Så hittar du rätt fackförbund

Att bli medlem i ett fackförbund innebär att du kan få hjälp med det mesta gällande ditt arbete. Det kan handla om allt ifrån att löneförhandla till att göra arbetsmiljön bättre. Ett fackförbund finns där för dig som arbetstagare för att du ska känna trygghet på din arbetsplats.

Tänk på! För att du ska kunna påverka dina villkor så mycket som möjligt måste fackförbundet ha ett kollektivavtal med din arbetsgivare. Ett kollektivavtal är även en förutsättning för att facket ska kunna företräda dig gentemot arbetsgivaren vid en eventuell tvist eller konflikt.

De flesta fackförbund är yrkesinriktade vilket betyder att du måste arbeta inom ett specifikt yrkesområde för att kunna bli medlem. För de flesta yrkesområden finns det dock flera fack att välja mellan, och då ska du framför allt basera ditt val på vilket förbund din arbetsgivare har kollektivavtal med. Du bör också jämföra fackens olika villkor och förmåner, och det gör du snabbt och smidigt i tabellen ovanför.

Rådgivning gör dig tryggare på arbetsplatsen

Vilken rådgivning som ingår i medlemskapet skiljer sig åt mellan fackförbunden. Något som är vanligt är att du får möjlighet att få juridisk hjälp om det skulle uppstå en tvist på din arbetsplats. En del förbund erbjuder även rättshjälp om en tvist skulle gå till domstol. Ju mer omfattande rådgivningen är desto tryggare kan du känna dig på din arbetsplats.

Många fackförbund erbjuder även karriärtips och kan ge dig råd om hur du exempelvis utformar ditt CV på bästa sätt.

Inkomstförsäkringar ingår ofta i fackförbundens medlemskap

I vissa fall ingår en inkomstförsäkring i medlemskapet. Det som skiljer inkomstförsäkringen från a-kassan är att du kan försäkra en betydligt högre lön. Inkomstförsäkringen fungerar därför som ett komplement till i a-kassan för de som tjänar mer än 33 000 kronor i månaden, vilket motsvarar a-kassans maxlön som går att försäkra.

Det betyder alltså att ju mer du tjänar desto viktigare blir det med en inkomstförsäkring.

Få billigare försäkringar genom facket

I fackmedlemskapet ingår ofta diverse försäkringar. Vilka som ingår skiljer sig dock mellan olika fackförbund. Läs våra recensioner för att se vilka försäkringar som ingår. Därefter blir det lättare för dig att välja ett fackförbund med försäkringar som är viktiga för dig.

En del försäkringar ingår inte i medlemskapet, men du kan ofta teckna dem till ett förmånligare pris.

Vanliga frågor om att välja fackförbund

Hur gör jag för att byta fackförbund?

Hur du gör för att byta fackförbund kan se olika ut mellan olika förbund. Du kan läsa mer om hur du gör för att byta fackförbund på ett korrekt och smidigt sätt.

Vad kostar ett medlemskap i ett fackförbund?

Ett medlemskap i ett fackförbund kostar olika beroende på vilket fack du går med i. En del har en fast månadskostnad, andra baserar kostnaden på din inkomst

Vilket fackförbund är bäst?

Vilket fackförbund som är bäst är en subjektiv fråga och beror på vilka alternativ du har. Jämför dina alternativ och läs på om vad respektive fackförbund erbjuder för att hitta det som passar dig bäst.

Kan man gå med i ett fackförbund som student?

Som student kan du absolut gå med i ett fackförbund, och det finns många fördelar med det. Du får även en lägre månadsavgift. Du kan läsa mer om vilka fördelar som finns i vår text om fackförbund för studenter.

Kan jag gå med i ett fackförbund om jag bor utomlands?

Om du bor utomlands kan du vanligtvis bara gå med i ett fackförbund om din arbetsplats har svenskt organisationsnummer. Många fackförbund låter däremot sina medlemmar stanna kvar om de börjar arbeta i annat EU/EES-land. Läs mer om vad som gäller med fackförbund och att arbeta utomlands.