket innebär att du som medlem utser vilka som ska representera dig i såvel sen lokala föreningen på din arbetsplats som i DIK:s högsta beslutsfattande nivå, kongressen. Detta sker genom direkta val där varje medlem har en röst.

Alla medlemmar har även möjlighet att föreslå frågor som förbundet borde arbeta med. Fackförbundet har kunskap om alla fackliga frågor som rör din bransch och genom ett medlemskap kan du känna dig trygg om det skulle uppstå en situation på din arbetsplats som du själv inte kan hantera.

Gå till DIK

Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@fackforbund.com
Skriv ett omdöme

Omdömen om DIK

DIK har inga omdömen ännu