Kan jag gå med i facket som student?

Absolut! I de flesta fackförbund kan du gå med redan som student. Oavsett om du går en akademisk eller yrkesförberedande utbildning bör det finnas ett fackförbund du kan bli medlem i när du studerar. Sök i tabellen ovan på det yrke du utbildar dig till så får du förslag på vilka fackförbund som kan passa.

Varför ska jag vara medlem i facket under studietiden?

Som studentmedlem får du samma fördelar som arbetande medlemmar i facket, men till en mycket lägre medlemsavgift. Du kan få hjälp i frågor som rör ditt arbetsliv och förbereda dig för karriären efter examen.

Många fackförbund har också särskilt anpassade förmåner för dig som studerar. Dessutom kan du spara pengar på de rabatter som ingår, och ibland även söka bidrag och ersättningar.

5 bra anledningar till att gå med i facket redan som student

  1. Billigare eller gratis medlemskap. I många fall betalar du bara ett par hundralappar i medlemsavgift för hela din studietid – och i vissa fall ingenting alls. Du kan även få rabatt på fackavgiften efter din examen.
  2. Förberedelser för arbetslivet. Facket kan granska ditt CV eller personliga brev när du ska söka jobb. Du kan även få råd och öva inför arbetsintervjuer och nätverka med andra i branschen genom aktiviteter och evenemang.
  3. Tryggare extrajobb. Jobbar du extra på kvällar, helger eller sommaren är facket en värdefull resurs. Du får tillgång till rådgivning, juridisk hjälp, lönestatistik, avtal och information om vilka krav du kan ställa på din arbetsgivare.
  4. Extra stöd i dina studier. Vissa fackförbund erbjuder rabatt på kurslitteratur och andra resurser som du kan använda i dina studier. Det kan även finnas fackliga stipendier för studerandeeller bidrag för uppsatser, resor och studier.
  5. Rabatter och medlemsförmåner. Andra förmåner som ofta ingår är rabatt på försäkringar, lån eller resor. Du kan alltså spara på studentbudgeten genom att gå med i facket.

Nyfiken på vad facket kan erbjuda just dig? Hitta rätt fackförbund i tabellen ovan och läs mer om vilka förmåner just du kan dra nytta av.

Vilket fackförbund ska jag gå med i som student?

Välj ett fackförbund som passar det yrke som du studerar till. På så sätt kan du dels få stöd riktat till din bransch så att du är redo för arbetsmarknaden efter examen, dels få hjälp om du jobbar extra inom ditt område vid sidan om studierna.

Jobbar du extra i en annan bransch än du studerar till? Då är det mindre självklart vilket fackförbund som är bäst. För att få stöd i konflikter på jobbet behöver du i regel vara medlem i ett fackförbund som verkar på din arbetsplats.

Ofta är det dock möjligt att vara medlem i två fackförbund samtidigt. Särskilt om du kan få lägre medlemsavgift när du börjar plugga kan det vara en lösning.

Vanliga frågor om fackförbund för studenter

Är det gratis för studenter att gå med i facket?

En del fackförbund har gratis studentmedlemskap. Andra fackförbund tar en medlemsavgift för studenter, men den är ofta väldigt billig för hela studietiden och första åren i arbetslivet.

Kan jag gå med i ST som student?

Ja, du kan gå med i ST om du studerar. Det är ett bra alternativ för dig som troligen kommer att jobba inom staten efter examen.

Kan jag gå med i Unionen som student?

Ja, Unionen tar emot studentmedlemmar inom sitt område.

Kan jag gå med i Akademikerförbundet SSR som student?

Ja, Akademikerförbundet SSR tar emot studenter som studerar inom deras område. Eftersom de riktar sig till hela arbetsmarknaden behöver du troligen inte byta fackförbund oavsett var du får jobb.

Tar Handels emot studenter som medlemmar?

Ja, om du läser en utbildning inom Handels område på gymnasiet eller liknande kan du gå med i Handels som student.

Kan studenter bli medlemmar i Vision?

Ja, studenter inom Visions område kan bli studentmedlemmar i Vision.